Nagyon megdrágulhatnak a dél-európai importból származó zöldségek – írja a Magyar Idők.

Az Olaszországból és Spanyolországból származó paradicsom ára csaknem a kétszeresére emelkedett az elmúlt évhez viszonyítva.

A hideg miatt megfizethetetlen lesz több zöldségféle

Egy kiló fürtös paradicsom február elején 770 forintba került a budapesti nagybani piacon, míg egy évvel korábban csupán 374 forintért kínálták a kereskedők. A koktélparadicsom is sokat drágult: a tavalyi 775 forint után idén 1600 forint körül alakulnak az árak. A Spanyolországból származó kaliforniai paprikáért is többet kell fizetni, a nagybani árak 600 forintról 1000 forint közelébe emelkedtek egy év alatt.

Arányaiban a legnagyobb áremelkedést a cukkini esetében mutatott a statisztika: az elmúlt évhez képest több mint a háromszorosára drágult a termék, 515 forintról 1600 forint fölé emelkedtek az árak. A padlizsán esetében is hasonló a helyzet, míg egy éve 535 forintot kértek a zöldségféléért, ma nem kevesebb, mint 1545 forintért kínálják a nagybanin. A jégsaláta darabja 200-ról 580 forintra nőtt, ahogy a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli is sokkolóan drágább lett.

A hihetetlen áremelkedés a szokatlanul hideg január számlájára írható, a fagyos időjárás az olasz, a spanyol és a marokkói termelők dolgát is megnehezítette. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke szerint még egy-két hónapig a szokásosnál jóval borsosabb árakra kell felkészülniük a fogyasztóknak.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ó, a nyugdíj emelésünkből igazán nem gond a felemelt árak megfizetése! Hiszen megmondták, hogy mi nyugdíjasok a legnagyobb nyertesei vagyunk az elmúlt hét évnek!
Azért, ha lehet, ne vegyétek komolyan! :-))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
A nagy béremelés is meghozta az élelmiszer árak változását. Vannak olyan termékek amikre potom 50.-ft áremeléseket hajtottak végre. A zacskós tejnek is ma már megint az decemberi ára került.
wagabund
@1magyar: szándékosan nem írtam le az árakat...szerintem rosszul láttam...aztán bementem egy marketbe, ott is rosszul láttam..
nyanya001
5 kg krumpli a CBA ba 1200 forint.
Mert hideg van.
Nyáron meg kurva meleg lesz azé'
1magyar
@nyanya001: A Sparban meg 129.-ft-ért vettem megfázott krumplit. Édeskés íze volt.
eugen4402
El se merem képzelni, mi lenne itt, ha a különöstekin-tetű MNB-elnök nem őrizné ilyen éberen a HUF vásárlóértékét... Zöldséget-gyümölcsöt soha nem ennénk, csak azt az átkozott húst és hentesárút tömnénk magunkba éjt nappallá téve!
1magyar
Nem is baj ha nem esszük meg a zöldségbe permetezett méreganyagokat. Sajnos már nyáron sem nagyon termelnek anélkül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.