Népszabadság melletti szolidaritási demonstrációt tartottak szombat este Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren.

A sajtószabadságért Facebook-csoport szervezte rendezvényen részt vett a lap szerkesztőségének több munkatársa is, akik együtt, a lap mai – utolsó – számát hozva érkeztek a helyszínre.

"Orbán, takarodj" – a Népszabadság mellett tüntettek a Kossuth téren

A tömegben több sajtóorgánum újságíróit, valamint ellenzéki politikusokat is látott az MTI tudósítója. A Parlament elé meghirdetett demonstrációra is átmentek az MSZP politikusai, köztük Molnár Gyula, a párt elnöke, valamint Horváth Csaba, és Kunhalmi Ágnes, de a tömegben feltűnt Karácsony Gergely PM-es polgármester, Juhász Péter, az Együtt, valamint Molnár Csaba, a DK politikusa. A résztvevők megtöltötték a tér közepét.

Többen skandálták, hogy "Népszabadság", "Demokráciát", "Disznóság", "Nem hagyjuk", "Orbán, takarodj", illetve "Szabad ország, szabad média".

Hargitai Miklós, a szerkesztőség munkatársa, a Sajtószakszervezet helyi alapszervezetének vezetője elmondta: a szombati ügyeletre kollégáit már nem engedték be az épületbe. "Ez mindent elmond arról, mennyire volt ez gazdasági döntés" – jegyezte meg.

A lap felfüggesztése mintegy nyolcvan embert érint. "Fogalmam sincs mit fogunk csinálni" – fogalmazott Hargitai Miklós, hozzátéve: egyelőre a becsomagolt személyes holmijukhoz sem férnek hozzá.

Hargitai Miklós arról is szólt, hogy voltak a lépésnek voltak előjelei, ide sorolta többek között a kollektív szerződés felmondását a lapnál.

Az – egy létráról megafonon keresztül felszólaló – szakszervezeti vezető azt hangsúlyozta: az újság dolga, hogy ellenőrizze a hatalmat. "Azért nem lesz hétfőtől Népszabadság, mert túl jól tette a dolgát" – mondta.

Kitért arra is, hogy a lap munkatársainak 2008 óta nem emelték a fizetését, viszont 2010 óta kétszer is csökkentették. "Mostantól olyan országban élünk, ahol a Magyar Idők meséli el, hogy mi történik a politikában" – fogalmazott Hargitai Miklós, hozzátéve: "nagyon pici területre szűkül vissza a sajtószabadság".

A rendezvényen felszólalt Tamás Gáspár Miklós filozófus, aki azt mondta: "abban a helyzetben vagyunk, hogy a vezetők a magyar nép ellenségei, és ezt még csak el sem lehet mondani". Úgy fogalmazott: rövidesen vége van a sajtószabadságnak és szólásszabadságnak, ha ezt hagyjak.

"Orbán, takarodj" – a Népszabadság mellett tüntettek a Kossuth téren

Murányi András, a napilap főszerkesztője a téren újságíróknak elmondta: szombaton tárgyaltak a kiadó képviselőivel, egyelőre nincs megegyezés, vasárnap folytatják. A kiadó azt kérte tőlük, tegyenek le egy üzleti tervet, amellyel rentábilissá tehető a lap. Ilyet 12 óra alatt nem lehet összeállítani – tette hozzá.

A főszerkesztő közölte: vasárnap megpróbálják fölvenni a munkát, fontosnak tartaná, hogy hétfőn megjelenjen a lap, de egyelőre ez nem valószínű. A kollégák szeretnének együtt maradni, és továbbvinni a lap szellemiségét – hangsúlyozta.

A Mediaworks kiadó szombaton jelentette be, hogy felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig. A kiadó döntését közleményében azzal indokolta, hogy a Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel.

61 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csodálkozó
Akkor fog ez a nyavalyás kártékony féreg eltakarodni, amikor Ceausescu elvtárs: ha rásegítünk!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hellcat
Olyan magas az ingerküszöb hogy szinte reakciót sem vált ki egy ilyen tett...
justhpeter
@farkas: Azt tudod, hogy a Magyar idők című napilapot ki és miből finanszírozza ?
Ha ige, akkor nyilván provokálsz, ha nem: lehet még több kérdésed ?
farkas
@justhpeter: Fogalmam sincs ki finanszírozza, de már jó lenne vmi Excel táblába összefoglalni az összes nyomtatott és internetes mediát- szivesen megnézném, tanulmányoznám- de nyilván ez nem fog megadatni. A hátteret nehéz felderíteni...
justhpeter
@farkas: A kormány a jobboldalon keresztül.
Csodálkozó
orbánc, TAKARODJ!
Vidd a sok szar haverod!
farkas
@justhpeter: Azelőtt a másik kormány a Népszabit finanszírozta a balosnak nevezett neoliberálisokon keresztül. Min csodálkoznak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.