A lengyel-magyar barátság példa lehet az európai országok számára, de különösen a kelet- és közép-európai országoknak – mondta az Országgyűlés elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Kövér László hozzátette, a közelmúlt történelmére visszatekintve emlékezni kell arra, hogy Magyarország nem mindenkivel van olyan jó viszonyban, mint ami a lengyel-magyar barátságot jellemzi, és a lengyeleknek is vannak konfliktusai.

"Színes etnikai térkép az, amit országhatárok szabdalnak a Baltikumtól a Balkánig, és a megértéshez, a kölcsönös tisztelethez, a méltóság kölcsönös elismeréséhez hosszú út vezet" – fogalmazott a lengyel-magyar barátság éve kapcsán a házelnök.

Hozzátette, a lengyelekkel most megint egy oldalon, egy szövetségi rendszerben van Magyarország, csak most a szövetségeseinkkel vannak problémáink például a migránsválság kapcsán. Magyarországot és Lengyelországot ez a kihívás is összeköti – jelezte Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke úgy látja, hogy a visegrádi országokat (V4) összeköti egy alapvető érték- és érdekazonosság. Mint mondta, vannak olyan összekötő elemek a jelenben, amelyek arra inspirálják mind a négy ország kormányát, hogy próbáljanak meg pragmatikus együttműködésben a közös érdekekért fellépni, mert "mindannyian megértettük, hogy az Európai Unió (...) az érdekharcoknak a színtere". "Ha itt összefogunk, akkor olyan súlyt képezhetünk együtt", amit már számításba kell venni a régebbi nyugat-európai tagállamoknak is – mutatott rá Kövér László.

A V4-ek együttműködéséről szólva azt mondta, "igazán akkor leszünk erősek és függetlenek, ha egymással olyan tartós és szoros kapcsolatra lépünk, amelynek lehetőségét kihasználva össze tudjuk adni azt az erőt, amit ez a négy ország jelent".

A lengyel-magyar viszony még a V4-eken belül is különleges, de ennek nem szabad, hogy jelentősége legyen – értékelte Kövér László, hozzátéve: a V4-ek története nem egyenletes, egyirányú fejlődés, hanem "hullámvölgyek által tarkított elmúlt negyedszázad volt".

Ugyanakkor – mondta a politikus – most már legalább azt elérték, hogy félre tudják tenni azokat a kérdéseket, amelyekben "bizonyosan nem tudnak közös nevezőre kerülni", és előtérbe tudják állítani azokat, amelyekben közösek az érdekek.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Ja, hogy polszkiék is illiberáliával erőlködnek, ezért cimbik?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Marha nagy lengyel barátság, ami abbl áll, hogy egy-egy ünnepségre ahol orbán mond beszédet különvonattal érkezik a lengyel csöcselék, akik újjonganak tapsolnak, közben egy szót sem értenek abból, amit ov mond!!! Röhelyes??? Az!!??
X-ray
@Jozefina: Talán nem kéne csőcseléknek nevezni a jóhiszemű, megvezetett lengyeleket. Rozumjes?
coni
Most, hogy a Putyin barát Trump felforgatja a NATO-t kíváncsian várom milyen szoros lesz a barátságunk a lengyelekkel, balti államokkal? Sőt, saját magunkkal?
Cefi
"Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél."
bakegya
A narancstálibok nyugodtan vonuljanak ki lengyel barátaiknál az utcákra!-de árt is telepítthetnék FELCSUTKÁT KATYN-ba.AMÍG TART A PÁLESZ LESZ BARÁTSÁG IS A GISZNÓPÁSZTORRAL.(az Ő mészárosával már nem biztos ,mert ü már nem nevelte ki magát a kötődő nevelés mintagazdagságának megcélzása érdekében a lengyelek focialista népségeivel)ne-rozumy!!!
papa.49
Abban a pillanatban mikor ott is a pénzcsapok elzárása felmerül, rögtön más lesz a politikai széljárás, mert ott a nép, -ellentétben velünk- nem hagyja, hogy a politikusok azt csinálják amit akarnak...
Pápaialkanász nem kell örömködnöd hamarosan kialakul a ,,V 1,, !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.