A Jobbik európai polgári kezdeményezést indít annak érdekében, hogy a bérkiegyenlítés megjelenjen az uniós alapelvek sorában – közölte Vona Gábor pártelnök vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.

Kiemelte: az "európai bérunió" erkölcsileg igazságos, jogilag megvalósítható és gazdaságilag hasznos lenne.

Vona Gábor kifejtette, hogy kezdeményezésükhöz – amelyre európai népszavazásként hivatkozott – 7 tagállamban egymillió aláírást kell összegyűjteni egy év alatt ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendre tűzze a kérdést. Közlése szerint elsősorban a közép- és kelet-európai régióban keresnek szövetségeseket.

Vona Gábor szerint a magyar emberek a bérszínvonal emelkedését várták az uniós csatlakozástól, nyugati részről pedig gazdasági érdekek munkáltak a keleti bővítésben. Eltelt 12 év, de a szakadék megmaradt, miközben az árak közötti különbségek megszűntek – összegzett, bírálva azt is, hogy ezt miniszterelnökként sem Gyurcsány Ferenc, sem Orbán Viktor nem tette szóvá Brüsszelben.

A Jobbik elnöke akarat kérdésének tartotta a jogi megvalósítást, ugyanakkor szerinte az EU integrációs politikája "fordítva ül a lovon". Ezt úgy magyarázta: ma Európában politikai uniót építenek elképesztő gazdasági-szociális különbségekkel, miközben szerinte gazdasági-szociális uniót kellene építeni a politikai szuverenitás tiszteletben tartásával.

Kitért arra is, hogy egyik napról a másikra nem lehet felzárkóztatni a béreket, azonban ha ki sem tűzik célként, akkor soha nem fog megvalósulni. Az unió megújulás előtt áll, az utolsó pillanatban vannak, hogy a 2020-ban induló új költségvetési ciklusra vonatkozóan felvessék, viták tárgyává tegyék az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét – jegyezte meg.

Vona Gábor egyúttal három súlyos hazai problémára is megoldásnak tartotta a béruniót. Elmondása szerint a lépés orvosolná az elvándorlást, a magasabb bérek magasabb adóbevételeket jelentenének, hozzájárulnának a nagy alrendszerek fenntarthatóságához, és fel lehetne zárkóztatni a nyugdíjakat is a nyugat-európai szintre.

A Jobbik elnöke utalt a kormányfő nyilatkozatára is, amely szerint 2017 a lázadás éve lesz. Ebben egyetértenek – folytatta –, azonban szerinte a dolgozói szegénység és az uniós bérek közötti szakadék ellen kell lázadni.

A politikus egyébként novemberben jelentette be, hogy a 2018-as országgyűlési választásig 18 vállalást tesz, amelyeket minden hónap 18. napján ismertet, és amelyek pártja győzelme esetén a kormányzás pilléreit adják.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Egy urambátyám világban európai béruniót megvalósítani nehéz lesz. Sok sikert hozzá.
Egy olyan ország, amely fényévekre áll az európai valuta bevezetésétől, amelynek tehát se eurója, se versenyképes piaca/cégei nincsenek, csak az állami és uniós támogatással kitömött oligarcháknak terem babér, amely ország tehát semmit nem tapasztalt meg a legfontosabb európai vívmányokból, Európától félti Európát. Mennyire lehet elmebeteg az az ember, aki az Európai Bizottság hallgatólagos beleegyezését hánytorgatja fel bármilyen ügyben úgy, hogy hat éve azzal kampányol: senki nem szólhat bele a belügyeinkbe?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mekkelek
@wpym: "A tagsagbol a magyar emberek nem sokat ereznek, annal inkabb azok, akik hozzafernek az unios penzekhez."

Részben igazad van, de az nem az EU hibája hogy a források nagyrésze a zsebekbe vándorol (papíron persze minden OK) és csak töredéke jut arra amire adják. Mivel a pénz gyakorlatilag ömlik ide, még az a töredék is meglátszik, bár az udvartartás gyarapodása (pl. nemzet gázszerelôje, vôje, stb.) mindent eddigit felülmúl.
A másik érezhetô elôny a millióhoz közeli kivándorlás. Ha arra nem lenne lehetôség - vagy haza kellene jönniük egy kilépés esetén - akkor itt egymást szemét vájnák itt ki az emberek, bár abban az esetben talán lehetne esély ennek a klánnak a levátására.
kamazuka
@mekkelek: Jó helyen kapizsgál a kiccsákó.
karma1
@kamazuka: Ha van ra mod, miert ne?...:o))) Szerintem elegge epkezlab otlet, mondom, csak az az egy hatulutoje van, hogy el lehet huzni, mint a retestesztat, de beetetesnek jo lesz... Mert asszem, vona annak szanja. Azzal egyutt meg mindig fennall a letbizonytalansagi tenyezo, es peldaul egy jo , eros vallalkozoi reteg, aki ilyen berek mellett biztosan tudna mukodni. Egyenlore a kismillio ado miatt nem erdeke egyetlen munkaltatonak sem (itt a kis- es kozepvallalkozasokra gondolok), hogy ezert az europai berert alkalmazza az embereit, hanem mindig is a legalacsonyabb bereket fogja bevallani, meg akkor is, ha a kulonbozetet zsebbe odaadja.
Amig akkora oriasi adovonzata van a kifizetett bereknek, ez NEM fog mukodni, meg ha vona a legjobb indulattal is be akarna ezt vezetni.
Mert a kormany kapzsi, es azonnal akarja a beveteleket, nem pedig ugy, hogy megvarja, amig a jobban fizetett munkas elkezdi kolteni a piacon a magasabb fizeteset, es ezzel a 27 szazalekos AFA-val megemelt osszegu arucikkekbol egyre tobb fogyna.
karma1
@wpym: Az osszes elonyet az Unionak orban nyulja le, a sajat zsebebe aramoltatja a penzeket, de nyugodj meg, hogyha kilepunk az Uniobol, es visszaallnak a magas vammal es szallitassal megterhelt piaci arak, akkor azt TE, es mindenki mas is fogja fizetni, NEM orban es a bandaja. Hiszen beleraktak az Alapkatyvaszba azt a torvenyt, hogyha ok odafont valamit elbasznak, akkor azt alul a nep fogja megfizetni egyszeri adozassal, vagy egy ujabb rendszeres ado kivetesevel.
Magyaran: orban azt tartja, hogy a te penzed az enyem is, ami az enyem, ahhoz semmi kozod.
kamazuka
@karma1: Segítünk neki!
A manageremmel már egyeztettünk!
human
@Macskaszem: Amitől én tartok, hogy eljön az idő mikor egy jól menő vállalkozást kiszemelhet magának egy fideszes és ráuszítja a hatóságokat, hogy lehetetlenítsék el. Majd nagyvonalú ajánlatot tesz a cég megvásárlására. Attól tartok, hogy ez lesz a jövő, ha hatalmon maradnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.