Már nem csak szakmunkásból mutatkozik hiány Magyarországon, derült a GKI Gazdaságkutató vállalati felméréséből – írja a 24.hu.

Minden harmadik cég panaszkodik arra, hogy segéd- és betanított munkást sem talált, minden ötödik vállalkozásánál pedig a diplomás munkaerő is kevés. Megfelelő képzettségű vezetőből a cégek tizedénél mutatkozott hiány.

Ezzel együtt még mindig szakmunkáshiány a legnagyobb, a cégek 81 százalékát érinti a probléma. A GKI szerint a szakmunkás-képzés jelenlegi rendszere ezt nem orvosolja – a végzettséggel szerezhető jövedelem nem sokkal több, mint a minimálbér, így sokan külföldön keresnek boldogulást.

A problémára a bérminimum emelése jelentene megoldás, ez azonban nem egy-két év alatt megy végbe. Tartós és érezhető bérfelzárkózásra van szükség, amely önmagában rontaná az ország versenyképességét, így sok más lépést is meg kell tenni emellett – mutat rá a gazdaságkutató.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Diplomásokat is keresnek? Tessék mondani szakmunkásmelóra?
Mert a mostani diplomások zöme "Büfé-Ruhatáros", illetve "Kirándulás-Mesemondás" északon végzett. Úgyhogy semmilyen szakmához nem nagyon is értenek.
Szókrakész
Jó, becsületes, hazafias miniszterelnökből és parlamenti képviselőkből is hatalmas a hiány.
Equilibrium
@Mirabilis: Úgynevezett nesze semmi, fogd meg jól KOMMUNIKÁCIÓS SZAKON végzett hallgatók, felsőfokú képesítést kaptak, de munkát nem nyernek sehol, mert semmihez nem értenek.
Unokatesóm ilyen nulla diplomával taxizik, szomszéd fazon mentőzik... Ennyit ér ez a "diploma"...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.