A Politico című brüsszeli hírportál részletes összeállításban foglalkozott csütörtökön a magyarországi letelepedési kötvényprogrammal, olasz és amerikai újságok pedig a migránsválság egyes magyarországi vonatkozásairól, illetve a "kvótanépszavazásról" írtak.

A Politico egyebek között azt említette meg, hogy miközben a magyar hatóságok harciasan ellenzik a menekültek befogadását, csendben tartózkodási engedélyeket árulnak unión kívüli ország állampolgárainak. Más uniós országokban is működik hasonló program, Magyarországnál azonban csak Lettországban lehet olcsóbban tartózkodási engedélyhez jutni, a magyar kötvényeket ráadásul az is kiemeli a többi ajánlat közül, hogy a befektetett összeget öt év után teljesen visszafizetik – emlékeztet a hírportál.

Ezeket a programokat számos bírálat érte Brüsszelben a Politico.eu szerint. Sophie in 't Veld liberális európai parlamenti képviselő például azon véleményének adott hangot, hogy a kötvények "kényelmes hátsó ajtót" biztosítanak a gazdagoknak. Ana Gomes szocialista képviselő pedig úgy vélte, hogy a programok "aláássák a schengeni rendszer integritását".

Idézte a cikk Niedermüller Pétert, a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjét is , aki szerint "azt mondják a kisvárosokban és vidéken élőknek, hogy a migránsok elveszik a munkájukat, és megerőszakolják a lányaikat, miközben ezeket az engedélyeket forgalmazzák".

Schöpflin György néppárti EP-képviselő azonban visszautasította a letelepedési kötvényprogramot ért bírálatokat, mondván, hogy az annak keretében kiadott engedélyek száma elenyésző a nagyobb bevándorlási hullámokhoz képest. "Ez egy kisebb jelentőségű program, amely az Európában, például Lettországban és Máltán bevett módszereket követi" – hangsúlyozta.

A The Wall Street Journal című amerikai napilap európai kiadása a közelgő kvótareferendumról közölt véleménycikket, amelyben azt írták, hogy ha Brüsszel meg akarja állítani a populista és nacionalista mozgalmak térnyerését, akkor "ne kezelje ekkora megvetéssel a közvéleménynek az ellenőrizetlen tömeges migrációval kapcsolatos, jogos aggályait".

Az EU bűnei és Orbán ereje a magyar népszavazáson című kommentárjában az Il Foglio című olasz konzervatív napilap azt írta, hogy a referendum eredménye biztosra vehető: újabb ütés lesz Európára. Az újság szerint ez Brüsszelt és Berlint is aggasztja, a magyar lakosságot azonban, úgy tűnik, nem riasztja el a magyar miniszterelnök politikája, "kérdés, meddig mehet el a kormányfő, mielőtt a nép fellázadna".

A szerző érdekesnek minősíti a népszavazás kérdésének megfogalmazását, amely "nem magyar állampolgárok" betelepítéséről szól: az Il Foglio kommentátora hangsúlyozza, hogy a többi EU-tagország állampolgárai sem magyar állampolgárok.

Az illegális bevándorlók vadászai címmel Ásotthalomról közölt helyszíni beszámolót a Panorama című, olasz -jobbközép irányultságú – hetilap tudósítója, aki szerint Toroczkai László polgármesternek és embereinek "kedvenc szórakozása" a "migránsvadászat", vagyis a határon átjutni próbálók feltartóztatása. A cikk szerzője megjegyezte, hogy az Ásotthalmon alkalmazott módszerek "brutálisak (ugyanakkor hatékonyak)". Hozzátette, hogy az október 2-i népszavazás azt kéri a magyaroktól, "ne engedjék át" az EU javaslatát, hogy fogadjanak be 1294 migránst.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Éjjelente a holdat karcolja a magyarok ingerküszöbe...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kukac50
Nem sokára polgár háború lesz,hiszen Orbán hozzászokott a harchoz azok ellen akiket Ő beképzel magának. Ha a Nép is harcol Orbánnak takarodni kell.
spu00
Hogy lehet összehasonlítani az útlevéllel, vízummal, belépést megelőző szerződés alapján bejövő külföldieket, a minden jogi és erkölcsi normát nélkülöző támadásokat.Ezek az emberek eleve bűncselekményt követnek el, hogy okmányaikat megsemmisítve másnak adják ki magukat, mint akik.Sem az EU, sem a hívogató országok a mai napi nem tudják megmondani, hogy konkrétan hány menekült is van a kb. 1,5-2 millió bevándorlók között. S ha nem tudják, akkor mit akarnak elosztani?
A letelepedési kötvény majd az egész világon elfogadott, s alkalmazott, különböző áron, különböző feltételekkel. Ezek az emberek hoznak, s nem visznek pénzt. Egy bevándorló az országnak kb.130 ezer Ft.-ba kerül.
Az, hogy M.o-nak megéri az 5 évre kötött szerződés alapján fizetett 300 ezer euró, s az érte járó 2%-al együtt, az azért van , mert így az évente fizetett devizális kamatok , törlesztések, melyek korábban kötöttek szerint magasabb kamatozású, letudják cserélni 2%-ra.Lehet támadni, de ennek eredménye az országot gyarapítja.A közre működők pénzét nem az állam, a vevők fizetik, tehát ilyen irányú kár sem éri az országot, bármennyire is szeretnék egyesek.
Az, hogy háború lesz, ahhoz be kellene léptetni az embereket a kommunista pártba, értelem szerűen kellő hülyítés után. Gondolják van rá sansz?
kissé felnőttem
l@spu00: a kamatokat a Mikulás fizeti? avagy a költségvetésből ( Bevételek ugye 31 adónemből? ) kemény adóforintokból, amit bevettek max 2-3 cég halmozta? a közvetitő milliárdos lett avagy legatyásodtak?ha nem érte volna meg nem lépik meg ugye? érti e jejti -e majd eldönti . sajnálkozásra semmi ok.itt volt egy cikk ocó kici kinai dicsekedett vele hogy is müködik ez náluk.ja meg a 48-58 millió akkor hová kerül? kihez???Olvasson humor helyett mást is néha, a kommunista témához itt kommunista 3 fő sem volt max. : Pozicióért párttag ha érti a különbséget. Ez meg generációs vélemény
Törölt felhasználó
Én csak a mértéktelenségükben bízom, vagyis abban, hogy ennek következménye a népharag, az egyetlen ami megállíthatja ezt a gyógyszerfüggő bűnöző gecit.
Csizmás Kond
" A Politico egyebek között azt említette meg, hogy miközben a magyar hatóságok harciasan ellenzik a menekültek befogadását, csendben tartózkodási engedélyeket árulnak unión kívüli ország állampolgárainak."
Én, mint egy egyszerű ici-pici porszem ha képes vagyok megérteni, hogy nem a menekültek befogadása ellen hadakozik a kormány hanem a rajta átnéző brüsszeli végrehajtók kötelező betelepíti politikája ellen, akkor egy ilyen nagyra tartott hírportál hogy nem képez megérteni...vagy ha igen akkor miért hazudik ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.