A megkérdezett magyar munkaadók 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nehezen talál megfelelő munkaerőt, 32 százalékuk szerint a meghirdetett állásokra nincs jelentkező, 31 százalékuk pedig a szakképzett pályázókat hiányolja – derül ki a ManpowerGroup munkaerőpiaci szolgáltató cég 42 országra kiterjedő legfrissebb felméréséből, amit kedden jutattak el az MTI-nek.

Magyarországon a szakemberhiány 17 százalékponttal haladja meg a globális átlagot – tették hozzá.

A közlemény szerint a reprezentatív felmérésben résztvevő magyar munkaadók 31 százaléka úgy véli, hogy a munkaerőhiányra a már meglévő munkavállalók képzése jelenti a megoldást, globálisan azonban a munkáltatók 51 százaléka él ezzel a lehetőséggel.

A legnehezebben betölthető munkakörök tízes listája Magyarországon és globálisan szinte megegyezik, mindkettőben szerepel a szakmunkás, a mérnök, a sofőr, az informatikus, a könyvelő és pénzügyi szakember – olvasható a felmérésben.

A globális adatokat tekintve a legnagyobb munkaerőhiánnyal Japán küzd, csakúgy, mint az elmúlt években. Japánban a megkérdezett munkaadók 86 százaléka mondta, hogy nehezen talál megfelelő munkavállalót. A sorban 73 százalékkal Tajvan a második, ezután Románia, Hong Kong, Törökország és Bulgária következik. Ugyanakkor a kínai munkaadóknak csupán 10 százaléka panaszkodik munkaerőhiányra, de jóval a nemzetközi átlag alatt van Norvégia, Hollandia, az Egyesült Királyság, Írország és Svájc mutatója is.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Magyar nyelvű táblákat tegyetek ki az európai országokban, hogy Orbán is megértse, aztán az is lendítene a dolkgon, ha nem húgyért-szarért dolgoznának a tekintetes vállalkozóknak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szókrakész
A munkavállalók 100%-a pedig a Homo sapiens sapiensnek járó jogos bért, munkakörülményeket, megbecsülést, ...hiányolja.
Levendula
Talán ha a munkaadók nem ragaszkodnának az évenkénti autócseréhez, a luxusutazásokhoz, stb. akkor az alkalmazottaknak is többet tudnának fizetni...
Nessy
talán, ha 10 hegesztő jelentkezőből legalább nyolc tudna tisztességesen hegeszteni.
Egyre több az olyan gép, amelyiket számítógép vezérel, csak éppen ha valamiért elcsúszik a vezérlés, akkor a dolgozók nagy része nem tud vele mit kezdeni.
Esetleg a szakmunkásokat nem olyan gépeken, berendezéseken kellene oktatni, amit még Noé apánk használt. Esetleg hozzáértő oktatók is kellenének.
Amíg iróasztal mellett, hozzá nem értők találják ki az oktatási rendszert, addig sok jót ne várjanak.
A mobilitás hiányáról már nem is beszélve.
Hellcat
Ez az eredménye amikor a qrbána kiszolgálja a multikat és alacsonyan tartja a bért idehaza...
szaboria1
Igen ez lett az eredménye, hogy leépítették a szakmunkás képzést.
szaboria1
Amit meg a környezetemben tapasztaltam pl. van 3 ismerős fiatal akik jártak egyetemre. Az egyik más területen dolgozik ahova nem kell az egyetemi végzettsége, saját boltot üzemeltet. Kettő meg félidőben abba hagyta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.