Jól sikerült a választási informatikai rendszer keddi főpróbája – mondta el Deményné Kertész Krisztina, a Nemzeti Választási Rendszert üzemeltető IdomSoft Zrt. választási igazgatója az MTI-nek.

Emlékeztetett: minden országos választás, népszavazás előtt tesztelik a Nemzeti Választási Rendszert, így történt ez most is. A választási igazgató hozzátette, a zrt. a 2014-es országos választásokon is használt rendszert – a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által megfogalmazott igényeknek megfelelően – továbbfejlesztette, kiegészítette speciálisan az országos népszavazásra fejlesztett modulokkal.

Megjegyezte: a keddi főpróbán a rendszer hibátlan működésének ellenőrzése mellett arra is lehetőség volt, hogy a választási irodák ügyintézői gyakorolhassák a szavazásnapi feladatokat. A helyi választási irodáknak mintegy 12 ezer, próbaadatokkal kitöltött bizonylatot kellett rögzíteniük a rendszerben, gyakorolták a napközbeni részvételi adatok és a szavazóköri jegyzőkönyvek adatbevitelét, továbbítását a központi rendszer nyilvántartásába.

A próba elérte a célját, a rendszer folyamatosan és hibátlanul működött. A kollégákkal együttműködve minden felmerülő problémát azonnal megoldottak, minden feltétel adott a vasárnapi népszavazás lebonyolításához – mondta Deményné Kertész Krisztina.

A választási igazgató elmondta: az, hogy a népszavazás napján a szavazókörök esti zárását követően mikor jelennek meg az adatok az internetes tájékoztató rendszerben, attól függ, hogy a szavazatszámláló bizottságban milyen gyorsan összesítik a szavazólapokat. A kisebb településekről a kevés szavazó miatt várhatóan hamarabb érkeznek majd meg az adatok.

Az NVI arra számít, hogy az adatok döntő többsége este 10-11 óra körül már megérkezik a rendszerbe.

A népszavazás napján az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n kétóránként közlik a részvételi adatokat, illetve amint megkezdődik az eredményadatok rögzítése, azok is láthatók lesznek.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Az azt jelenti magyarra fordítva, hogy csak be kell ütni, hogy hány külföldi kettős állampolgár szavazata kell, hogy meglegyen az 50% + 1 szavazat és már kész is!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
"Honosítottak egy sajószentpéteri férfit, pedig nem is kérte"
444.hu/2016/09/27/honositottak-egy-sajoszentpeteri-ferfit-pedig-nem-is-kerte/

Valami nagyon bűzlik a külhoniak levélszavazatai környékén.
cs.n.
Nemzeti Választási Rendszer. Komolyan, ki talál ki ilyen ilyen elnevezéseket? A klotyójuk meg nyilván Nemzeti Választasi Illemhely néven futhat. Az még az NVI rövidítéssel is kompatibilis.
Desischado
@Perwool: Leelőztél, én is ezt akartam írni. Pontosan így kell érteni a hibátlan működést! Minden adott a totális csaláshoz! A szavazást meg azért kell levezényelni, hogy orbánék legális alapot teremthessenek a csalásukhoz! És hogy legyen mivel érvelni az Unió előtt! Rohadékok!
papa.49
@Desischado: Nincs mit érvelniük az Uniónál, mivel ilyen határozat nincs is, ami meg van azt már régen aláírta az elmebeteg hazugovics!!!
human
@cs.n.: A nemzeti jelző ma már a mutyi szinonimája.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.