A magyar álláspont szerint az illegális bevándorlás ügyében cselekedni kell, nem megadni magunkat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken sugárzott – a pozsonyi európai uniós csúcstalálkozó miatt csütörtök este rögzített – interjúban.

Orbán Viktor szerint igen a válasz arra a kérdésre, hogy meg lehet-e állítani az Európa felé tartó embertömeget fizikai akadályokkal, technikailag, katonailag. Magyarországnak persze az lenne a jó, ha a migránsok megállítása minél délebbre történne, ezért szívesen segít Szerbiának, Bulgáriának vagy éppen Macedóniának – közölte, fontos értéknek nevezve az együttműködést a balkáni népekkel.

A kormányfő a nihilizmus kategóriájába sorolta azt a hozzáállást, hogy "úgysem tudjuk őket megállítani (...), jobb ha arról gondolkodunk, hogyan fogadjuk be őket". Jó szándékú emberek vannak Brüsszelben, csak naivak, de "egy ilyen helyzetben a naivitás megbosszulja magát" – fogalmazott.

Ha az Egyesült Államok a tőle délre eső területeket, ahonnan nagyon sokan szeretnének bejutni, képes elválasztani fizikai akadályokkal saját országától, akkor "nem látom be, hogy mi, európaiak miért ne lehetnénk erre képesek" – mondta a miniszterelnök.

A migrációs válság olyan ügy – folytatta –, amelyben teljesen nyilvánvaló, hogy "nem a több Európa nyújt segítséget, hanem az, ha minden nemzetállamot segítünk abban, hogy a schengeni szerződésben vállalt határvédelmi kötelezettségét ő maga teljesítse". Jelenleg azonban éppen fordítva van – mondta –, mert Brüsszel el akarja venni a nemzetállami jogosítványokat a migránsokkal kapcsolatban.

Az október 2-i kvótareferendum ügyében úgy nyilatkozott: "nem babra megy a játék", mert ha megvalósul a kötelezető betelepítés, akkor "pénzt vesznek el tőlünk, pénzt kell odaadni az ideérkező migránsoknak", és szét fogják osztani őket az országok és a települések között. Megjegyezte, ez a magyar baloldali városokat is fenyegeti.

Ezért ez nem párt-, hanem nemzeti ügy, minden magyar személyes ügye is – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki "a pártszemüvegek sutba hajítását" javasolta mindenkinek. Jelezte, a népszavazás jogi gátat is jelenthet majd. Hozzátette azt is, tudja, milyen irányban indulhat el az ország a referendum után, de most minden azon múlik, milyen lesz az összefogás.

Magyarország azon dolgozik, hogy a migránsok szétosztásáról szóló európai bizottsági döntést, ha az Európai Parlamentben nem is, az Európai Tanácsban meg tudja állítani; "példátlan lenne, ha sikerülne" – fejtette ki.

A pénteki pozsonyi informális EU-csúcsról elmondta: szembe kell nézni az elmúlt időszakban elkövetett uniós hibákkal, amelyeknek két súlyos következménye a Brexit és az ellenőrizetlen bevándorlás megengedése miatt létrejött terrorhelyzet és kezelhetetlen közbiztonsági helyzet.

Utóbbiról, a migrációs válságról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy bár most jórészt Olaszország irányába zajlik az illegális bevándorlás, de az ősz beálltával, a tengeri útvonal nehezedésével várható, hogy a nyomás újra áthelyeződik a balkáni útvonalra, és "a határon emelt kerítéseknél nagy nyomással kell, hogy szembenézzünk".

Megismételte azt az álláspontját is, hogy a segítséget kell odavinni, ahonnan a migránsok jönnek, nem pedig a bajt idehozni, mert "ha itt adunk pénzt nekik, mindenki ide akar jönni".

A miniszterelnök beszámolt továbbá arról, hogy a pozsonyi tanácskozás előtt a visegrádi tagállamok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) összehangolták álláspontjukat, és javaslataikról terveznek egy közös V4-es dokumentumot, amelyet benyújtanának az Európai Tanácsnak.

Orbán Viktor kiállt az interjúban Bulgária uniós anyagi megsegítése mellett is, kijelentve: a bolgár kerítést meg kell erősíteni, a határvédelmüknek pedig pénzt kell adni. Szerinte minderre jó esély van, igazságtalan lenne ugyanis, ha az EU magára hagyna egy migrációs nyomás alatt álló uniós tagállamot, miközben "az unión kívül lévőkhöz nagy zsákokban küldjük a pénzt".

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
@magyarbakancs: Pénzért meg már 10ezreket engedtek be köztük bűnözőket...miről beszélünk??? Akiket meg ideküldenének azokat még felülbírálhatjuk, hogy befogadjuk-e vagy sem. Nincs KÉNYSZER betelepítés.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
Most hallom a CNN MÁR bedobta a köztudatba-a magyar orsos megvádolta Junkeren keresztül Pozsonyban BRÜSSZELT,MONDVÁN MEGHAMISÍTOTTÁK AZ Ő ÁLTALA KÖTÖTT MEGÁLLAPODÁSOKAT-magyarul csalással vádolja a bizottságot!!!-a 14-es hírekben már a KOSSUTH is hozta "a legújabb HŐSTETTÉT A MAGYAROK MINISZTERELNÖKÉNEK"
Ez már ön-és közveszélyes-nem létezik,hogy ez a XXI.sz EURÓPÁJÁBAN MEGTÖRTÉNHET!
nezelodo
@Bringás: Az hétszentség, hogy te is vérkomcsi voltál, mert azok ácsingóztak mindig a régi vérzivataros időkre, meg a polgárháborúra. Ennek reménye élteti Orbánt is.
rosalinda57
Miért nem akkor akart népszavazást elrendelni, amikor a 18 000 kötvényest befogadta ? Annak esetleg még értelme is lett volna, de ezzel a hisztivel, amit naponta csinál senkinek sincs szüksége !
Desischado
@rosalinda57: Neki van szüksége rá, mert addig sem a lopásokkal foglalkozik a jó nép!
wagabund
Orbán azt is mondta, hogy nem úgy van az ám, hogy a baloldali -(nak tudott) -városokba jöhetnek a migráncsok...azt nem a város vezetése dönti el, hanem a kormány...(és a választók)

akkor most mi lesz?
Csodálkozó
Oda kéne már szúrni orbáncnak is egyet, de jól!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.