A szálló por magas koncentrációja miatt Nyíregyházán veszélyes, négy másik településen – Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Miskolcon és Debrecenben – egészségtelen a levegő minősége.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) környezet-egészségügyi igazgatóságának csütörtöki adatai szerint északkeleten a legmagasabb a légszennyezettség. Nyíregyházán a legutóbbi 48 órában a szálló por (PM10) koncentrációja meghaladta a 100 mikrogramm köbméterenkénti határértéket, emiatt érvénybe lépett a riasztási fokozat.

Parillák Gabriella, a város polgármesteri hivatalának sajtófőnöke csütörtökön azt mondta: a levegő szennyezettsége miatt változatlanul azt kérik a lakosságtól, hogy kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát vagy a sportolást, csak a déli órákban szellőztessék az épületeket, utazásaikhoz a saját járműveik helyett lehetőleg a tömegközlekedési eszközöket vegyék igénybe, a lakóházak fűtésénél pedig részesítsék előnyben a gáztüzelést. A levegő tartós kitisztulását a hétfőn viharos széllel érkező hidegfront hatásától várják a szakemberek.

Az OKK környezet-egészségügyi igazgatóságának adatai szerint a szálló por magas koncentrációja miatt Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Miskolcon és Debrecenben egészségtelennek, Salgótarjánban és Egerben kifogásoltnak számít a levegő minősége.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön elsősorban a Kisalföld térségében lesz élénk, néhol erős a szél. Pénteken és szombaton többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.