A magángazdaság fejlődésének fő akadálya a mindenre rátelepedő állam. Ismerős? Kornai János „Indulatos röpirat a gazdasági átmenet ügyében” című 1989-es munkája kísérteties olvasmány 2016-ban: diagnózisa ma is helytálló. A HVG legfrissebb, karácsonyi duplaszámának cikke végigveszi Kornai egykori állításait és megoldási javaslatait, és kiderül, hogy a szocializmus végnapjaiban tapasztaltak tűpontosan illenek rá a második Orbán-kormány elmúlt hat évére.

Forrás: m.hvg.hu
Feltöltő: Cefi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
@RonaGyuri: Nem az a probléma, hogy káderkölkök. Ezeknek már semmi közük semmiféle korábbi ideológiához, egy állam működésének elképzeléséhez. Az egyetlen cél, ami vezérli a felső vezetést, az a hatalom megtartása, az új milliárdos réteg megteremtése és vagyonának növelése. Szó nincs kormányzásról, a nép kiszolgálása, életének jobbá tétele csak szavakban létezett az 0rbán kormányok mindegyikében. Van néhány poszton valamiféle munkát végző ember az alsóbb vezetésben, de mivel a lojalitás az első szempont, szakértelem híján csak barmolások vannak.

A nemzeti vagyon szétosztása maguk között kétféle módszerrel történik. Az egyik az oligarcháknak magánkezébe adás, ahol senkinek semmi köze, hogy mit csinál vele. A másik az államosítás, ahol egyre többször halljuk, hogy a gazdálkodás nem nyilvános, ha valami disznóság mégis kiderül, akkor 30-50 évre titkosítva lesz. A szocializmusra akármennyire is hasonlít amit most tesznek, a motiváció, a cél egészen más.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
@Eladott Ország: 10:23 Hát igen. Az jutott eszembe - az orbáni nyilatkozatok törlése nyomán -, hogy hányszor kell majd átírni a tankönyveket, és átprogramozni az agyakat, ha már nem lesz aktuális, sőt kínossá válik egy-egy tanított nyilatkozat?
Persze a jó pedagógus ezeket kihagyja...
nemkati
@verőce21: Nem szeretném, ha Magyarországon az lenne a példa. És amit itt művel a főkolompos és bandája, az példátlan(ul mocskos)!
Edmond Dantes
Hát ha nem lett volna ez a rendszerváltásnak nevezett valami,akkor most Orbán volna az MSZMP KB főtitkára,Gyurcsánnyal harcolna a főtitkári címért,és ugyanezek az alakok vennék körül,akik most.Viszont kevesebbet tudnának lopni,maximum C fuvar, esetleg az üzem lakatosát kivihetnék a telekre kerítést hegeszteni,a kerítés lábazatához pedig az állami tulajdonú gánti kőbányától vásárolhatnának követ kedvezményesen.Na jó,a nagyfőnökök időnként a Volgából kiszállva vadászhatnának és elvtársoznák egymást. És mi a nép,a marha nép ezeket el akarnánk zavarni,mondván:legyen már vége a lopásnak,legyen jólét,legyen demokrácia!Hát megkaptuk.Ezektől.
nezelodo
Hát nem lehet megvádolni a kormányt azzal, hogy körülvenné magát gyakorlati szakemberekkel, közgazdászokkal, párttámogatás nélküli vállalkozókkal. Ja kérem nekünk a Mészáros Lőrinc a példa, de kár lenne követni, az ő módszere nem ismételhető elfogy lassan a hajtóanyaga, közvagyon, és a szubvenció.
Maga a kormány bizonyítja be naponta, hogy amit az államgépezet mozgat, az mind csak a pártállami propagandában sikersztori, amúgy meg egy csődtömeg, legyen az oktatás, iskolai menza, egészségügy, közlekedés, posta, trafik, vasárnapi zárva tartás, kisvasút, vagy nézzük csak azt a nyomorult karácsonyi ajándékot, vagy a szemétügyi állami hivatalt. Minden intézkedésüket a magyarázkodás, letagadás és titkosítás követi. És mindez nem érdekes mibe kerül, már mindannyian a "szocializmus hajóján" ülünk, és minden gőz a dudára megy.
eugen4402
@nemkati: 11:06 Ha már tankönyvekről esett említés, el kell mondanom, hogy az én egyik tankönyvemben komoly anyagként szerepelt a "Szokolnyiki karácsonyfa", és egy imádnivalóan bátor és igazságos fiúcska, akit "Acélos Szoszó"-nak hívtak, és a valóságban Joszif Visszarionovics Sztálin gyermekkoráról költött meséket akart a fejünkbe pumpálni... Szerencsém volt, osztályfőnököm jót nevetett ezeken, és csak annyit mondott: - Nálam ebből nem vizsgáztok. Azért olvassátok el, mert ha jön egy tanfelügyelő, ő ezt fogja tőletek megkérdezni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.