Egy T-54-es tankkal terhelték meg a pécsi Széchenyi tér díszburkolatát péntek reggelre.

Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő a helyszínen magyarázta el, hogy ez egy olyan tank, amilyent a Mecseki Láthatatlanok tettek harcképtelenné a Mecsekben 1956-ban.

Szovjet tank jelent meg Pécsen, csővel a városháza felé

- Bár a tank országszerte a kommunista diktatúra és az elnyomás jelképe, Pécsett a győzelem szimbóluma volt mindig is. A Mecseki Láthatatlanok, azaz a pécsi szabadságharcos csapat ilyen tankokat kényszerített meghátrálásra, s tett egyet közülük kézigránáttal harcképtelenné. A tank tehát azt jelképezi városunkban, hogy itt harcoltak legtovább az országban a szovjet elnyomók ellen – jelentette ki Csizi Péter.

Szovjet tank jelent meg Pécsen, csővel a városháza felé

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Na, hol van a bringas, a nagy pancelos-loveges,... Jol leb@szott mindenkit, hogy a Varban olyan tank van, aminek nincs lanctalpa, tehat azzal nem lehet megmozdulni elmeletileg. Nos, hulye bringas, erre mit mondanal? Ez egy kiherelt T54-es? Mert en igancsak komoly lanctalpakat latok alatta...
Es vajha miert eppen a varoshaza fele all a csove? Valaki jelzesertekkel helyezte ezt oda, az tuti...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Csak nehogy megint legyen valaki zsebében egy akkumulátor ,,véletlenül".
perfekt
Írjátok rá,hogy a harckocsi-csak applikáció--nehogy vagy négy-öt Molotov koktélt rádobáljanak.A tér-- arról pedig már kiderült,hogy fel kell újítani.
karma1
Na, hol van a bringas, a nagy pancelos-loveges,... Jol leb@szott mindenkit, hogy a Varban olyan tank van, aminek nincs lanctalpa, tehat azzal nem lehet megmozdulni elmeletileg. Nos, hulye bringas, erre mit mondanal? Ez egy kiherelt T54-es? Mert en igancsak komoly lanctalpakat latok alatta...
Es vajha miert eppen a varoshaza fele all a csove? Valaki jelzesertekkel helyezte ezt oda, az tuti...
Bringás
Furcsának tartom ezt a nagy tankmegsemmisítést.
Gyalogság nélkül bevetni, főleg erdős, hegyes terepen botorság. Kézigránáttal a lánctalpat tudják megrongálni, vagy nagy szerencsével a toronyforgatást megakadályozni, ha a robbanástól beszorul. Gránáttal akkor lehet eredményt elérni, ha ezek a tankok nyitott nyílásokkal, gyanútlanul jöttek és beledobták a gránátokat.
Akkor viszont nem harci helyzet volt, hanem menetben voltak a tankok.
Szóval picit sántít nekem ez a történet!
korell
Nem ismertem ezt a történetet, de jó olvasni, hogy voltak bátor "civil" csapatok a múltban. Nekem aztán mindegy, hogy milyen "márkájú" tankok ellen, és hogy éppen harc közben, vagy vonulás közben, hogy tönkretették-e a tankot, vagy csak mozgásképtelenné, mert nem ez a lényeg. A harci szellem és a bátorság ami számít! Tisztelet nekik.
Peller Anikó
Tankkal díszburkolatra. Erről ennyit.

Szegeden is átadtak egy díszburkolatos utcát, másnap végigtrumpolt rajta egy kamion, hogy ne örüljön a Botka, szarrá ment. Nem a kamion. Nem a Botka te!
Bringás
@korell: Természetesen a hősi ellenállás mindig megbecsülendő és elismerést érdemel.
Magam csak arra mutattam rá, hogy egy gyanútlan, vonuló ellenség megsemmisítése nem hasonlítható egy harci helyzethez! bár kétségtelen, azzá válik az első gránát felrobbanásával!
sokanvagyunk
"Csővel a városháza felé" - Ágyúval verébre, tankkal... :D
krumpli
Azt hittem már simán ráengedték a burkolatra...
Bringás
Fajlagos talajnyomásnak nevezzük a súly és a felület eloszlását és cm2-ben adjuk meg. A T-54-es olyan 0.8 kp/cm2 fajlagos talajnyomással bír, amit egy rendesen lerakott térkő simán elvisel. Főleg, ha gumiszőnyeget is tesznek a talpak alá!
Peller Anikó
Simán aládughatod az ujjadat a lánctalpak alá mert csak 80 deka súly nehezedik rá. :)
eszegfu
@karma1: 10:48 Óhajod számára "parancs"!:)) Leirta ennek a harci jármünek a "gépkönyvét"!:))
Bringás
@Peller Anikó: Simán, mert ez sima felületekre vonatkozik! Ha van egy kiálló rész a talajból, a nyomás hatványozódik, ha valaha foglalkoztál fizikával!
teuton
@karma1: Ne ertetlenkedj! Hat az eredeti tankot hasznalnalhatatlanna tettek 1 db kezigranattal (!), ezert kellett egy masikat odatenni...;-) Kicsire nem adunk, ez a fityisz jelszava!
quadrocopter
Ezért a baromságért képesek voltak odacipeltetni egy tankot?
A net világában már az oviban is tudják, hogy néz ki egy T-54-es.
sentinel216
Polgármesterek méregetik egymást, ki tud nagyobb tankot kitenni városa főterére. Csak azt nem tudom mit jelképeznek ezek a harcjárművek. Emlék az oroszoknak, akik bevonultak "rendet" csinálni? Mementó a forradalmároknak, hogy még maradtak ilyen szabadságeltipró páncélosok? Fenyegetés a népnek, mint a TEKes rohamkocsik, amelyek felbolygatták fél Dunántúlt, hogy elkapjanak egy féleszű idiótát?
Lefogadom, hogy egyik városvezető sem hallgatta ötvenhatban, éjszaka, leoltott lámpájú szobában, ahogy csikorogva járják ezek a szörnyek a kisvárosuk utcáit, ha kellett kerítéseket legázolva. Ha lenne ilyen emlékük, nem raknának kirakatba tankokat.
Peller Anikó
Próbáld ki azt mondom. Először egy úthenger alatt csak azért, hogy sima felületed legyen. Aztán jöhet a lánctalpas és ha túléled megpuszilom a díszburkolatot.
karma1
@Maxipocak: 23-an kiderul... :o))) Mi a loturonak raknak mindenfele ilyen kedelyborzolo szarokat?
NIncsenek meg elegge lebututva, megfelemlitve a kisemberek? Miert jatszanak az emberek egyebkent is pattanasig feszult idegeivel?
justhpeter
A tankról eszembe jutott egy régi szovjet anekdota.
A Szovjetúnióban a Nagy Októberi Szocialista Forradalom valamelyik kerek évfordulóját ünnepelték és Brezsnyevnek - az oroszok Orbán Viktorának eszébe jutott, hogy keltsék fel Lenint és ő nézzen szét az országban.
- Lenin elvtárs ! Induljon, nézzen szét az országban, hogy mekkora fejlődés van ma már. Én itt fogok ülni a telefon mellett és várom a véleményét.
Brezsnyev odaült a telefonhoz és várt. Eltelt egy nap, eltelt két nap. Harmadik nap hajnalán rettentően csörög az asztalon a telefon. A vonal másik végén Lenin:
- Itt vagyok az Aurórán ! Öt perc múlva lövetek !

Igazán nem szeretném, ha a mi Viktorunk így járna.
volvós
Meglátjuk vasárnap, hogy lesz-e " Röpülj Páva " ...
Lepényleső
Vigyázni kell vele,hiszen a kapanyél is elsülhet,ha a jó Isten úgy akarja,ennek arra nagyobb
a sansza.
kisrigó
Mi ez az őrült tank felvonultatás?! Ijesztgetünk, ijesztgetünk? Mit talál még ki a léhűtő agytröszt? Milyen beteg elme kívánságait valósítja meg a szolgahad? Még megérjük, hogy akasztófákat raknak ki a főterekre mementóul! Elvégre 56-ban ez is előfordult, sajnos.
nevemnick
@sokanvagyunk: 11:10 "Csővel a városháza felé" - Ágyúval verébre, tankkal... :D "

ott csak páva van.

:D
herczeg0210
Hadi állapotba kerültünk? Mi a fenének ennyi tank egy ünnepen? Mit is ünnepelünk tankokkal?
silber13
Leonardo harckocsiját kellett volna kiállítani..!:-)))
CsipkeRózsa
Milyen eseménynek van az évfordulója, hogy egy tanknak kell megjelennie? Április 4.?
szaboria1
Buggyant fideszes ezzel saját maga alatt vágta el a fát.
Sámannus
@Sámannus: Négyen járnak vele misézni.
Sámannus
@Bringás: A gumira tett léc a garancia arra, hogy megharmadolja a súlyeloszlást.
CsipkeRózsa
@lópicigáspár: Hogy áll Rója István?
Hellcat
@karma1: indafoto.hu/multidaru/image/11172731-a6aec14d
Ez is egy híres kép csak a budai várból...és a cső itt is érdekes módon kormányhivatal felé néz...ha valami hülyeséget csinálnának csak be kell durrantani az ablakon.
Sámannus
Ez a csoda szerkezet a magyar csodaszarvas, már akkor is ócskavas volt amikor a hazát védtük vele. Ezek a csodaszarvasak, mára csak a civilek hülyítésére jó, ha még el is sülne a löveg, vagy többi "díszítése", vagy csak simán a tömegével is ijesztő, azzal a hanggal mivel elnyomja az ember lélegzetét is. Egy átlag ember a beszarás határára jut. Ha pedig megindul feléd, a földbe gyökerezik a lábad. ennyit erről békés szerkezetről akarom mondani csoda szar vasról.
Aki oda vitette az egy elmeháborodott. Ha majd a kétfarkúak mennek és kifestik a háromszögeket, akkor áhítatosék kibaszottul felfognak háborodni.
Sámannus
@Hellcat: Amikor a németek elfoglalták a várat, ellátmányt sem vittek magukkal. A Bécsi kapunál egy 45-ös páncéltörő állt és rálőtt, majd kivasalta az ágyút... A politikai helyzet megváltoztatásához tehát nem kellett neki tüzelni sem...
Kb. ez olyan mint ha egy nagy barna maci rá ülne a szánkra., már nem is kell kiabálni sem.
eszegfu
@CsipkeRózsa: 18:22 Igen régen voltam itt és most meg is lepődtem, hogy az ördögben került ide most egy 2016. évi téma... Már fogalmam sincs az előzményekről... meg hát Bringás is hol van már?!
karma1
@eszegfu: Szia Kedves, innen IS hianyzol! Eppen tegnap gondoltam Rad! Szoval nyugi, a bringas "csak" atalakult, halfarok, pegero, shikari ne'ven...
NIncs uj a Nap alatt...
Az embereket - egy civilt - meg lehet barmivel ijesztgetni, ahogy @Sammanus mondja,...:o((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.