Stabil, hosszú távra tervező befektetőket nyert Magyarország azáltal, hogy mind a három hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába került – mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

A jegybanki vezető hangsúlyozta, az ország a jövőben kevésbé lesz kitéve a spekulatív pénzügyi mozgásoknak.

Palotai Dániel emlékeztetett, a hitelminősítők 2006-2007-ben kezdték meg Magyarország leminősítését az akkori "túlköltekező, fenntarthatatlan költségvetési politika és a megugró államadósság miatt", és ez a leminősítési hullám 2011-2012-ig tartott, amikor a hitelminősítők "még nem ismerték fel, hogy meghozzák eredményüket a Széll Kálmán-terv keretében megindított reformok" – fejtette ki az MNB ügyvezető igazgatója.

A magyar reformok beértek, és ezt a hitelminősítők most már teljes körűen elismerik – fogalmazott, példaként említve, hogy Moody's legfőbb érve a stabilan csökkenő államadósság volt.

Kiemelte, a jegybank szerint régóta esedékes volt, hogy a hitelminősítők befektetésre ajánlott kategóriába sorolják Magyarországot, mivel a piacok már évek óta ennek megfelelően árazták a magyar papírokat.

Palotai Dániel szerint a Moody's közleményéből az is kiderült, hogy további felminősítés várható, ha Magyarország a jelenlegi gazdaságpolitikát folytatja. Megjegyezte, erre legkorábban egy év múlva kerülhet sor.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

telegdilaci
Már csak a kormánynak kell stabilnak maradni! nem visszamenőlegesen kell törvényeket,jogszabályokat,alkotni,nehogy el riassza az ide merészkedő befektetőket!
nevemnick
Nem tud annyi stabil befektető jönni, aminek a hozadékát ti el ne tudnátok tüntetni.
Hajrá MNB alapítványok, hajrá fidessssssssssssss!
kulabombaafityiszre
Nem szeretek más munkájával ékeskedni ezért ideírom,hogy ez amit belinkelek csubi hozzászólása a 444.hozzászólásaiból.Olvassátok milyen volt a vélemény pár évvel ezelőtt.
csubi
"Látnunk kell, hogy ezek a hitelminősítők pénteken és szombaton olyan érveket hoztak fel, amelyeket a kormány tételesen cáfolni tud" :))))))))))))))))

"Egy angol fiatalember, aki üldögél a City-beli irodájában, és kólát szürcsölve kinéz az ablakon, és elnézi a ködös angol háztetőket, annak mit fáj az egyébként, hogy ön mondjuk kap-e tizenkettedik havi fizetést vagy sem. Nem számít, mert másból él, nem nézi a magyar nyugdíjast, nem nézi a magyar munkavállalót, a magyar családokat. Az sem érdekli, hogy Magyarország van-e vagy nincs. Nem vitatom el ezt az álláspontot (...), de a magyar kormányt meg hadd érdekelje már, hogy ne állandóan az embereket szorongassuk" - fejtette ki a kormánypárti politikus.

"Ha rájuk hallgatnánk, arról beszélnénk, hogy miért kellett elvenni az emberek tizenegyedik havi fizetését" - jegyezte meg Kósa Lajos.

"Egy ilyen értékelés soha nem jó. Akkor sem, ha a világgazdasági válság a hitelminősítők szerepét átértékelte" - nyilatkozta Varga Mihály a Népszabadságnak.

Orbán Viktor a Hír TV-nek adott exkluzív interjújában elmondta: egész Európa támadás alatt áll, éppen ezért már hozzá is szokunk ezekhez a lépésekhez, amelyek így elvesztik jelentőségüket. A világban jelenleg leginkább megértési baj van. A minősítő intézetek korábban segítették az eligazodást, ma már csak, mint azt egy brüsszeli diplomata mondta, véleményük egy a sok közül – jelentette ki a kormányfő.

"A hitelminősítők nem rendelkeznek jogosítvánnyal országok minősítésére. Többen kifejezték már korábban azt, hogy az Európai Unió saját hitelminősítőt kellene létrehozzon" - vetette fel Giró-Szász András kormányszóvivő
human
Mit ért stabil alatt? 20 éve stabilan körözi az interpol?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.