Öt festményt vásárol a Várba költöző Miniszterelnökség egy friss közbeszerzési értesítés szerint, nettó 282 millió forintért – közölte az index.

A tájékoztató szerint a képek

a Miniszterelnökség új székhelyének ornamentumaként szolgálnának, melyek egyediségükkel méltóképp reprezentálják a XVIII. és XIX. század magyar művészetét.

A festmények – Ligeti Antal Rózsahegy, illetve A Balaton Szigligetnél, Spányi Béla Naplemente, valamint Bogdány Jakab Virágcsendélet és Sárgaszárnyú ara című képe – mind Kalmár Tímea tulajdonát képezik, aki a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) alapítójának felesége.

Közel 300 millióért vesznek festményeket Lázárék

A kép illusztráció

Az egyes képek ára leosztva nettó 56,4 millió forint. A lapnak több szakértő is nyilatkozott ezzel kapcsolatban: Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze szerint ez az ár nem túl magas, Martos Gábor műkereskedelmi szakértő ezzel szemben úgy véli, a Miniszterelnökség által fizetett ár iszonyúan torzítja a piacot.

Felvetődik a kérdés, hogy a festmények kiválasztásánál „egyéb szempontok” is közrejátszottak-e. A Miniszterelnökség válasza szerint az alkotásokról a belsőépítészeti tervezési koncepció alapján művészettörténészek és igazságügyi szakértők bevonásával született döntés.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
A horda etikát ismerve, ezt úgy kell értelmezni, hogy hazaveszik - hazaviszik!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sentinel216
@Eladott Ország: ma,17:39 ******* Ott a pont !!!
jancsipapa
A kórházakba meg a betegeknek kell elemet vinni a vérnyomásmérőbe .Mert arra nem jut .
Cefi
@jancsipapa: Már akinek van még vérnyomása. :-(
bakegya
Ugyan kérem,a hangulatjavítás nemzetbiztonsági kérdés!D
verőce21
"Idehaza nyilvános árverésen közel 230 kép kelt el 30 millió forint felett, ezek között egyetlen Ligeti, Spányi, Bogdány sem volt..." - nem volt bizony.
És valószínűleg nem is lesz, amíg a Miniszterelnökség újra vásárolni nem kezd. A galéria már porolja le azokat a másod, harmadrangú képeit raktárakban, amit ötszörös, tízszeres áron rásózhat hülyékre.
Egyszer volt Budán kutyavásár! :)
kemeati
@verőce21: Ráhel ringyó férjével milyen képeket vesz gellérthegyi villába?Még ismertebb magyar műveket igaz csak 7 milláért.Azért szép a felsőoktatás pl Corvinus.A századvég alapítója az új rektor,kara van matolcsynak és tanít angolul ribanc ráhel turizmust.Csodálkozunk ha diákok is külföldet választják???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.