Öt nagykövetség és három szervezet összesen huszonhárom nemzetközi megfigyelője regisztrálta magát a vasárnapi országos népszavazásra – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombati adataiból.

Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint huszonhárom nemzetközi megfigyelőt akkreditáltak a választásra: a nagykövetségek közül Mongólia mellett Dánia, az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok és Hollandia nagykövetsége delegált 12 megfigyelőt. Mellettük még Románia Nemzeti Választási Irodája, Dél-Korea Nemzeti Választási Bizottsága és Lettország Központi Választási Bizottsága küldött 11 megfigyelőt.

A választási eljárásról szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy más állam vagy nemzetközi szervezet képviselője a választások megfigyelése érdekében figyelemmel kísérje a választási szervek munkáját, a választási eljárás teljes menetét. A nemzetközi megfigyelő többi között betekinthet a választási bizottságok irataiba, kérdést tehet fel a választási szervek tagjainak, és felhívhatja figyelmüket az általa tapasztalt rendellenességekre. Nem zavarhatja és nem befolyásolhatja azonban a választási eljárást, a választási szervek munkáját, és köteles tevékenységét pártatlanul végezni.

A nemzetközi megfigyelőknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat a Nemzeti Választási Irodánál, amely a nemzetközi megfigyelők nevét, valamint a megbízó állam vagy nemzetközi szervezet nevét az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n közzé is teszi.

A két évvel ezelőtti országgyűlési választáson 23 szervezet, illetve intézmény 167 megfigyelője akkreditáltatta magát, az európai parlamenti választásra azonban mindössze négy nemzetközi megfigyelő akkreditáltatta magát, az önkormányzati és nemzetiségi választáson pedig kilenc nagykövetség és három szervezet összesen huszonhat nemzetközi megfigyelője regisztrálta magát.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Többen lesznek, mint ahány főt az ellenzék delegált! (haha)
teuton
@Béla333: Miert, a nephülyitesheu miert kellene asszisztalni is meg? ja, teged lehet...
Desischado
Elég szégyen, hogy az "ellenzék" egy megfigyelőt sem küldött!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.