Január utolsó hétfőjén 760 százalékkal lépi túl az egészségügyi határértéket a levegő szállópor tartalma a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéteren. A város légszennyezettségben ezzel országos rekorder. A légszennyezettségre az is rátesz egy lapáttal, hogy sokan – jobb híján – hulladékkal vagy rongyokkal fűtenek, derül ki a 444 riportjából.

Sajószentpéteren, és a Sajó völgye más településein legtöbbször nem tudatlanságból vagy érdektelenségből gyújtanak be ruhával, gumival vagy műanyag hulladékkal a lakosok, hanem mert elfogyott a tűzifájuk vagy szenük, és éppen nincs pénzük újabb adagra – ezért az önkormányzatok többsége nem bünteti a két fent említett tevékenységet.

Fulladoznak a sajószentpéteri szegények a szmogban

A szegényebbek sokkal jobban szenvednek szmogriadó idején, mivel a rossz minőségű lakókörnyezet, főleg a párásodás miatt kialakuló penésztől gyakrabban alakul ki náluk asztma vagy allergia.

A sajószentpéteri Fecskeszög telepen van, aki oxigénpalackkal a szobában vészeli át a levegő kitisztulásáig még hátralévő napokat. Szinte mindenkinek van a családjában olyasvalaki, legyen gyerek vagy felnőtt, aki a szmogban rendszeresen fullad. Többek zsebében kéznél is van az asztma pipa.

A penészesedés elindulhat fokozott páratermelés, a szellőzés hiánya, a csökkentett vagy szakaszos fűtéskor a hideg felületeken történő páralecsapódás miatt, de gyakori ok, hogy rossz szigetelés miatt lehűlő határoló falakon lecsapódó pára idézi elő – így a rossz lakáskörülményekkel is összefügg.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Borsodi
Borsodnak kellett volna a segélyt adni nem Mongóliának.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2016/01/28/lazar-janos-majd-elmagyarazza-hogy-az-nem-is-ugy-volt/
Mint ismeretes jobb hőszigetelés, kevesebb fűtési igény, kevesebb füst, de a kormány az EU-s pénzt a lakások energetikai korszerűsítésére, mint annyi mást ezt is ellopta.
A hír: az Európai Bizottság álláspontja szerint a magyar állam a kormányzati állításokkal
szemben kifejezetten a lakások energiahatékonysági korszerűsítésére kért és kapott uniós
forrásokat, ebből a pénzből legalább 50 ezer otthon korszerűsítését kell elvégezni. Ehhez képest Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter október végén azt hazudta mondta, hogy a kormány csak az államra tervez költeni az energetikai korszerűsítésre fordítható EU­-s
pénzekből, lakossági energetikai korszerűsítésre viszont egyáltalán nem, mert ilyen célra az EU nem ad magánszemélyeknek vissza nem térítendő támogatást, ráadásul elegendő forrás sem lenne rá. Röviden: ha az Európai Unió nem hazudik, akkor Lázár János hazudott. És ha Lázár János hazudott, vagyis Magyarország nem tud felmutatni 50 ezer korszerűsített háztartást, akkor mindent vissza. De legalábbis 37,7 millió eurót. Természetesen nem az a baj, hogy esetleg iskolák, kórházak energiahatékonyságán javítottak volna. Az arrogancia nagymesterét ismerve, már féltéglával verné a mellét. Ellenben nyilvánvalóan köze nincs egyiknek a másikhoz, nem ugyanabból az alapból kell lehívni ezeket az összegeket, és az sem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy miközben hónapok óta szemérmetlenül és cinikusan beszél mellé Lázár, tulajdonképpen az utolsó fillérig elverték már a háztartásonként 225 ezer forintot.
Pergető
Szóval a "szegények" attól a szmogtól szenvednek, amelyet maguk állítanak elő! A "szegények" egész évben nem tudtak annyi fát összeszedni, vásárolni, kérni, kapni, ami egy szoba fűtésére elég lenne ezért minden szemetet elégetnek. Ezt még az sem hiszi el, aki ezt írta!

Kérdem, hogy azokkal a szegényekkel mi lesz, akik a felelőtlenek miatt szenvednek ártatlanul, mert ők fával tüzelnek, nem gumival? Az ő érdekeik miatt mikor születik cikk?
Borsodi
Borsodnak kellett volna a segélyt adni nem Mongóliának.
Equus
@Pergető: mert az úgy van, h egy kapa és egy fejsze nem különösebben nagy beruházás, azt még a segíjből is meg lehet venni. Aztán ott a telek és vannak gyorsan növő cserjefajták, amik még különösebb gondozást sem igényelnek. Nem olyan, mint a kompré, amit el kell vetni, oszt kétszer is akár megkapálni, oszt még ki is kell a főúdbűl szedni. Hát ezzel is lehetne fűteni és nem a segíjre várni, meg gyűteni a müa. palackot meg járni az erdőre fát lopni...
Pergető
@Equus: Jellemző a 444-re! Megint a deviancia és a szubkultúra sajnáltatása megy! Előadják ezeken a helyeken, hogy a többségi társadalom tehet a "szegények" nyomoráról, pedig mindenki tudja pontosan, ezt maguknak okozzák!
Eladott Ország
@Pergető: A "többségi" társadalomban 47 ezer forintból is meg lehet élni...kecskével együtt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.