Hatvan százalékkal emeli a kormány a Gulág-túlélők nyugdíját - két részletben.

Hatvan százalékkal emeli a kormány mindazok nyugdíját, akik megjárták, megszenvedték a Gulág poklait az egykori Szovjetunióban – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Gulág Emlékbizottság elnöke a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, korábban zömmel svábok lakta Hercegkúton csütörtökön.

A miniszter a Szovjetunióba hurcoltak emlékévének országos zárórendezvényén úgy fogalmazott: sajnos egyre kevesebb ember kaphatja meg ezt az emelt nyugdíjat.

Mint mondta, "két lépésben" teszi meg a kormány a nyugdíj-kiegészítést, amelynek végén a dupláját kapják meg eddigi járandóságuknak a politikai rehabilitáltak, ez 4,5 milliárd forintot jelent.

A Gulágról, a kommunizmus történelméről szólva azt mondta: emlékezni kell erre az embertelenségre.

Szólt arról, hogy bár Hercegkút a világ egy eldugott sarka, de akik itt élnek, azoknak a "világ közepe: ez volt az a hely, amelyről álmodtak a lágerekbe elhurcoltak, ez jelentett számukra reményt, ez volt az a hely, amely életben tartotta őket, ide akartak visszatérni, azok is, akik hazatérhettek, és azok is, akik soha".

Balog Zoltán emlékeztetett arra: Magyarországot fegyverrel elfoglalt országnak tekintette Sztálin, az orosz szövegekben soha nem volt szó felszabadításról, csak elfoglalásról.

Kiemelte: a Gulág története nélkül nem érthetjük meg az emberiség 21. századi történetét, az embertelenséget, emlékezni kell, hogy ez ne merüljön feledésbe.

Stumpf István hercegkúti kötődésű alkotmánybíró, korábbi kancelláriaminiszter a rendezvényen azt mondta: mindig emlékezni kell a több mint százharminc hercegkútira, akit málenkij robotra, a Gulágra elhurcoltak.

Hozzátette, akik onnan hazajöttek, nem panaszkodtak, hanem beálltak a munkába, mert nem beszélhettek arról, hogy mi történt velük.

A kormány a 2015-ös évet a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, majd az emlékévet 2017. február 25-éig meghosszabbította.

A második világháború után mintegy nyolcszázezer magyart hurcoltak el kényszermunkára a Szovjetunióba.

Az elmúlt évben több mint hatszáz eseményt rendeztek a Gulágra elhurcoltak emlékére.

(MTI)

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
Micsoda önzetlen segítség!! Előbb nem jutott eszükbe?? Sajnos nagyon kevesen tudják már élvezni ezt a megemelt nyugdíjat, amit én sem értek, hogy lesz 100 %, ha 2 részletben adják a 60 %-ot!! Biztos én nem tudok számolni!!:DDD
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Már megint azok a fránya számok! Két részletben 60 %, az nem 100%, ami a "duplájának" felel meg!
nemfideszes
Balog et., a MANYUP pénzek visszafizetését hány lépésben tervezitek?!
human
Minket meg Orbán "szabadít" fel a nyugattól. Ez a szép zene jut eszembe erről:
youtu.be/tW6HX0tXzJQ
ágimami
Micsoda önzetlen segítség!! Előbb nem jutott eszükbe?? Sajnos nagyon kevesen tudják már élvezni ezt a megemelt nyugdíjat, amit én sem értek, hogy lesz 100 %, ha 2 részletben adják a 60 %-ot!! Biztos én nem tudok számolni!!:DDD
elnyomott
@ágimami: Én is pont erre gondoltam, előbb miért nem jutott eszükbe?
qxy
Na nem egy közeli meg távoli rokon lesz akinek elintézik hogy ő is volt a Gulágon igaz még az apja faszába, de akkor is ott volt nem?vagyis neki is jár. Lesz ebből baj még. Szerintem olyan is fog kapni aki azt sem tudja hogy milyen betegség is az a Gulág?de túl élte akkor is. " Mert ," Papííírja van róóóla" igaz sokba került, de mindenkinek van a családba
radios45
Amikor pár hete megszüntette az arrogáns, szegényeken spóroló kormány az f.h.t. 22800ft-ot, elvette 114000embertől, arról annak indokáról nem számolt be Balogh. et,
CsipkeRózsa
Szerintem, nem a nyugdíjukat, csak a nyugdíjkiegészítésüket emelik.

A mostani nyugdíjkiegészítés 100, akkor az első emelés után lesz 160.
A duplája akkor lesz a kiegészítés, ha a második alkalommal 25 %-kal emelik, az egyszer már 60 %-kal megemelt nyugdíjkiegészítést.

100-nak a 60 %-kal növelt összege = 160
160-nak a 25 %-kal növelt összege = 200 , Így az eredeti összegnek a kétszerese lesz a nyugdíjkiegészítés.

Gondolom, a szövegezés volt rossz, közölték az első adag emelést, a másodikat már megspórolták leírni, csak a végeredményre tértek ki, hogy a duplája lesz.
quadrocopter
Bravó, mint az 5 életbenmaradott jól jár! Fú, de osztogat a rezsim!
kishonda
@qxy: Olyan lesz, mint 45 után, amikor annyi partizán lett hirtelen, majd 89 után mindenki rendszert bomlasztott, az 56-os emlékévekben mindenki hős forradalmár lett (még köztörvényesként is). De 2. magyar hadsereg túlélői, vagy a munkaszolgálatok túlélői már le vannak ... Hogy a Horthy-rendszer üldözöttjeiről ne is beszéljünk.
qxy
@kishonda: Ne is mond. akkor jártam suliba amikor mindenki hős volt. Be is jött egy igazi ellenálló háborús, hu de harcoltam és és én voltam a meg a hu Nyílik az ajtó és a szomszéd öreg besúgó szemét Mindenki csak szidta még a családja is mert a bunker alján szarta össze magát úgy félt amikor meg ki lehetett jönni a halottakról letépkedte a kitüntetéseket és kiabálni kezdett győztünk győztünk és el kezdődött az igazi élete. csak én egyest kaptam és kizavartak, mert el mondtam az osztályba hogy ez nem igaz és hazudik ez a vén fasz. be is tudom bizonyítani . sajnos nem hittek nekem,mert gyerek vagyok.
human
@qxy: - Nem emlékszel rám? Hát együtt lőttük a pártházat!
- Mikor? Melyiket?
- Hát mikor melyiket.
(Hofi)
lópicigáspár
Nem értem!! A Gulag nem abban az országban van, amelyiknek a vezetőjének a seggét nyalják!? Hát már mér nem kérnek tőle egy kis támogatás nekik, hisz ők voltak a "vendéglátók"!
Borsodi
A nagy mesemondó újra gurít,nem lehetne azoknak a nyugdíjasoknak emelni a pénzt akik még eltudnák költeni.
human
@Borsodi: Ja. Például az ausztrál nyugdíjas esete az erzsébet utalvánnyal.
qxy
@human: Ja. Tudom Lábas volt a fedő nevem. Emléxem már. ez nagyon jó.
human
@qxy: Akkor majd találkozunk a székháznál.
human
@qxy: Mindegyiknél, hisz az igazi nemzeti forradalmár minden rendszerben az előző rendszer ellen harcolt. Nem?
nemjoezigy
Nem ez lett volna a megoldás, hanem a ruszkikkal fizettetni a békeidőben, civilek elhurcolása címszó alatt az ENSZ megtámogatásával!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.