Kísérleti projektként már jövőre elindul az Európai Unió ingyenes Interrail programja – tájékoztatott Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő pénteken.

Ujhelyi arról számolt be az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott közleményében, hogy az Európai Bizottság döntésének értelmében 50 millió eurót (mintegy 15,5 milliárd forintot) rendelnek a kísérleti projekthez az oktatási és ifjúsági programokra létrehozott 200 millió eurós pluszkeretből.

Mint a képviselő írta, közel két év megfeszített munkája után megvan a mérföldkőnek számító első siker az ingyenes Interrail-bérlet programmal kapcsolatban.

Az Európai Parlament által tárgyalt javaslat értelmében 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletet, hogy így bejárhassák az Európai Unió országait.

"A javaslat mentoraként azt tartom elsődleges célnak, hogy a program olyan fiataloknak adjon eszközt, akiknek egyébként nincs lehetőségük saját erőből megismerni más európai országokat és kultúrákat. Ez a program sok tízezer magyar fiatal számára jelenthet egyedülálló lehetőséget. Most, amikor az Európai Unió létét és értelmét számos populista erő kérdőjelezi meg, ez egy hosszú távon érvényes és eredményes válasz lehet az európai közösségeket szétverni szándékozóknak" – fogalmazott Ujhelyi, az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke.

Az Interrail Global összesen 30 országban biztosít utazási lehetőséget. A bérlettel ingyen utazhatnak a fiatalok Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig bárhol Európában.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
@Horizont: Én is szoktam néha virtuálisan barangolni főleg külföldön de láttam már nagyon szép magyar helyeket is. Amikor a saját házunkat néztem meg, az ablakban ott állt a halott édesanyám...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@namihami: @fekete: Egyértelmű, hogy ez a lehetőség az európai középosztály gyermekeinek lett kitalálva. Ők el tudják látni annyi pénzzel az ifjat, hogy normális szállásokon, biztonságban lehessenek. A többiek úgy fognak járni mint az én felnőtt, ötvenen felüli német rokonaim: bár megengedhettek volna maguknak egy normál panziót, ők romantikáztak a mama szűkebb óhazájában és a legeslegolcsóbba mentek, hiába figyelmeztettük őket. A mocskos ágynemű, a mellékhelyiségek állapota, a nem éppen bizalomgerjesztő emberek látványa egy éjszaka meggyőzték őket, hogy idő előtt eltávozzanak. Az USA-ban élő testvér pár év múlva már egy átlagos, drágább, jobb környéken lévő előre lefoglalt panzióban szállt meg és biztonságban, nagyon jól érezte magát a városunkban.
wpym
Inkabb az erdekel, hogy idehaza meddig lehet meg ingyen vagy szinte ingyen vonatozni???
(Nyuggerek, ciganykartyasok - MAK kartya, hadigondozottak, kozalkalmazottak, un. nagycsaladosok, stb...)
idppp
@fekete: Mondjuk elmegy dolgozni, millió diákmunka van, és a saját maga által keresett pénzből!
idppp
@emerencia: Nem igaz amit ír! A fiatalok nagyon olcsón találhatnak egész Európában szállást, olcsó étkezési lehetőséget.Nem kell rinyálni, rájuk kell bízni, meg fogják találni a módját, hogy remekül érezzék magukat. Öreglányok ne szóljanak bele, ez a lényeg, ne akarjanak mindig mindenkit irányítani, ne nyomuljanak állandóan! Egy ilyen utazásnál magasan a legnagyobb tétel az útiköltség, na, ennek terhét vette le a nyakukból az EU! Hogy lehet valaki ennyire savanyú, kákán csomót kereső, ahelyett, hogy örülne milyen jelentős anyagi tehertől szabadulhatnak meg a fiatalok és a szülők, és milyen óriási lehetőség hullott az ölükbe! Van akinek a szar is ízetlen...
emerencia
@idppp: A neten tegeződünk minden korosztállyal. A személyeskedések pedig nem érvek. Én nem sértegettelek a más véleményedért, nem hazudtoltalak meg így joggal elvárom, hogy tisztelettel válaszolj. A saját gyermekeidet nyugodtan elküldheted fillérekkel világot látni lesz ami lesz alapon, ez a te felelősséged, én nem szólok bele. Ettől még nem kellene illetlen szavakkal illetni mindazokat akik nagyobb felelősséget éreznek az Európában kiránduló fiatal felnőttek iránt.
verőce21
Ez nagyon jó kezdeményezés, csak ki kellene terjeszteni az igénybe vehető korhatárt, modjuk úgy, hogy 18-23 éves kor között veheti igénybe a fiatal egy alkalommal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.