Súlyosan jogsértő a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) mobiltelefonos applikációja, amely érvénytelen szavazásra és a szavazólapok fényképének megosztására hívja fel a választópolgárokat – állapította meg pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület az ügyben büntetőfeljelentést is tesz.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással. Beadványában azt írta, az MKKP internetes oldalán, közösségi oldalán, és internetes oldalán hirdeti a "Szavazz érvénytelenül!" mobilapplikációt, ezzel a párt arra hívja fel a választópolgárokat, hogy szavazzanak érvénytelenül és a szavazólapuk képét osszák meg az applikáció segítségével. Ez a beadványozó szerint jogsértő.

Patyi András, az NVB elnöke a döntési javaslat előterjesztésekor úgy fogalmazott, az érvénytelen szavazatok megosztására készített applikáció már túlmegy azon a határon, amit "viccként" lehet elkönyvelni a kampányban, a választási rendszer alapelemét, a szavazás titkosságát tervezi megsérteni.

A bizottsági tagok egyetértettek abban, az applikáció a választási rendszerbe vetett közbizalom megingatására alkalmas.

Az NVB ezért egyhangú döntéssel megállapította, hogy az MKKP a "Szavazz érvénytelenül!" applikációval megsértette a választás tisztaságának és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét, és ezzel az alaptörvényben deklarált, a választások tisztaságának alapelvét.

A bizottság arról is egyhangúlag döntött, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulnak, hogy vizsgálja ki, törvénysértő-e az applikáción megvalósuló személyes adatkezelés. Az NVB egyúttal – Litresits András, az MSZP és Bodolai László, az LMP delegáltja ellenszavazatával – arról is határozott, hogy feljelentést tesz a rendőrségen.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
'a választási rendszerbe vetett közbizalom megingatására alkalmas' ??? Miért az NVB és az NVI működése nem?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Ez az applikáció miért nem gyerekcsíny, mint ahogy egykor vigyorogva mondta a Rogáncs a szocik szerverének feltöréséről firtató kérdésre? Esetleg az a "nevéhez köthető" világraszóló szoftverfejlesztést is szerverfeltöréssel "dolgozta ki"?
eszegfu
A kormány buzditása, hogy "NEM"-mel szavazzak, ez nem "sérti a szavazás titkosságát"?!
anka
@eszegfu: Nem, nem sérti..., mert az a "fizessmaffia" qrmány!
eszegfu
@anka: Én is ezt gondolom! De ahogy látjuk, itt is egy "magánszemély" tett bejelentést, mert őt "sérti" ez az applikáció... engem meg az sért, hogy egy tetves hütőmágneses kártyát dobtak be a postaládámba (szavazzak nem-mel), amit alig tudtam "kipecázni", mert szinte odanőtt az oldalához. A saját adónkból készült "terméket" a legtöbb ember kidobálja... micsoda pazarlás!!!
anka
@eszegfu: Tegnap mentem le a boltba..., a kapunál ott állt 2 fizessnyikes be akartak jönni.
- elhajtottam őket a p...ba! Pedig van 1-2 seggnyaló a házban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.