A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a Klapka Üzletház Kft. tiltott gyógyító és az egészségre gyakorolt, megalapozatlan hatásokkal népszerűsítette Arany Só elnevezésű arany kolloidos étkezési sóját, valamint Arany Só Mini Szanatórium elnevezésű inhalátorát, ezért kétmillió forint bírságot szabott ki a cégre.

A versenyhivatal közleményében rámutatott: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, illetve az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet véleménye szerint a kolloid oldatok nem fogyaszthatók sem élelmiszerként, sem étrend-kiegészítőként, így a kolloidos konyhasó forgalmazása akár élelmiszerként, akár étrend-kiegészítőként jogszerűtlen.

A GVH megállapítása szerint a társaság a jogszabály ellenére az Arany Sót emberi fogyasztásra szánta, jogszerűtlenül forgalmazta és tulajdonított a terméknek gyógyhatást. Az Arany Só Mini Szanatórium inhalátort – amely orvostechnikai eszközként szerepel a nyilvántartásban – pedig klinikai értékelés nélkül reklámozta gyógyhatású készítményként.

A bírság kiszabásakor a GVH a reklámköltségekre alapozott, súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat egészségügyi problémával küzdő, érzékenyebb fogyasztókat célzott meg, valamint a termék bizalmi jellegű volt.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Nem vette be az üzletbe a fütyiszt!!!
wagabund
Csípem Klapkát, nagy mágusnak tartom...

most így járt...valamit benézett...azt, hogy jól akart kárni, el sem tudom képzelni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.