Továbbra is indokolt a magas légszennyezettség miatti riasztási fokozat és az ahhoz tartozó gépjárműforgalmi korlátozások fenntartása a fővárosban – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Szerdán a 10 mérőpontból egy helyen, Csepel-Királyerdőben haladta meg a riasztási küszöbértéket a szálló por 24 órára számított átlagos koncentrációja; három helyen – a Széna téren, Kőbányán és a XV. kerületi Kőrakás parkban – pedig a szmogriadó alacsonyabb, tájékoztatási fokozata feletti szint alakult ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arra figyelmeztet, hogy noha csütörtökön napközben az egészségügyi határérték környékére csökkenhet a szálló por koncentráció, estétől újra romlás várható a levegőminőségben.

Hat településen továbbra is veszélyes a levegő: Szolnokon, Nyíregyházán, Miskolcon, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren. Szintén hat település – Budapest, Szeged, Debrecen, Oszlár, Vác és Salgótarján – levegőjét csütörtökön is egészségtelennek minősítette az Országos Közegészségügyi Központ.

Javult a szmoghelyzet, de nem sokáig örülhetünk

A legfrissebb számítások szerint jövő hét kedden erősebb front vethet véget a szmogos időszaknak.

Budapesten továbbra is tilos olyan gépjárművel közlekedni reggel 6 és este 10 óra között, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód nullától négyesig terjed, vagy egyáltalán nem tartalmaz kódot. Az intézkedés nem vonatkozik az M0-s elkerülő út fővároson áthaladó szakaszaira, továbbá a Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak közlekedését biztosító utakra.

A gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a korlátozást megsértőkkel szemben legfeljebb 150 ezer forintos szabálysértési bírság szabható ki.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ugyan mitől javulna a szmog helyzet amikor a lakosság egy része átállt a gázfűtésről a széntüzelésre. A háztartási szilárd tüzelés sokkal nagyobb mértékben járul hozzá a magyarországi légszennyezéshez, mint a közlekedés. A rossz minőségű fűtőanyagok, a vizes fa és lignit, ruha bála, Pet palack, lakkozott parketta, olajfestékes nyílászárók mellett sokan a szemetet is elégetik, és a kistelepüléseken ezzel annyi ultrafinom káros részecske kerül a levegőbe, hogy néha még Pekingben is jobb a helyzet. Például Bódvaszilason a Budapestihez hasonló értéket mértek. „Az első lépésben szigetelni kellene az épületeket, ha ez megvan, a hőigény is kisebb lesz” A kazánvásárlást (például a kondenzációs gázkazán) kamatmentes hitellel kellene támogatni, mert nagyságrendi különbség van egy jó és egy rossz kályha hatásfoka, illetve károsanyag-kibocsátása között. Nem bestzélve a megújuló energia forrásokról) A kormánynak erről kéne agyalni és nem kellene ellopni az UNIOS támogatásokat, de Lázár tótumfaktum, majd megint elmagyarázza, hogy az nem is úgy volt, mármint a lakóépületek UNIOS energetikai támogatása.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.