Elveszíthetik a béren felüli juttatásukat azok a jelenleg még önkormányzati dolgozók, akik az iskolák működtetésének államosítása miatt a jövőben az átalaku­lás alatt álló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) munkavállalói lesznek – írja a Magyar Nemzet.

Az érintettek a jelenleg még önkormányzati dolgozók, pont az olyan alacsonyabb keresetűek, mint például a takarítók, a portások, a gondnokok vagy a karbantartók. A lap értesülései szerint már van is olyan tankerület, ahol bejelentették, hogy a dolgozók nem számíthatnak a jövőben cafetériára.

Az üzemeltetés átadás-átvételről szóló megállapodásokat egyébként a tankerületi központok helyi szinten kötik meg az önkormányzatokkal december 15-ig. Az egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak. Ezért helyszínenként más és más szerződések jönnek létre, így még nem tudni, hol maradhat esetleg meg a cafetéria.

Téves az államosítás fogalmát használni, mivel az önkormányzatok maradnak továbbra is az ingatlanok tulajdonosai, a tankerületi központok csak a feladatokat veszik át, a tulajdonjogot nem – egészítette ki válaszát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nagy Mária
A tanárok már 2013 óta nem kapnak egy fillér cafetériát sem, viszont kétszer annyit dolgoznak.
ziziplanet! Én már évek óta nem tudok külön órát tartani, mert arra minimum éjfélkor érnék rá. De ez most nem is lényeges, hiszen a legrosszabbul kereső, az iskolát kiszolgáló takarítókról, karbantartókról, szakácsokról van szó.
Az én termemet takarító néni, aki reggel 5-re jön, aztán délután 2-től estig havi 70 ezerért suvikszolja a szutykot és 38 éve dolgozik ott. No neki nagyon fog hiányozni az étkezési utalvány. Ráadásul arról sem lehet tudni, hogy ki finanszírozza a munkaköpenyét, cipőjét. A KLIK, nekünk kémiásoknak is megszüntette. Ugyanez a szakácsoknál is.
Ez a kiszolgáló egység néha emberfeletti erővel tartja egyben az iskolát a mai gyerekek után. Nekem értük vérzik a szívem, hogy bedarálja őket a KLIK.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Kádár János
@ziziplanet: Igen! A szülő helyett nevelik is!
nemkati
@karma1: Nálatok tényleg így búcsúztatják a tanárokat? :)
www.ize.hu/comments.php?post_id=35175
karma1
@nemkati: A foldrenges miatt nagyon lassu az internet 4. napja, de sejtem, melyik videora gondolsz: ahol az egesz iskola a "haka"-t mutatja be a szolgalatbol tavozo iskolaigazgatotol. IGEN! IGY! Es ha megmondanam, hogy mennyit keresnek NAPONTA 3-4 ora munkaval, akkor azt mondanad, hogy hazudok . Pedig nem,. (Egy megtartott foglalkozas az elemiben -5-9 eves korig - $ 110.00 dollar bruttoban! Ennek a penznek a 80 %-at kapod kezhez fizeteskor. Na most ezt szorozd meg kb. 195-tel, es megkapod az orabert HUF-ban.)
De a kezdo noverek is 35-40.00 dolcsis oraberrel kezdenek, tehat kb. 8000 forint lenne EGY ORARA a munkaberuk, bruttoban. No comment...
Viszont nekunk is van am egy hulye hoffmann rozsacskank, ugy hivjak, hogy Hekia Parata (kicsit maori) , na, ot mindenki utalja, de legalabbis a szulok es a gyerekek, vagyis akiket kozvetlenul erint az iskola.
karma1
@nemkati: Jaj, nem voltam eleg vilagos: Eloszor is az igazgatot bucsuztatjak, masodszor a 110.00 dollar az EGY ora bere, ertelemszeruen felszorozva a napi leadott oraszammal, minusz 20 %-a a napi keresetuk.
nemkati
@karma1: Nahát, ez döbbenetes! A keresetük is, meg a búcsúszertartás is. Ez biztos, hogy szívből jön, és a maximális tiszteletet és szeretetet mutatja. Bár európai szemmel furcsa, és inkább dühösnek tűnnek, pedig nyilván nem erről van szó. Gondolom, maori nyelven skandálják amit skandálnak, mert egy kukkot se értettem belőle. :)
Mindenesetre akkor nálatok megbecsülik az oktatásban dolgozót, pénzben is, és szívvel is. Már ha nem csak az igazgatót illeti meg ez a búcsúztatás.
karma1
@nemkati: Jol latod: nagyon megbecsulik oket, mert itt rengeteg a gyerek, mar a legfiatalabb csaladokban is 4-5 gyerek van! (30 eves kor alatti szulokrol beszelek). Na de van gazdasagi kilatas, biztonsag, fejlodesi lehetoseg, es a kormany nem ugat bele meg abba is, hogy reggel milyen szinu bugyit vegyek fol. Mert lassan mar ezt is ok fogjak megmondani, sajnos.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.