Mivel az ország GDP-jének negyven százalékát a budapestiek termelik és a főváros adósságállománya 2020-ra eléri a 160 milliárd forintot, az olimpiarendezésre szánt pénz nagy részét a fővárosra kell fordítani – mondta Csárdi Antal, LMP fővárosi közgyűlési képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Az LMP a főváros adósságaira fordítaná az olimpiára szánt pénzeket

Fotó: MTI

A politikus a Fővárosi Választási Bizottságnak pénteken leadott 266 ezer, az olimpiarendezést ellenző aláírást úgy értékelte: Budapest megmutatta, hogy nem lehet a várost, az országot a fővárosiak feje felett kormányozni. Egyértelművé vált, hogy a budapestiek nem olimpiát, hanem egy működő várost akarnak: megtisztított járdákat, európai színvonalú kórházakat – mondta.

Miközben az ország GDP-jének 40 százalékát Budapest termeli, a főváros gazdálkodási önállósága teljesen megszűnt: minden felújítás, beruházás csak a kormány hivatalos vagy nem hivatalos jóváhagyásával lehetséges – jelentette ki. A főváros költségvetését 30 százalékos deficittel tervezték, emellett adósságállománya 2020-ra az olimpiától teljesen függetlenül eléri a 167 milliárd forintot – mondta, hozzátéve, hogy ezért az olimpiarendezésre szánt háromezer milliárd forint nagy részének a fővárosi költségvetésben van a helye

Arra a kérdésre, hogy az LMP a pályázat visszavonása vagy a népszavazás mellett van-e, Csárdi Antal azt felelte: bár a cél szempontjából – hogy ne pazaroljon el az ország ezer milliárdokat egy egyhónapos sporteseményre – mindegy, szerinte a kormánytól úgy lenne illendő és tisztességes, ha tiszteletben tartaná a választói akaratot. A budapestiek aláírásukkal ugyanis sem igent, sem nemet nem mondtak az olimpiára, azt közölték, népszavazást akarnak az ügyben – mondta.

Hozzátette: ennek ellenére nem tartja kizártnak, hogy szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés kap egy a pályázat visszavonásáról szóló javaslatot.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, hogy a közgyűlés jövő heti napirendjén szerepel az OLAF-jelentéssel kapcsolatos fővárosi vizsgálóbizottság létrehozása, amelyet támogat. "Minden eszközt meg kell ragadni, hogy tisztázzuk ezt a szégyenteljes korrupciós ügyet" – fűzte hozzá.

Az MSZP-s Botka László baloldali összefogást szorgalmazó szavait Csárdi Antal úgy kommentálta: az LMP egyik kongresszusi határozata arról szól, hogy a párt nem köt választási szövetséget jelenlegi parlamenti pártokkal. Nem lát semmilyen okot arra, hogy ezt felül kellene vizsgálniuk – jelentette ki.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
kolozsvaros.com/2017/02/18/a-teli-szajjal-rofogo-kosa-lajosok-es-nemeth-szilardok-nemzeti-tornasoraban/
Volt nekem egy Kósám, tudod­ e? Megváltozott a jellege a közpénznek, tudod ­e? Csak a szarát hagyta, látod ­e? Tegnap óta szerintem meghosszabított üzemmódban túlórázik a barnanyelvű oldal, és próbálnak rendet vágni a ritmuszavarba került, egyensúlyát elvesztő, recsegve ropogó, az elkeseredett vergődéstől lassan nevetségbe és szánalomba fulladó kormányzati kommunikációban. Úgy értem, megtalálni a felelősöket és ellentmondást nem tűrően rájuk verni az egyre távolabb kerülő 2024­-es olimpia kudarcát. (Tényleg, Rogán Antalról valami hír?) A pillanat rémületében egyedül a Fidesz nevű kormánypárt köpte szembe magát egy nap alatt nyolcszor, Gulyás! Itt egyedül a Fidesz nevű kormánypárt merült el a feneketlen demagógia sötét bugyraiban, midőn az egységes és oszthatatlan – azóta letagadott – nemzeti ügyre hivatkozva égetett el már legalább 20 milliárd forintot a semmire. És ameddig ebben az országban még mindig emberek tömegei halnak bele máshol gyógyítható betegségekbe, kórházi fertőzésekbe és a végtelen várólistákba, addig te ne merd közös nevezőre hozni a politikai bűnt a primitív lélegeztetőgépes kampányokkal. És végképp ne vedd a bátorságot ahhoz, hogy az olimpiai rémálomra két kézzel ellopható pénz védelmében demagógiának nevezd azt az evidenciát, hogy Magyarországon emberek kritikus tömege sokkal inkább meghalni jár a kórházakba, mint meggyógyulni. A jogászdiplomáddal meg szerintem nyugodtan kitörölheted.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Manhattan
Nem is akartak ezek olimpiát, csak beszéltek róla, de közben az előkészítésre, tanulmányokra is el lehet szórni milliárdokat.
justhpeter
Én is hajlok arra, hogy senki nem akart olimpiát, csak az eredményhirdetésig tartó kampány pénzeiből és pár milliárd részesedést.
sokanvagyunk
Ha Budapest a GDP 40 százalékát termeli - és annak nem kis részét vidéki, ingázó emberek munkájából -, miért is kapná meg az egészet? Még jó, hogy ez csak egy törpepárt agyament ötlete.
aremy
lmp nem lesz az sok csak a fővárosra??ezt tudja meg a vidék!
Béla333
@Manhattan: 18.06
Az egyszem Csárdi Antal ellenszavazatával (Gy.Németh Erzsébet tartózkodása mellett) az egész többi brancs kormánypártostól, ellenzékestől megszavazta 2015-ben, hogy kell nekünk az Olimpia! Valóban úgy tűnik, a sok ellenzéki politikus csak most világosodott meg, amikor látták, hogy össze fog jönni a szükséges aláírás.
Minősítse mindenki saját maga ezt a hozzáállást!
qxy
ez olyan mint a viccbe.
A cigány gyerek álmodozik
.- jaj apám ha eccer desznót vágunk, akkora kóóbászt eszek meg kenyér nékű na meg a sok pörkűűtt. azt meg csak úgy kézzel enném. Apja nyakon is vágja. .- Te gyerek a jó Isteneded má le is etted magad???
Itt is '" Olimpia" lesz vagy nem?fele sem igaz, de már az ára oda van? Ezt mondtam kérem. Nem azért kell az olimpia mert a Magyar sport meg a küzdő szellem meg a minden, Hanem , kurva sok pénzt le lehet nyúlni és rá lehet fogni az olimpiára Tudjátok, mint a szavazás. Az is rég el van döntve, a pénz le nyúlva és ha gebasz van, mindenki azt hiszi és mondja is.- Te szavaztá rá, te akartad nem?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.