Mint kiderült, a szakképzett munkaerő hiányánál is nagyobb problémát jelent a  magyarországi vállalkozásoknak, hogy a munkavállalók jelentős része motiválatlan – írja a kamaraonline.

A létszám növelését tervező, ám új dolgozót végül felvenni nem tudó cégek a munkakedv hiányát nevezték meg a kudarc legfontosabb okaként a GKI Gazdaságkutató elemzésében, amit közel ezer társaság válaszai alapján állított össze.

Alacsony munkakedvük miatt nem kapnak állást a magyarok

A motiválatlanság következményei súlyosak: romlik általa a munkamorál, egyúttal a munkavégzés hatékonysága is, ráadásul magas fluktuációhoz vezet a cégen belül. Ezek már rövidtávon plusz költségeket róhatnak a munkáltatóra.

A jelentkezők alacsony motiváltsága főleg a 150 fő feletti létszámmal rendelkező vállalatokat érinti. Ágazatok szerint nézve az alacsony munkakedv leginkább a kereskedelem, a könnyűipar, a gépipar és az élelmiszeripar terén jelent problémát. Ez talán nem meglepő, tekintve, hogy a cégek ezekben a szektorokban többnyire alacsony fizetést és több műszakban végzendő, monoton munkát kínálnak.

Az elemzők úgy vélik: a béremelés szükséges, ám önmagában nem elegendő eszköz a munkakedv növelésére.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
mi is az a motiváció? hár a jólét reménye...ennek az alapja a (sok)pénz...

...most csakis olyanokat érdemes szóbahozni, akiknek jó iskolai végettségijük van, hozzá magas színvonalon tanult szakmájuk...tehát értenek valamihez...

Nos ezek az emberek nagyon jól tudják a hírekből, hogy pontosan ugyanolyan képességű, végzettségű, korú, nemű ember Luxembourgban, Dániában, Norvégiában alsó hangon is hét-kilencszeresét keresi ugyanannyi tudást, szorgalmat, ügyességet, kalóriaveszteséget igénylő munkával...

nos ettől el is megy a kevük...

mielőtt bárki ledorongolna, csak szólok, hogy ez természetes emberi érzés...mert egy élete van a magyarnak is, és a norvégnak is...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nyanya001
@Clavigo: Vagy 4 órába és nem adózik a munkáltató
Eriksson
@1magyar: Oszt csodálkoznak a munkáltatók, hogy nem repdesnek a dolgozók. Régi mondás, de igaz: Amíg fizetgetnek, addig dolgozgatunk. Ha majd fizetnek rendesen, akkor fogunk dolgozni.
Ha majd rendesen megfizetnek minden szakit, akkor majd lehet válogatni is a munkavállalók között, de amíg nem sokkal több a jövedelmük a segélynél, nincs mi motiválja őket.
jankó321
Annyit úgysem tudnának fizetni, hogy a dolgozók elégedettek legyenek, viszont, csak egyszer az életben végre megpróbálhatnának annyit, hogy ne legyenek elégedetlenek!
1magyar
@Eriksson: Itt a gyarmatokon mit várhatunk?
Eriksson
@1magyar: Semmi biztatót. Azért kellettünk az uniónak is, hogy szabad munkaerő vándorlással megteremtsék az igényeik kielégítését a jól képzett szakemberek elszívásával. Akik valami oknál fogva maradnak, azoknak nincs más hátra, minthogy olcsó munkaerőként tengessék életüket.
kukac50
8 -10 órás munkáért fizetnek 60 -70 ezer forintot mi legyen a motiváltság oka ha nem a kevés kereset.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.