Hamarosan közmunkások végezhetik a kéményseprést sok településen. A feladatra a katasztrófavédelem három hónap alatt készíti fel őket. A tapasztalt szakemberek szerint ez a megoldás rendkívül veszélyes és tovább növelheti a halálos kimenetelű szénmonoxid mérgezéses esetek számát – írja a Népszava.

Közfoglalkoztatottakkal töltené föl az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a hiányos kéményseprő létszámot – tudta meg egy megyei munkaügyi központ hirdetéséből a Kéményseprők Országos Szakszervezete. Velük senki sem egyeztetett a többszöri ígéretek ellenére sem – nyilatkozta a Népszavának Vámos Csaba, a szakszervezet elnöke.

Az érdekvédelmi szervezet adatai szerint jelenleg 60 átképzett közfoglalkoztatott végez kéményseprő feladatokat, 2017 márciusától a megyei ellátó központok további 40-50 ember közfoglalkoztatását tervezik kéményseprői munkakörben.

Közmunkásként 1 hetes oktatást követően 3 hónapos területi szakmai gyakorlat, majd újabb 3 hónapos elméleti oktatás és sikeres vizsga után a közfoglalkoztatottból OKJ-s végzettségű kéményseprő segédmunkás lehet, havi 180 ezer bruttó, vagyis 119 700 forintos nettó bérért.

Eddig a szakmai képzés minimum 700-800 órás, 6-8 hónap volt egy kéményseprő mester keze alatt és 1 évig a pályakezdő csak tapasztalt szakember mellett dolgozhatott. Az egyre bonyolultabb kémények, kazánok megjelenésével erre nagy szükség van. Nyolc általánost végzett, kevés gyakorlattal rendelkező emberekre bízni ilyen berendezések ellenőrzését, meggondolatlanság.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Így leszünk az egymillió közmunkás országa.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@papa.49: Azt gondolom: regényt lehetne irni a "szakemberes" történetekről, de sajnos legtöbben csak rájuk tudunk hagyatkozni. Azt is be kell látnom, hogy a közmunkásoknak is kell "valódi" munkahely és lehet: tényleg néhányuknak van affinitása a kéményekhez. De nekem sem megnyugtató, hogy egy "gyorstalpalón" képesek elsajátitani ezt a szakmát, ami ugye nem egy betanitott, vagy esetleg sima összeszerelői munka.
rokker33
@levarosbukta: Ha mindenhova jók akkor a parlamentbe nem lennének jók a közmunkások?Csak 50.000 ft ért dolgoznak és megtudnák csinálni azt amit ezek a naplopók csinálnak egész nap!KÖZMUNKÁST A PARLAMENTBE!!
szaboria1
Csak egy érdekes dolgot jegyzek meg én még a 1960 évek elején tanultam szakmát 3 évig de ha a gyakorlati részt veszem akkor kb. az csak 1,5 év volt. Mikor felszabadultunk akkor újból tanulni kellett mert a gyárak már más technológiával dolgoztak. A sok éves tapasztalatom a kémény seprőkről amíg nem volt gázfűtés még tisztességesen kotortak a lakáson belül is. 40 éves tapasztalatom a gázfűtésnél csak a pénzt vitték el mert semmit sem csináltak. Két évente amikor állítólag nagy ellenőrzés volt az is csak abból állt, hogy a kéménynyílásba betettek egy papírt és azt meg gyújtották. A parapettes készülékkel nem is foglalkoztak. Még az év elején jött hozzánk a kéményseprő semmi műszer nem volt nála közöltem vele csak akkor fizetek 5200.-ft-ot ha hoz mérő műszert. Erre feljelentett a katasztrófa védelemnél akik viszont kötelezték a teljes körű vizsgálatra. Épp kb. két hete járt azoknál akik fával tüzelnek és csak aláíratta, hogy ott járt de semmi kotrást nem végzett.
Semmi másról nem szól ez a történet mint a volt kéményseprő cégek el estek a sok kis lóvétól az el nem végzett munkák után. Tegnapi híradóban nem azt mondta a katasztrófa védelem, hogy gyors talpalón akarják kiképezni hanem fel kell készülni a kiesők helyére. Pl. akik nyugdíjba mennek azok helyére.
Eladott Ország
A trafikmutyi mintájára szétverték a kéményseprést , még csak meg sem hallgatták a kéményseprők érdekvédelmi szövetségeit. Évi bő tízmilliárdba kerül az ingyenes kéményseprés.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.