Országos szervezésű sztrájkot hirdet december 5-ére a szociális ágazatban dolgozókért a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete.

Az MKKSZ csütörtökön közölte: a sztrájk elsődleges célja, hogy elérjék: november 12-e, a szociális munka napja fizetett munkaszüneti nap legyen, és január elsejétől 30 százalékkal nőjön az ágazatban dolgozók keresete. A szociális területen már most is nagy a regisztrált munkaerőhiány, az alacsony keresetek miatt pedig egyre nehezebb munkavállalókat találni, így a szociális területen dolgozók napi 10-12 órát dolgoznak, miközben a felelősség és a teher egyre nagyobb rajtuk.

A szakszervezet szerint fenntarthatatlanok a szociális ágazatban tapasztalható munkafeltételek. Több diplomával rendelkező munkavállalók a munkaszerződésben foglaltakkal ellentétben sokkal többet kénytelenek dolgozni az átlagosan 110 ezer forintos nettó bérért – olvasható.

Az MKKSZ a munkabeszüntetéssel azt szeretné elérni, hogy a kormány mint a terület legnagyobb munkaadója üljön le és kezdjen tárgyalásokat a terület képviselőivel a keresetekről, a szakemberhiány pótlásáról és a munkakörülmények javításáról. Az azonnali 30 százalékos keresetnövelésre vonatkozó bérintézkedés csak a jelenlegi munkavállalók megtartására alkalmas, további bérintézkedések szükségesek a hiányzó közel 10 százalékos munkaerőhiány visszapótlására.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kutyuska
Ugye csak viccelnek? Vagy tényleg komolyan gondolják, hogy a kormány hajlandó tárgyalni?
Hazug, gőgős, pökhendi, primitív emberekkel nem lehet tárgyalni. Az lesz, hogy a sztrájkolókról névsort kell készíteni, ki lesznek rúgva a munkahelyükről, mindenki meg lesz félemlítve és tele lesz a kormánymédia azzal, hogy az elmúlt időszakban szinte havonta emeltek bér a közalkalmazottaknak, hihetetlen kiemelkedően magasak a béreik, nem is érti a kormány, hogy mi a problémájuk.
Nessy
Majd lesz egy "kerekasztal", ahova meghívják az Antarktiszi "külhoni" magyarokat, a szomszédasszony macskáját, a szociális szféra támogatott vezetőjét, és a kormányoldal összes "szakemberét", aki azt sem tudja miről van szó! Ök majd döntenek a kormány javaslatról. IGEN vagy PERSZE!
justhpeter
@Kutyuska: @Nessy: Lényeglátásból ötös. Pont most van belengetve a nagyarányú leépítés.
Jozefina
A sztrájk meghírdetése az első lépés, de a fontos, hogy megfelelően tudjanakmozgosítani és akár másokat is megnyerni kétségtelenül jögös követeléseik érvényesítéséhez.
aremy
ha nem egy hétig fog tartani akkor el se kezdjék!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.