Tamás Gáspár Miklós aktuális publicisztikájában a hvg.hu-n a jobboldali értelmiségieket szólította meg. A cikk kapcsán kért interjút a filozófustól a Magyar Nemzet. Az interjú elején kifejti, hogy attól fél, nem egy békés átmenet vár Magyarországra, hanem egy olyan őrült, mocskos zűrzavar, mint Romániára. A szomszédainknál zajló kormányellenes tüntetéssorozatban nem a „népet” látja az erdélyi származású filozófus, hanem az elnöki hivatalt, a titkosszolgálatot és a különleges ügyészséget, amely át akarja venni a hatalmat

Azt mondja, azért fordult a jobboldalhoz, mert Magyarországon nincs tettre kész ellenzék, ezért óriási felelősség nehezedik azokra a konzervatív jobboldaliakra és értelmiségiekre, akik elgondolkodhatnának azon, hogy hogyan lehetne a rendszer keretein belüli túlkapásokat megszüntetni vagy megreformálni.

„Mert ami történik, annyira ütközik az elemi igazságérzettel, hogy ezt ez a nép nem fogja eltűrni sokáig. Ha egyszer valamilyen más okból elkeseredik, és föllázad, abból nagyon nagy bajok lesznek.”

Mint mondja, szerinte tiszta véletlen, hogy nem robbant ki botrány abból, hogy a miniszterelnöknek a vagyonnyilatkozata szerint 700 ezer forintos vagyona van, miközben mindenki tudja, hogy közvetve több száz milliárdos vagyon fölött rendelkezik.

 „Az, hogy unfair módon mentek korábban is a közbeszerzések – semmi kétség. A közvélemény egységesen rablóbandának tekinti a gazdasági elitet. A korábbi kormányok alatt történtek inkább a klasszikus lopás kategóriájába tartoztak, most másról van szó. Lánczi Andrásnak igaza van, hogy most nem korrupcióról, hanem állampolitikáról van szó.”

TGM szerint egy nagyon fontos dolog hiányzik ahhoz, hogy egy valóban konzervatív országról beszéljünk, méghozzá: a tisztelet.

„Szó sincs arról, hogy itt megsüvegelik az ország vezetőit. Magyarországon az emberek azt gondolják a vezetőikről, hogy szarháziak.”

Szerinte Orbán Viktor, mivel okos ember, észbe kapna ha a jobboldalon megálljt parancsolnának neki. Ha pedig sikerül meneszteni, akkor figyelni kell arra,hogy ne egy nála rosszabb vezető legyen, mert Orbán Viktor nem a legrosszabb a mai vezetőgarnitúrában – véli TGM.

A kormány figyelmeztetésére még hozzátette:

„...mindenki gondoljon arra: amikor 1989. december 22-én az emberek kimentek az utcára, „Éljen Nicolae Ceausescu!” tábla volt a kezükben és ezt is skandálták először. Majd valaki elkiáltotta magát, hogy „Le vele!”. Előbb zavart csönd, majd mindenki ezt kezdte el kiabálni, és Ceausescunak helikopterrel kellett menekülnie.”

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Itt rend is csak azután lesz, ha végre meglépjük!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Béla333
@Mirabilis: 20.56
Lehet hogy nincs vér a romániai tüntetésen, de egy többszázezres tüntetésen elég egy kis szikra az elégedetlen tömegben, hogy elfajuljanak a dolgok! (Lásd még '56 története!)
Béla333
@Mirabilis: 21.09
Olvasd el a 12.23-as, a 20.01-es és a 20.21-es beírásomat ehhez a cikkhez.
De ha nem olvasod el, akkor a rövid válaszom: de!
Béla333
@Mirabilis: 21.23
Ne kötözködj!
A 20.23-as beírásodban nyilván TGM-től kérdezed: "Miért fél ettől? "
Erre válaszoltam, hogy nyilván azért, mert erőszakossá válhat az emberek százezres tüntetése az elégedetlenség miatt.
De ne ragozzuk!
mégállnekem
Nem lesz itt semmilyen "banzáj", mire ez bekövetkezne, annyira megfog erősödni karhatalmilag, hogy esélye sem lesz a népnek...az sem véletlen, hogy katonaságot akar...elszaladt a lehetőség és ez köszönhető az összes ellenzéki vezérnek, mind a fenébe kellene zavarni...
idppp
@JAJMÁR: Tamás G. M. nagy geci, az volt világéletében! Ne itt kavarja a szart, húzzon haza a picsába Romániába! Még Orbánnak is nyal ez retek, de ez nem meglepő az ilyen mocsoktól!
kukac50
Most még csak kér a Nép,de hamarosan nem kér, követel! Nem tűr sokáig a Magyar!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.