Magyarország támogatja Ukrajna európai uniós tagságát – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután tárgyalt Volodimir Hrojszmannal. Az ukrán kormányfő szerint fokozni kell a magyar-ukrán együttműködést.

Ukrajna célja, hogy a nyugati világ része legyen, elfoglalja jól megérdemelt helyét az EU közösségében – mondta a közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor, egyértelművé téve az ukrán EU-tagság magyar támogatását. Igaz – jegyezte meg –, ez a kérdés ma nincs napirenden, mert a csatlakozásról szóló tárgyalásokig még néhány lépcsőfokot meg kell mászni.

Rámutatott ugyanakkor, hogy ma az EU-ban Ukrajna szempontjából két döntő ügyet is "blokkolnak" európai országok: az egyik a vízummentesség, a másik a szabadkereskedelmi megállapodás. E két ügyben Európában Ukrajna szószólója a visegrádi országcsoport – tette hozzá, kijelentve, hogy Ukrajna uniós vízummentessége Magyarországnak erkölcsi kérdés.

A miniszterelnök szerint az EU-nak erkölcsi kötelessége megadni a vízummentességet. Ennek "blokkolása" miatt Magyarország úgy döntött, azonnali hatállyal bevezeti a nemzeti vízumok díjmentességét az ukrán állampolgároknak és ugyanezt várják visszafelé is.

Azt is nyomatékosította, hogy Magyarország Ukrajna szuverenitását a legfontosabb kérdésnek tartja, feltétlenül tiszteletben tartja, és a szuverenitás megerősítése érdekében kész segíteni is Ukrajnának.

A két ország közötti kereskedelem nagyarányú visszaesést szenvedett el az elmúlt két évben, ami összefügg az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókkal – fejtette ki. A visszaesés 33 százalékos volt, de 2016 első nyolc hónapjában újra növekedést tapasztalni, ennek mértéke 11 százalék.

E fejlődés töretlensége érdekében a kormány vállalta, hogy 2020-ra magyar oldalról autópálya fogja elérni a magyar-ukrán határt.

Volodimir Hrojszman arról beszélt, hogy nagyon jó a két ország kapcsolata, és az együttműködés fokozására jó lehetőségek kínálkoznak, amelyeket kötelességük kihasználni a hatalmon lévőknek, hogy a kooperációt hatékonnyá és sikeressé tegyék elsősorban országaik állampolgárai javára.

Az ukrán kormányfő köszönetet mondott, amiért Magyarország támogatja Ukrajna területi egységének megőrzését, a vízummentesség elnyerését és az európai uniós integrációját.

Volodimir Hrojszman azért is köszönetet mondott, hogy Magyarország ingyenesen biztosítja a nemzeti vízumokat az ukrán állampolgároknak. Ezt a bejelentést nagyon kedvezően fogadják majd Ukrajnában – vélekedett. Hozzáfűzte: ez is hozzájárul ahhoz, hogy Ukrajna olyan jó, megbízható partnere Magyarországnak, amely mindig támogatja Magyarországot.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fekete
Orban csak tamogason akit csak akar. Az Ukran Maffia bunozoket be sem engednem az eU-ba.
Lepényleső
Arab nyelvű körözöttek,Ukrán iskolában nevelkedettek,a nyugat kulcsát adom,ha nékem tejeltek?
bis1945
Hűűűűűűűűűűűűű!? - nem is tudom - már ennyire megjavult a kinti magyarok sorsa és "üldözése", hogy ezt kiérdemelték? Még a végén az EU-ba is besegítjük. Eddig még azokat akiket "besegítettünk" az mind hátba szúrta az országot ...
Jozefina
Se Ukrén se Török nem való az EU-ba. Bővitse orbán a felcsiti csapatot és esetleg oda híva meg őket. Na meg a balkáni prszágok egyike sem EU komfortos!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.