Szombat délután 16 órakor lejárt a határidő, a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok eddig az időpontig kérhették felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, hogy az októberi népszavazáson Magyarország 105 külképviseletének egyikén szavazhassanak. Londonban szavaznának a legtöbben, 1327-en.

Azok a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok, akik az október 2-ai népszavazás idején nem tartózkodnak Magyarországon, az ország külképviseletein voksolhatnak. Ehhez azonban szeptember 24-én 16 óráig fel kellett vetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe. Aki a határidőig nem kérte felvételét a névjegyzékbe, nem voksolhat egy hét múlva külföldön.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalának (www.valasztas.hu) vasárnap reggeli, 7 órás adataiból kiderül: 11 233-an kérték, hogy külképviseleten voksolhassanak.

A vasárnap reggeli adatok szerint 1327-en kérték, hogy Londonban szavazhassanak, a második legnépszerűbb város München, 761-en jelezték, hogy ott akarnak voksolni október 2-án, a harmadik legnépszerűbb Csíkszereda, ott 741-en szavaznának, a negyedik legnépszerűbb Brüsszel (ott 714-en szerepelnek a névjegyzékben), az ötödik pedig Bécs (501 szavazó).

Négyszáznál is többen voksolnának Szabadkán (448) és Stuttgartban (411), háromszáznál többen pedig Bernben (394), Berlinben (391), Kolozsváron (374), Beregszászon (353) és Hágában (328).

Kétszáznál többen voksolnának Párizsban (256), Stockholmban (230), Dublinban (221) és New Yorkban (201).

Száznál több szavazó van Düsseldorfban (197), Rómában (177), Milánóban (174), Ungváron (155), Barcelonában (143), Torontóban (140), Helsinkiben (137), Pristinában (133), Koppenhágában (122), Madridban (114), Prágában és Krakkóban (113-113).

Tíznél kevesebb választópolgár jelentkezett 13 külképviselet névjegyzékébe, 9 jelentkező van Bejrútba, 8-8 Brazíliavárosba, Sao Paulóba és Ho Si Minh városba, 7 Lendvára, 6-6 Algírba és Mexikóvárosba, 5-5 Asztanába, Ulánbátorba, Jekatyerinburgba és Tuniszba, 4-4 pedig Csungkingba és Abujába.

A legtöbb helyen – négy külképviseleten – a Kínában tartózkodó magyar választópolgárok szavazhatnak (Csungking, Sanghaj, Hongkong, Peking), valamint az Egyesült Államokban tartózkodók (Chicago, New York, Washington, Los Angeles) és Németországban (Berlin, Düsseldorf, München és Stuttgart). Három külképviseleten szavazhatnak az Oroszországban tartózkodók (Szentpétervár, Moszkva, Jekatyerinburg), Romániában (Bukarest, Csíkszereda, Kolozsvár) és Ukrajnában (Kijev, Ungvár, Beregszász).

Két helyszínen lehet szavazni Ausztráliában (Melbourne és Canberra), Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), Horvátországban (Zágráb és Eszék), Kanadában (Toronto és Ottawa), Kazahsztánban (Asztana és Almati), Lengyelországban (Krakkó és Varsó), Olaszországban (Milánó és Róma), Spanyolországban (Barcelona és Madrid), Szerbiában (Szabadka és Belgrád), Szlovákiában (Pozsony és Kassa), Szlovéniában (Lendva és Ljubljana), Törökországban (Isztanbul és Ankara) valamint a Vietnami Szocialista Köztársaságban (Hanoi és Ho Si Minh város).

A szombati határidő jogvesztő, utána már senkit nem lehet felvenni a külképviseleti névjegyzékbe. A magyarországi szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választópolgár ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag személyesen, Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
"Londonban szavaznának a legtöbben, 1327-en."

Ezerháromszázhuszonhét?? :-)))
Ez a szám édeskevés :-)))))

Csak Londonban több, mint 200 ezer magyar munkavállaló él, nagy részük már családtagjait is kiköltöztette, így ez a szám reálisan 300 ezerre tehető.
S akkor még nem említettem pl. Birminghamt, Sheffieldt, Manchestert, Prescotot, ahol összesen szintén hasonló létszámú magyar él.

S mi van az Észak-Írországban élő majd 80 ezer magyarral?
Macskaszem
Persze, hogy ott szavaznak legtöbben, hisz ott él a legtöbb magyar menekült. Kérdés, hogy mi lesz a szavazólapon leadáskor.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Halálos baleset történt Békésben
Itthon - 2022. September 27., 07:54
Halálos baleset történt Békésben
Magyar-olasz: változott a kezdőcsapat
Sport - 2022. September 26., 19:56
Magyar-olasz: változott a kezdőcsapat