A kiadásokat a munkáltatók fedeznék Központilag fizetnék az üzemorvosokat. A jövőben az állam finanszírozná és felügyelné a foglalkozás-egészségügyi szolgálatokat, vagyis az üzemorvosokat – tudta meg a Magyar Idők. A kiadásokat a munkáltatók fedeznék egy, a társadalombiztosításon belül erre a célra létrehozott kasszán keresztül. Ez azért lenne fontos, mert a korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő rendszer alapja a munkahelyek, az egészségre káros munkakörülmények felmérése. A fokozott egészségkárosodásnak kitett munkakörökben dolgozók védelme érdekében a társadalombiztosításon belül új, az érintettekre vonatkozó egészségbiztosítási ág kidolgozása is szerepel a korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő intézkedéscsomag tervei között – mondta a Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. Az új rendszer lényege, hogy a dolgozó egészségét tartósan megkímélje a munkáltató, miközben elkerülhetetlen, hogy bizonyos munkahelyeken az alkalmazottak ki vannak téve káros hatásoknak...

Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
@RonaGyuri: 55 éves korom után a munkahely megvédés pl. az én cégemnél úgy történt, hogy jól bevált befolyásolási, megfélemlítési technikát alkalmazva kényszerítettek munkaszerződés módosításra. (Akkor már 14 éve dolgoztam a cégnél és nem találtak fogást a munkámban.) Február végén megyek üzemorvosi vizsgálatra és rettegek mert totálisan ki vagyok szolgáltatva még így hatodik x-en felül is, hiszen még most Európában egyedül Magyarországon ez van: "A szakszervezet szerint azonban a munka-egészségügyi rendszerrel is komoly gondok vannak. Nálunk ugyanis, más országokkal ellentétben a munkáltató által fizetett orvos vizsgálja a dolgozók alkalmasságát, s egy személyben dönt sorsokról, arról, hogy valaki alkalmas-e az adott munkára továbbra is vagy a munkaadó kedvére téve nem betegállományba vagy regenerálódni küldi, hanem alkalmatlanságra hivatkozva rövid úton eltanácsolja a cégtől a szerencsétlen munkavállalót."
propeller.hu/itthon/3193040-rengeteg-balesetveszelyes-munkahely-penzcentrum?all#comments
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
@emerencia: gyanús is lettél nekem, és a többi ivócimborának...szépen, összeszedetten írsz...te veszélyes lehetsz..legalább két-három helyesírási hibát elhelyezhetnél...de gyanítom, nem teszed..

:-)
eszegfu
@F_Viktor: 10:13 Nyilván van jónéhány ötlet a tarsolyukban! Azt nem állitom, hogy nem kellene valami "válogatás-félét" tenni a foglalkoztatás egészségügy terén -- én megnéztem az egészségre káros munkakörökkel kapcsolatos törvényt... hát orvos legyen a talpán, aki ezt képes alkalmazni! Állitom: speciális ismeretekkel kell rendelkezniük ahhoz, hogy megállapitsák: egy m.vállaló megfelel arra a munkakörre vagy sem, ill. az ott lévőknél észrevegyék az esetleges károsodás elindulását. De sajnos az az érzésem, hogy mindez nem az emberek egészségének megóvására irányulna. Egyszerüen az "ellenőrizetlenül" (vagyis nem a költségvetésbe befolyó) beszedett pénzeket akarják magukénak... aztán majd ők osztják... az orvosoknak meg annyit adnak, amit a "pontrendszerrel" kitalálnak. Szerintem a rehab hozzájárulásra fog hasonlitani... itt is beszedik a 25 fő feletti vállalkozásoktól, ha a létszám 5 %-nak megfelelő megváltozott munka képességü embert nem foglalkoztatnak, az évi 1.147.500 Ft/fő, azaz a jelen esetben az 5% 1,25 fő (2 tizedesre kell számolni), ami 1.434.375 Ft évenként... és ehhez képest a 60 % rokkantság alatt kapnak REHAB ellátást, ami az átlagbér 35 vagy 45 %. Összefoglalva azt látom, hogy itt is a pénz megszerzése a fontos, nem az, hogy az e.ügyet valamennyire is valóban az emberek érdekében "rendbe" tegyék.
F_Viktor
@eszegfu: Ket kerdes, ha latsz valami fenyt e cikk alapjan:

Csak az egeszsegre karos munkak esetben lesz valtozas?

Munkaltatoknak ez nagyobb anyagi terhet fog jelenteni?
eszegfu
@F_Viktor: Nem látok, csak röviden annyit, mint egy lottó kitöltésében... az elsőre a válaszom: nem, a másodikra meg igen... sajnos...Minél több a befizetés bármilyen cimszóval, annál "labilisabb" az egész müködése, mintha nem az lenne az érdekünk, hogy valami jobb felé induljunk el... ezt a tendenciát érzem. Nézd meg ott van a kötelező kamarai hozzájárulás is (évi 5 eFt), ami a kezdetek kezdetén kötelező volt, mielőtt egy vállalkozás adószámot kapott volna... majd egy darabig szünetelt, igy a kamaráknak pusztán a tagdijból volt bevételük (viszont ez önkéntes volt valóban, viszont minden közbeszerzési pályázaton pontelőnyre tett szert). Valahogy fel kellett "futtatni" ennek a semmire sem jó szervezetnek a bevételét, igy ujra kötelező lett a hozzájárulás. Ebből csak a budapesti kamarának 2015-ben 2,27 milliárd bevétele származott és 290 milliós veszteséget hozott össze. (Pedig a nemfizetők tartozását a Nav adók módjára behajtotta.) Egy mesterségesen létrehozott, a vállalkozások nagy része számára érdektelen szervezet mi a nyavalyára tudta költeni ezt a rengeteg pénzt és miből finanszirozta a 290 milliós veszteséget?! Talán hitelből?!
F_Viktor
@eszegfu: Koszonom a valaszodat.

Iparkamara: nezd meg ki ott az elnok-kiskiraly, kik a baratai, hany vallalkozasa ment mar tonkre.
Nos, ezert kell neki minden evben kotelezoen adakozni egy 5 ezrest.
eszegfu
@F_Viktor: Pontosan erre gondoltam én is, csak én más uton közelitettem meg!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.