A migrációról széles, nyilvános és demokratikus vitára van szükség az EU-ban a polgárok meghallgatásával, de ettől túl sok politikus tart – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter a La Repubblica című olasz balközép napilap honlapján pénteken megjelent interjúban. A miniszter szerint az Európai Bizottság technokratáinak javaslatai nem elfogadhatóak.

Trócsányi László hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a migrációs helyzet közös európai megoldását szorgalmazza. A miniszter szerint Brüsszel nem érti, hogy megelőzéssel kell cselekedni. Úgy vélte, széles, nyilvános és demokratikus vitára van szükség EU-szinten a polgárok meghallgatásával, ettől azonban túl sok politikus tart, és "ezzel a szélsőségeseket segítik".

Trócsányi László megjegyezte, hogy a migrációs áradat tavaly szinte megbénította a német politikai vezetést. Hozzátette: jelenleg azonban változás figyelhető meg, annál is inkább, "mivel Orbán világosan beszél".

Arra, hogy a referendum kihívásnak számít-e a Brüsszel képviselte technokrata Európával szemben, a miniszter úgy reagált, hogy a népszavazás a közvetlen demokrácia eszköze, és hasznos a demokráciadeficites Európában, "riasztócsengőként szól".

Kiemelte, hogy az EU nem módosíthatja az államok területét, határait és népeik összetételét, ahogyan a nemzetek kultúráját és hagyományait sem. Hozzátette, hogy az EU nem tesz különbséget migránsok és menekültek között, és tízből nyolc gazdasági bevándorló, nem pedig menekült. Úgy vélte, elfogadhatatlan, hogy a tagállamok lakossága helyett "külső hatóságok" döntsenek, annál is inkább, mivel azokat senki nem választotta meg.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországnak tetszik-e még az EU vagy sem, Trócsányi László közölte, Magyarország büszke arra, hogy az EU tagja és ennek jól ismeri előnyeit, de elutasítja, hogy lemondjon a nemzeti identitás feletti szuverenitásról.

"Orbán ezért annyira népszerű, ezért vezető politikus több mint 25 év óta, ami rekord" – jelentette ki.

Az igazságügy-miniszter szerint a magyar népszavazáson sok európai elgondolkodik majd.

"Az Európában érezhető félelem és bizonytalanság valós. A rossz közöttünk él, az integráció több országban kudarcot vallott. Számos csalódott migráns radikalizálódik, elutasítják értékeinket, veszélyessé válnak" – fogalmazott.

A vasárnapi referendum részvételi arányáról szólva Trócsányi László úgy vélte, hogy ha csak 3,8 millióan mennek el voksolni, a magyar referendum üzenete politikailag így is érvényes lesz.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Hát igen, akár vészjelző is lehet, ha már eddig nem vették volna észre, hogy Orbánék az EU szétverésén munkálkodnak! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
brüsszel lapul...sunyin arra várnak a vezetők, mi lesz a hétfő hajnali végeredmény...a zöme titokban abban reménykedik, hogy a magyar nép elutasítja őket, és akkor ők is végre fellélegezhetnek...talán a szemébe merik mondani a tébolyodott muttinak, hogy ezt elbasztuk...de addig ?..

idegesen várnak...így még soha nem figyelték a magyar híradásokat...
papa.49
Ez max. NEKTEK VÉSZCSENGŐ kicsengettek nektek fütyiszek, el is lehet takarodni!!!
Brüsszel meg pont leszarja ennek a maroknyi népnek a ,,népszavazását,, ami tujajdonképp csak a támogatottság felmérésére szolgál, csak kurva drágán!!!
justhpeter
@papa.49: A népszavazás valóban vészcsengő Brüsszel számára, mégpedig abba az irányba, hogy mielőbb helyretegyék ezt az eszement Orbánt. Hogy van az, hogy az Uniótól a legtöbbet kapók között vagyunk és folyamatosan ássuk alá a nekünk milliárdokat juttató rendszert ?Keményen oda kell tenni a választékot Orbán elé és következetesen végrehajtatni vele amit választott. Ha a pénzt választja vinnie kell mindent ami a pénzzel jár. Sokszor mondták már nekünk, hogy nincs ingyen ebéd, a mi Viktorunk pedig azt hiszi, hogy neki nem csak az ingyen ebéd jár, hanem övé a konyha is.
Szókrakész
@RonaGyuri: "hogy Orbánék az EU szétverésén munkálkodnak! =))"

Ennek spurizz neki mégegyszer.
Lehet állórajt is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.