Tizenhatan haltak meg péntek éjjel, amikor egy gyerekeket szállító magyar busz Verona közelében balesetet szenvedett. A szerencsétlenség az elmúlt 18 év legsúlyosabb magyar buszbalesete.

Az autóbuszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai utaztak, akik egy franciaországi sítáborból tartottak hazafelé. A jármű előbb a szalagkorlátnak ütközött, majd belecsapódott egy felüljáró pillérébe és szinte azonnal kigyulladt a kelet-veronai San Martino Buon Albergó mellett.

Szijjártó Péter külügyminiszter szombat délelőtti sajtótájékoztatóján könnyeivel küszködve részvétét és együttérzését fejezte ki, és közölte: a kormányzat a hazajuttatás és a szülők kimenetelének minden költségét állja, és mindent megtesz, hogy a családok fájdalmát enyhíteni tudja.

Buszbaleset: a két súlyos sérült kivételével ma mindegyiket hazahozzák

Sérültek és áldozatok

A balesetben eddig 16 halottról tudunk, nincs azonban olyan lista, amely az elhunytak nevét tartalmazná. Szijjártó Péter vasárnap reggel arról tájékoztatott, az áldozatok azonosításához DNS-vizsgálatok lesznek szükségesek, amelyek jópár napba telhetnek.

A Verona mellett balesetet szenvedett magyar busz diákjai közül sokan aludtak, és az ütközéstől ébredtek fel. 13 fiatal úgy menekült meg, hogy az ablakokat kitörve kimászott a buszból. A tűzoltók 16 súlyosan megégett holttestet emeltek ki a roncsok közül. 

Többeket Vígh György, a Szinyei Merse Pál Gimnázium testnevelő tanára mentett meg, aki többször visszament a buszba, hogy onnan újabb diákokat hozzon ki. Őt kórházba vitték súlyos égési sérülésekkel, két gyermeke – 18 éves lánya, Laura és 30 éves fia, Balázs, a Fradi jégkorongosa – a baleset során elhunyt. Az áldozatok közt van a Dunakeszi kinizsi futsalklub játékosa, Simonffy Botond is, valamint egy siófoki diák és édesanyja.

Buszbaleset: a két súlyos sérült kivételével ma mindegyiket hazahozzák

A hivatalos adatok szerint 54 utas és 2 sofőr volt a buszon, összesen 43 fiatalkorú és 11 felnőtt. 6 főt ápoltak helyi kórházakban, közülük 2 fő állapota válságos. 15-en úszták meg sértetlenül a balesetet. A szülők közül már sokan a helyszínen tartózkodnak, hogy segítsék az azonosítást.

Vasárnap reggel az Országos Mentőszolgálat megkezdte a sérültek hazaszállítását, a két legsúlyosabb kivételével, akik még hónapokig Olaszországban maradhatnak. Egyikük testfelülete 60 százalékban megégett, a másikon pedig súlyos koponyaműtétet hajtottak végre.

A négy súlyosabb sérültet a itthon a Honvéd kórház mentőhelikopterei fogadták. A könnyebbeket már szüleikkel elengedték, velük pszichológusok foglalkoznak. A gimnázium igazgatója szerint az érintettekkel a jövőben 17 pszichológus foglalkozik majd, hogy megkönnyítsék a poszttraumás stressz feldolgozását.

A veronai rendőrség közölte, nem ad további tájékoztatást, amíg a sérültek és halottak azonosítása zajlik.

A baleset okai

Az olasz hatóságok mellett a magyar rendőrség is nyomozást indított a tragédia ügyében. A baleset körülményeit az olasz hatóságok vizsgálják, kérésükre azonban munkájukat a helyszínen három magyar rendőr is segíti.

A magyar nyomozók igazságügyi műszaki szakértők bevonásával tanúkihallgatásokat, az autóbusz tulajdonosának telephelyén házkutatást végeznek, lefoglalják a jármű műszaki vizsgáztatásával és esetleges korábbi javításaival kapcsolatos okmányokat, dokumentumokat, a két magyar állampolgárságú autóbuszvezető egészségügyi és járművezetői alkalmasságával kapcsolatos iratokat.

A busztársaság megerősítette, hogy a járművet magyar sofőrök vezették. A Pizolit Kft. ügyvezetője szerint a busz jól karbantartott, jó műszaki állapotban lévő jármű volt.

Egyelőre nem tudják megmondani, pontosan mi okozta a tragédiát, de az olasz rendőrség közölte, hogy féknyomot nem találtak a helyszínen – ez esetleg arra utalhat, hogy a sofőr elaludt.

Buszbaleset: a két súlyos sérült kivételével ma mindegyiket hazahozzák

Az olasz állami RAI rádió arról számolt be, hogy egy szlovén kamionsofőr, aki a busz mögött haladt, valamilyen problémát látott a busz egyik kerekénél, és próbálta jelezni a sofőrnek, aki azonban nem tudott elég gyorsan reagálni. A szlovén sofőr a baleset helyszínén segített a mentésben is.

A veronai rendőrparancsnok azt is elmondta, hogy más jármű nem volt érintett a balesetben, és egyelőre vizsgálják, hogy az autóbusz miért szaladt le az útpályáról.

Gyász és megemlékezések

Orbán Viktor Facebookján és az MTI-nek küldött közleményben fejezte ki együttérzését, míg Áder János köztársasági elnök szombaton juttatott el közleményt az MTI-nek. A miniszterelnök Paolo Gentiloni olasz elnökkel telefonon egyeztetett, aki részvétet nyilvánított és felajánlotta együttműködését. Erdő Péter bíboros megemlékezésre kérte a főegyházmegye papjait.

Szombat délelőtt gyertyagyújtás volt a Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt az áldozatok emlékére, hétfőre a kormány Nemzeti Gyásznapot rendelt el. Az iskolákban országszerte elmarad a tanítás az első órában, ehelyett a tanárok és diákok a történtekről beszélgetnek majd.

Együttérzését fejezte ki több híresség is, elmaradt számos szórakoztató műsor és program, így A Dal szombati adása is a baleset következtében. Az Ökumenikus Segélyszervezet pénzadománygyűjtést indított a gyerekek és hozzátartozóik számára.

Megérkezett az első két súlyos sérült Budapestre

A sérülteket a ferihegyi repülőtérről vitték a Honvédkórházhoz a helikopterek, míg a baleset harmadik súlyos sérültje mentőautóval érkezik Veronából, várhatóan az esti órákban. 

Buszbaleset: a két súlyos sérült kivételével ma mindegyiket hazahozzák

A negyedik mozgatható súlyos sérült szintén légi úton érkezik majd, várhatóan a hétfő délelőtti órákban.

A kórházba érkezett első két sérült, 50-60 év közötti férfi és nő állapota stabil – közölte Tamás Róbert megjegyezve, hogy a testi és főleg lelki sérüléseik kezelése hosszú ideig tarthat.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Buszbaleset: a két súlyos sérült kivételével ma mindegyiket hazahozzák

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Az első sérült most érkezett meg a Honvédkórházba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.