Az intenzív havazás következtében országszerte több településen van tíz centiméternél vastagabb hóréteg, Kékestetőn pedig 32 centiméteres hóvastagságot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután.

Honlapjuk szerint sok helyen van legalább foltokban hó. A 300 méter feletti települések közül Lillafüred-Jávorkúton mértek még tíz centiméternél vastagabb hóréteget.

Az alacsonyabban fekvő települések közül Egerben mérték a legtöbb havat, ott péntek délutánig 19 centiméternyi esett. Szokolyán, Királyréten 13 centiméteres, Miskolcon, Diósgyőrben 11, Kemencén 10 centiméteres hóvastagságot mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a havazás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Budapesten, és Pest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Pest megyében. Szintén a havazás miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Azt írták: az ország középső részén egy délnyugat-északkeleti sáv mentén jelentős mennyiségű havazás várható. Megjegyezték továbbá, hogy az éjszakai órákban a Bakony magasabban fekvő vidékein az erős, viharos északnyugati szél hordhatja a havat.

A szombat reggelig lehulló friss hó mennyisége többfelé 10 centiméter fölött alakul, egyes helyeken a 15-20 centimétert is elérheti; erre a legnagyobb esély az Északi-középhegység déli előterében mutatkozik. Az Alföld jelenleg még esős területein is a hideg levegő érkezésével nyugatról kelet felé haladva egyre inkább havazás lesz a jellemző, kelet felé egyre csökkenő mennyiségekkel. A csapadék formája döntően tapadó hó lesz, csupán a magasabb térszíneken valószínű porhó. Szombaton a déli órákig az északkeleti megyékben várható újabb 5 centiméter körüli friss hóréteg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.