A nemzetgazdasági miniszter a magyar-kazah együttműködési kormányközi bizottság 5. plenáris ülésére utazott a kazah fővárosba – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

A tájékoztatás szerint Varga Mihály Asztanában tárgyalt Bakitzsan Szagintajev miniszterelnökkel, Kaundik Bishimbajevvel, a nemzetgazdasági tárca vezetőjével és Kanat Bozumbajev energetikai miniszterrel is.

Az NGM közleménye szerint Varga Mihály a magyar-kazah együttműködési kormányközi bizottság plenáris ülésén hangsúlyozta, hogy Kazahsztán a legfontosabb stratégiai partnere Magyarországnak a közép-ázsiai térségben, a két ország között állandó, sokrétű, politikai, gazdasági és kulturális párbeszéd alakult ki az elmúlt években.

A megbeszéléseken a felek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok erősítésében komoly szerep jut a közelmúltban létrehozott Magyar-Kazah Beruházási Alapnak, valamint a helyi idő szerint hétfő délután megalakuló Magyar-Kazah Stratégiai Tanácsnak.

Az NGM tájékoztatása szerint a magyar tárcavezető elmondta, a magyar cégek is bekapcsolódhatnak a jelentős ásványianyag-tartalékokkal rendelkező országban a kitermelési és feldolgozási folyamatokba.

Az Asztanában tartott magyar-kazah üzleti fórumon – ahol a miniszter kíséretében több mint harminc magyar vállalatvezető is részt vett – Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a kormányközi kapcsolatok mellett továbbra is kiemelten kívánják támogatni a magyar és a kazah vállalatok közötti együttműködést.

A tárcavezető kijelentette: a kazah-magyar kapcsolatok egyre több területre terjednek ki. 

A jövőbeni együttműködés lehetőségeiről szólva a szakminiszter elmondta, szinte minden ágazat rendelkezik az ehhez szükséges adottságokkal, különösen a mezőgazdasági és az agráripari, az energetikai, az építőipari és mérnöki szolgáltatások, illetve a gép- és járműipar, a gyógyszeripar, az egészségügy, valamint a turizmus.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

anka
@Macskaszem: VAN! - 3 méterrel a föld alatt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Just look my avatar
Éljen és virágozzék a megbonthatatlan Kazah-Magyar barátság.
Misi, kb. ennyire is megyünk vele!
kenn
Kazahsztán?
Ezahztán nem semmi!
A két világbirodalom, Magyarország és Kazahsztán.
Amerikában és Oroszországban kéztördelve figyelik az események alakulását, és már most válságstábot állítottal fel.
Zeta
Afganisztán- Kazahsztán, na és aztán ,hátosztán
human
"Magyar-Kazah Beruházási Alapnak"
Ez meg mi a franc? Valami új pénzlenyúló gépezet?
papa.49
Máshová már nem kapsz meghívót, csonti???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.