Kedden írta alá egy melegházasság-ellenes európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője és Rétvári Bence, a párt alelnöke. Az "Anya, apa, gyerekek" című kezdeményezést Frivaldszky Edit magyar melegellenes aktivista indította, a két politikus sajtó előtt, demonstratív módon írta alá.

Az ilyen kezdeményezések lényege, hogy ha a hivatalos indítástól számított 12 hónapon belül összejön egymillió európai aláírás, akkor az elindítók konkrét jogszabályjavaslatot nyújthatnak be, amit az illetékeseknek érdemben kell megtárgyalniuk – írja a 444.

Hatalmas öngól: lejárt melegházasság-ellenes aláírásgyűjtésbe szállt be a KDNP

Igen ám, de amint az a projekt hivatalos európai weblapjáról is kiderül, az aláírásprojekt – regisztrációs száma: ECI(2015)000006 – hivatalosan 2015. december 11-én indult és 12 hónappal később, vagyis 2016. december 11-én lezárult.

Eszerint Harrach és Rétvári egy két hónapja lezárult aláírásgyűjtéshez adta a nevét.

Hogy az egész még zavarbaejtőbb legyen, az MTI tudósítása szerint a keddi sajtóeseményen szintén résztvevő Frivaldszky a következőt nyilatkozta:

Frivaldszky Edit, a kezdeményezés magyarországi szervezője (...) Közlése szerint az európai polgári kezdeményezés feltétele, hogy legalább hét tagállamból hét civil szervezet összefogjon, és egy év alatt egymillió aláírást összegyűjtsön. Mostanáig tíz tagállamban – köztük Magyarországon – sikerült a megfelelő számú aláírást összegyűjteni. Európában eddig több mint 600 ezer aláírás gyűlt össze, s április 3-ig kell az egymilliónak meglennie.

A határidő pedig tényleg lejárt

Ez ellentétben áll azzal, ami a kezdeményezés európai oldalán is olvasható, hiszen aszerint a gyűjtés igazából már két egész hónapja lezárult. Az 444 Frivaldszky Editet is megkereste ezzel kapcsolatban, az aktivista pedig válaszában elismerte, a határidő már lejárt:

A 2011/211 uniós rendelet szerint, amely az európai polgári kezdeményezéseket szabályozza, a kezdeményezőknek 12 hónap áll rendelkezésre az aláírások összegyűjtésére. A gyakorlat azt mutatja, hogy a kezdeményezések az online rendszer felállítása után (esetünkben április 4) tudják – nyilvánvalóan – elkezdeni az aláírásgyűjtést, melyet korábbi tapasztalatok szerint az Európai Bizottság el is fogadott.

A polgári bizottság kérte az Európai Bizottságot még december elején, hogy töröljék a december 10-i határidőt a honlapjukról, de ezt még nem tették meg, és válaszukra azóta is várunk.

Tehát még szerinte is lejárt a határidő, az Európai Bizottság pedig még csak nem is válaszolt az aktivista határidő-kitolási kérelmére, nemhogy rábólintottak volna

Az akció egyébként még a határidő kitolása esetén sem kecsegteti sikerrel a szervezőket, nem véletlenül vonták be az ismert KDNP-seket. A tavaly áprilisi kezdéssel kalkulálva 10 hónapja gyűjtenek, ezalatt 600 ezer aláírást gyűjtöttek, így a hátralévő másfél hónapban kéne még 400 ezer.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Képben vannak a mi elöljáróink. Bizalmat és tiszteletet ébresztenek az ilyen lépéseikkel. Az országot is pont ilyen gonddal, körültekintéssel vezetik.
Hajrá fiúk, csak így tovább. Rólatok úgy is lepereg a megvetés.
Aki Én
Képben vannak a mi elöljáróink. Bizalmat és tiszteletet ébresztenek az ilyen lépéseikkel. Az országot is pont ilyen gonddal, körültekintéssel vezetik.
Hajrá fiúk, csak így tovább. Rólatok úgy is lepereg a megvetés.
F_Viktor
Ilyen balfe'kek vesznek reszt kozvetlen Magyarorszag iranyitasaban, torvenyek alkotasaban.
Zeta
Harrach úr megint nem tudja mit csinál!
Lejárt mint ő, tudomásul vehetné!
quadrocopter
Ennyit tudnak ezek a parazita disznók! Pöceszippantónak nem tenném meg egyik példányt se!
Alkalmat eltartzott csürhe!
justhpeter
Hát Istenem ! Ilyen szinten vannak. Nem lehet minden kereszténydemokrata írástudó ! Az biztos, ez a kdnp nem menne át a Pisa-teszten.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.