Várhatóan minimum öt százalékkal emelik meg a liszt árát a malomipari szereplők, hogy az előírt béremeléseket ki tudják gazdálkodni – olvasható az Agrárszektor.hu cikkében.

Az előírt béremelés miatt drágulhat a liszt ára

Fotó: pixabay.com

A Gabonaszövetség azzal indokolta a lépést, hogy a malomipari cégeknek nincs tartaléka az előírt béremelésre, a drágítás ezt a célt szolgálná. A liszt árának emelését, annak mértékét és bevezetésének időpontját minden vállalkozás maga döntheti el.

A Gabonaszövetség közlése szerint már a januári bérek kifizetése is nehézséget okozott a malomiparban, amelyre az alacsony bérszínvonal és a munkaerőhiány különösen jellemző, és munkaerőpótlás sincs, mivel nincs molnárképzés az országban, a képzett szakembereket a magasabb bérek külföldre csábítják – olvasható a cikkben.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
A kenyér áremelését már egy ideje beígérték, szintén a munkabérek emelése miatt. Most tovább növelhetik a liszt miatt is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szókrakész
@CsipkeRózsa: Aztán jön a só, a kovász, a...

Szépen sorban.
TomasP
Ezt szerette volna elérni a kormány, hogy rejtett áremelést hajtat végre a gyártokkal. Így nem terelődik rájuk a gondolat, hogy megint az árakat emelnek. Mi is történt egyes termékeknél csökkentette az Áfát és kötelezően béreket emeltetett. A bevételek elmaradnak a gazdaságunk vesztességeket szenvedett.

Rettegnek a deflációtól >>>> a negatív infláció, azaz a defláció sokkal károsabb lehet, mint a mindenki által ismert, és sokak által rettegett infláció. A zsebünkben lévő pénz tehát napról napra többet ér, ez komoly károkat okoz a gazdaságban!

Ha holnap olcsóbb lesz az árú, mint ma, akkor jobban megéri megvenni azt holnap, sőt inkább a jövő héten. Ezért nem vásárolnak az emberek, a boltban meg egyre gyűlnek az eladatlan áruk. Az árcsökkenés hatására tehát pont az történik, amit elsőre nem várnánk: a fogyasztás visszaesik.

Erre válaszul a gyárak is kevesebbet termelnek, és beindul a deflációs spirál. Csökkenő fogyasztás, beruházások, a termelés és az adóbevételek elmaradnak. Komoly gazdasági visszaesést vonna maga után. Ám ez még csak a kezdet.
Az árak és a fogyasztás csökkenésével a vállalatok bevételei is csökkennek, így ők is kénytelenek csökkenteni költségeiket, >>>> itt van a kutya elásva >>> a kötelező béremelést a termelők nem tudják, tartani ezért emelik az áraikat.
És beindul a gazdaság >>>>> remélhetőleg >>>> gondolják ők.

A deflációs környezetben a központi bank egyszerűen nem tud annyira alacsony kamatszintet megállapítani, hogy a gazdaság beinduljon. Ha a kereslet és a beruházások szintje nagyon alacsony, előfordulhat, hogy a gazdaság beindításához negatív reálkamatra volna szükség.

Ez azonban deflációnál soha nem lehetséges, hiszen a nominális kamat soha nem lehet negatív. Tehát a nemzeti bankunk az un ortodoxiájával ebbe sodorta a gazdaságunkat.
Szókrakész
Az áremeléseket így fogja minden termelő, gyártó kigazdálkodni.

Így az Orbánék adtak is meg nem is.
Mi a lópéniszt ér a béremelés, ha az árak, infláció azonnal felzabálja azt.
De azért a fidesz döngetheti a mellét, hogy ők béremeltek, mert ők a munkások pártján állnak, ...
Jó komcsi szöveg.

Viszont visszaigazolást nyert, hogy csak egy stabil, erős gazdaságban lehet nagyarányú béremelést kieszközölni.
Ezek szerint ez a gazdaság nem stabil, nem is dübörgő, nem...

Csak egy kérdés maradt hátra.

Mi lesz a szoc melósokkal és a nyugdíjasokkal?!?!?!

Erre kérném a választ.
Eladott Ország
"Az Orbán nevű a választás előtt baksist szór a népnek a Kleptokrácia ura és ezzel valószínűleg megnyeri a következő évekre is a szabadrablás lehetőségét. A béremelés olyan, mint a rezsicsökkentés. Bukik rá a paraszt, örül, mint majom a farkának. Azt véletlenül sem fogja fel, hogy milyen súlyos ára lesz a dolognak és hogy azt az árat megint ő fogja megfizetni. Azt nem kérdi meg a hülye, hogy hol a béremeléshez szükséges gazdasági növekedés. Az eszébe sem jut, hogy a közalkalmazottak bérének emelése a költségvetés terhére lehetséges és a versenyszférában sem a gazdaság javuló állapota teszi lehetővé, hanem a kényszer, mert kevés a munkaerő. A szép mesével ellentétben nem azért kevés a munkaerő, mert olyan jól hasít az ország és annyi munkahely lett, mint a hétfene. Azért van munkaerőhiány, mert aki csak tehette, elment ebből az országból. Nyugalom, a folyamat még távolról sem ért véget. De nem baj, mert az Orbán nevű ezt is megmagyarázza. -Íme
3,3 millió magyar miniszterelnöke, a matekzseni aki kiszámolta, hogy az egyharmad egyenlő 98 százalékkal, a vagyontalan, becsületes politikus, akinek közben az apja, a testvére, a felesége és a veje is milliárdos vagyont halmozott fel, az ember, aki körözött bűnözőkkel üzletel, aki az ország egyik leggazdagabb strómanjává tette a bugyuta szomszédját, az érdekdemokratából divatkereszténnyé vedlett küldetéstudat, aki magánvállalkozásként működteti az országot, megnyilatkozott." - Hát nem röhej?
kukac50
A gazdák meg aratáskor kapnak 35 ezer forintos/ tonna árat, hogy lett 35 forint kilónkénti árból 105 forintos liszt ár? A fuvar költséget is a gazdák állják!
aremy
@Szókrakész: egy versenyzőtársad le hurrogott hogy milyen áremelésről és inflációról énekelek
akkor most mivan???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.