Az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezte a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának üzemidő-hosszabbítását, így 1986-ban üzembe helyezett reaktor további 20 éven át vehet részt az áramtermelésben.

A Paksi Atomerőmű 3. blokkjának üzemeltetési engedélye és eredetileg tervezett üzemideje 2016. december 31-én jár le. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. hasonlóan az első két blokkhoz egy évvel a határidő előtt kérelmet nyújtott be az Országos Atomenergia Hivatalhoz a működési idő húszéves meghosszabbítására. Kovács Antal kommunikációs igazgató elmondta, hogy több ezer oldalas dokumentációban összefoglalt tudományos elemzéssel igazolták, hogy az "óriási tartalékkal rendelkező orosz dizájn" a biztonsági elvárásokat teljesíti, műszakilag alkalmas a tovább üzemeltetésre. Hozzátette, gazdaságilag is jó megoldás ez, hiszen kilowattóránként 20 ezer forintos áron biztosítanak energiatermelési kapacitást, ami jelenleg a legolcsóbb megoldás.

A kommunikációs igazgató arra is kitért, hogy ez az első olyan blokk, amelynek üzemidő-hosszabbítási kérelméért azt követően folyamodtak, hogy bevezették a 15 hónapos üzemanyag ciklust. Ennek lényege, hogy a korábbi 12 hónap helyett 15 hónaponként állítják le a reaktort karbantartásra, üzemanyag átrakásra, ami a többlettermelésen túl a biztonság növelésével és a környezeti terhelés csökkentésével jár.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Aki engedélyezte 20 évre a meghosszabbítást, annak biztos van valahol Hawaii-on egy atombiztos kis vityillója - biztos ami biztos.
Ha baj lenne, legyen hova menni...
Szókrakész
Erre a döntésre a kutyám is csak csóválja a farkát.
Mind a hármat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.