Ha megtámadják a begyűjtött aláírásszámokat, ha kifogást emelnek maga a kezdeményezés, vagy bármi ellen, vagy ha a Fidesz úgy dönt – akkor könnyen lehet, hogy csak az olimpiai helyszínről szóló döntés után írhatják ki a népszavazást. A 2024-es olimpia rendezéséről ugyanis szeptember 15-én dönt a NOB – olvasható az Index cikkében.

A cikk szerint akár már a nyárra is kiírhatnák a népszavazás időpontját (ha meglesz a kellő számú aláírás, nem óvja meg senki az eredményt, és a hivatalok is gyorsak), ám a körülmények valószínűsítik, hogy nem így lesz. Többen ugyanis már bejelentették – például a CÖF –, hogy jogorvoslatot nyújtanak be, és ha az eljáró testületek mindegyike kihasználja a jogszabályban előírt válaszadási időt, akkor szeptemberre, vagy októberre csúszhat a népszavazás.

És nemcsak jogi akadályai vannak a döntésnek (amelyeket jól megvilágít az Index cikke), hanem ott van a Fidesz befolyása is, ami például a népszavazás kiírásában jelenthet hónapos csúszást (a fővárosi közgyűlésen múlik a szavazás időpontjának kiírása, ott pedig fideszes többség van).

A cikk szerint ugyanakkor a Fidesznek jól jönne egy nyár közepi népszavazás, mert olyankor politikai és minden más szempontból is uborkaszezon van, a budapestiek jó része pedig nincs a városban a nyaralások miatt, a kormánypártnak pedig egy alacsony részvétel miatt elbukott népszavazás még eredményt is hozna.

Egy biztos: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptember 15-én dönt arról, hogy 2024-ben mely város rendezheti meg a nyári olimpiát.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Villon
Gondolom, hogy a CÖF mellszélességgel kiáll a népszavazás intézménye mellet. Pár hónapja a demokrácia megcsúfolásának, hazaárulásnak tartotta azt, aki nem, vagy érvénytelenül szavazott. Bizonyára karakán tisztességes emberek, akik kiállnak az elveik mellet és nem csinálnak segget a szájukból.
magyarbakancs
Fideszben és szimpatizánsai között rengeteg a volt szélkakas ,mocskos komcsi.
Mit várunk el ezektől a köpönyeg forgató komcsiktól?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.