Jövőre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el az adózók túlnyomó többségének a személyi jövedelemadó (szja) bevallását, az adóbevallási tervezettel összefüggő eljárást a parlamentnek pénteken benyújtott őszi adócsomag tartalmazza.

Tállai András, a NAV vezetője korábban azt mondta, 2017-től már majdnem 4 millió állampolgárt "szabadít meg" az adóhivatal az szja-bevallás kötelezettségétől.

A törvényjavaslat szerint a NAV elkészíti azoknak a magánszemélyeknek az szja-bevallását, akik nem kértek munkáltatói adómegállapítást vagy azt a munkáltató nem vállalta.

Aki nem rendelkezik ügyfélkapuval, március 15-ig postai úton, sms-ben vagy elektronikus úton kérheti, hogy a NAV a bevallási tervezetet papíralapon, postán küldje el neki. A kérelemnek tartalmaznia kell az adózó születési időpontját és adóazonosító jelét is. A NAV a kérelem nyilvántartásba vételéről az adózó által választott kapcsolattartási formában tájékoztatja az ügyfelet.

Jövőre a NAV csinálja az adóbevallások többségét

Az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők valamint az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek részére nem készít a NAV adóbevallási tervezetet.

A bevallási tervezet tartalmazza az szja törvény és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény hatálya alá tartozó jövedelmeket és azok adóját, az egyszerűsített foglalkoztatásból származó, a mentesített keretösszeget meghaladó jövedelmet, a különadó-alapot képező bevételt és annak adóját valamint az egészségügyi hozzájárulás (eho) alapját képező jövedelmet és az utána fizetendő eho-t.

A szja-t továbbra is május 20-ig kell megfizetni, az adóhatóságnak pedig a visszaigényléshez szükséges adatok beérkezésétől számított 30 napon belül kell kiutalnia a visszatérítendő adót. Az adóhatóság visszatarthatja a visszaigényelt összeget, ha köztartozása van az adózónak. Aki nem nyújtja be a bevallási határidőre a visszaigénylésre vonatkozó adatokat, annak nem utalják ki az adót, ehhez külön kiutalási kérelmet kell benyújtania.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
ONGONDOSKODÁS...orsosék még nem loptak eleget!-FEKETESEGGEKNEK VALAMIBŐL MEG KELL ÉLNI!!!
bakegya
@nyanya001: ...az nem zember,,,az NAVÁVÓS...na kellett nekünk tolmács nélkül FORDÍTANI!!!
eszegfu
@nyanya001: 19:40 Mindegy, hogy a "hivatali" feladatai közé tartozik a megtévesztés, vagy esetleg "szorgalomból" teszi, mindenképpen ocsmány!!! A legfőbb szemétségnek azt tartom, hogy a jószándéku, ilyen ügyekben járatlan, egyébként is rászorult emberekkel teszik ezt!:(( Miért nem egy "dörzsölt" vállalkozóval?! A hir ugyan csak egy ellenőrről szól, de kettőnek kellett volna jelen lennie, különben az 1:1 aránynál nem bizonyitó erejü! Remélem van a bácsinak hozzátartozója, aki segit a birság fellebbezésében!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.