Érik az újabb csörte a norvégok pénze miatt.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter januárban azt nyilatkozta, hogy a norvégok hozzájárultak ahhoz, hogy másként osszák le a Norvég Civil Alap pénzeit, a kormánynak lehessen beleszólása a pénzek kezelésében.

A Magyar Narancs rákérdezett a Miniszterelnökségénél, hogy miképp kell elképzelni a változást, onnan azt a választ kapták, hogy "a magyar kormánynak vétójoga lesz a civil alap következő lebonyolítójának kiválasztásakor. A civil alap előző (2009-2014-es) ciklusát az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium menedzselte. A kormány vitatta a kiválasztásuk és a pénzosztás szabályosságát, valóságos hadjáratot indított ellenük, de egy Kehi-jelentés és a tömeges feljelentések ellenére a gyanú végül nem igazolódott."

Ám a norvégok ezt egész másképp tudják.

A Magyar Narancs megkeresésére a norvég uniós ügyekért felelős miniszter szóvivője Lázárnak mondott ellent. "A civil társadalmi alap lebonyolítóit a donor országok (Norvégia mellett Izland és Lichtenstein) választják ki.” Hozzátette, hogy a civil alap kezelőjének „a kormánytól függetlennek kell lennie, releváns pályáztatási tapasztalattal és a civil szektor ismeretével kell rendelkeznie” – olvasható a cikkben.

A pénz pedig nem kevés, Norvégia, Izland és Lichtenstein azért, hogy uniós tagság nélkül is hozzáférhessen az uniós piacokhoz, súlyos százmilliárdokra tehető eurót ad fejlesztési pénzként az EU szegényebb országainak.

Magyarországnak a 2014-2021-es ciklusban 214,6 millió euró jutna, ebből minimum 10 százalékot kell civil szervezetekre fordítani, ami átszámítva olyan 6,5 milliárd forintot jelent (az előző ciklusban 4 milliárd jutott erre a szegmensre). A fennmaradó pénzeket pedig bizonyos megkötéssel használhatja a kormány (energetikai korszerűsítés, energetikahatékonyság, kulturális örökségvédelem, stb.)

A Magyar Narancs szerint valószínűsíthető, ha a norvég és a magyar kormány álláspontja nem közeledik egymáshoz, akkor nemcsak a civilekre szánt 6,5 milliárd forint, de az egész 214,6 millió eurós keretösszeg is elveszhet.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

aremy
kurvára zavarja őket hogy ebből nem tudnak lopni bár mennyire is akarnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Mikorra tanulnak meg végre úgy hazudni, hogy másnapra ne egy újabb égés legyen belőle? Azt hitték, hogy a Norvég Civil Alap ezt benyeli és szó nélkül fog elmenni mellette?
Már presztizs és kib@szási okoból se fog nekik engedni. Ezek a ""zsenik"" ismét beálltak a sorba egy méretes lóf@sz saját tulajdonba való vételezése céljából.
Desischado
Úgy látom, rohadtul cseszi a csőrét a rablóbandának, hogy ebből nem lophat! Úgy kell nekik!
human
@Desischado: A pénznél többről van itt szó. Képzeld el, ha hatalmad lenne ahhoz, hogy betiltsd a trafipaxokat. Mekkora királyság lenne ha annyival mehetnél amennyivel akarsz és senki nem szól érte. Ja, hogy közben elütsz pár gyalogost? Ezt majd Polt Péter elsimítja. Orbán trafipaxa a jogvédő szervezetek.
quadrocopter
Azannyát! Lézer-Piszkos-Luxus Jánost ismét hazugságon fogták? Ez már természetes!

Még a gyermekmentőktől nem vették el a pénzt, de az is bekövetkezik! Mocskos csürhe!
kiscsillag66
@Desischado: Attól félek, hogy addig szórakoznak, amíg az összes pénzt megvonják. Rohadtul idegesíti őket ez a norvég alap.
kukac50
Nem Magyarország erősödik,hanem Orbán erőlködik!
Ezeknek az ámokfutását már csak egy forradalom fékezi meg!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.