Nemrég írtunk arról, hogy a BKK akár millión felüli bírságot is behajthat, ha egy bliccelő nem fizeti ki a pótdíjat. Bár a jegy nélkül utazók száma csökkenőben van, még mindig sokan kockáztatnak. A napi.hu összeszedte, hogy melyek a leggyakoribb módszerek az ellenőrök kicselezésére.

"Rossz az automata"

Sokan úgy gondolják, ha a hozzájuk legközelebb lévő automata meghibásodott, nem kötelesek másikat keresni. Ez nincs így, a BKK szabályzatában ugyanis leírják:

a jegykezelés minden esetben az utas feladata, a jegykezelő-készülék hibája esetén az érvényesítést a helyszínen található másik készülék segítségével kell elvégezni.

Csak akkor lyukaszt, ha ellenőrt lát

Ez a módszer a metrón nem működik, de busz- és villamosjáratokon előszeretettel alkalmazzák. Ha az ellenőr ilyet lát, jogosan büntethet, mert a szabályzat szerint a menetjegyet felszálláskor azonnal érvényesíteni kell. Sőt, a jegyvizsgáló "kézrátétellel" meg is akadályozhatja, hogy az utas  utólag lyukassza ki a jegyet.

Terelés telefonnal, idegen nyelvvel

Gyakori, hogy telefonálást színlel a bliccelő, vagy külföldinek adja ki magát, aki természetesen egy szót sem ért abból, hogy mit akar tőle a karszalagos ember. A BKK szerint ez sem vezet célra, mert 

a jegyellenőrök az utasok jegyének illetve bérletének (bérletszelvényének) és bérletigazolványának valamint a kedvezményes jegy- vagy bérlet váltására jogosító okmányának az érvényességét a szolgáltató üzemi területén bárhol, az utazás során bármikor (a felszállást megelőzően, a járművön [akár a jármű menet közbeni megállításával], illetve a leszálláskor) ellenőrizhetik. A megváltott és a kezelt jegyeket, illetve bérleteket, utazási igazolványt, valamint a kedvezményes jegy vagy bérlet váltására jogosító okmányokat az ellenőrzésre feljogosított személy részére – ellenőrzés céljából az utazás tartama alatt, illetve leszálláskor – felhívására fel kell mutatni vagy át kell adnia.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
VIszont a helyszinen nem verhetik meg a bliccelöt, kivéve, ha
az utas gyenge NÖ, vagy vézna kisgyerek...A kigyúrt kopasz romát
tilos inzultálni, mert az azonnal leküldi az ellenört a padlóra...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pilcz
Egyszer blicceltem. Jött is az ellenőr. Persze Murphy... Ez zajlott le közöttünk...
-jegyet bérletet kérem...
-nincs nálam..
-Akkor kérem a személyit lakcímkártyát...
-Az sincs nálam a pénztárcámba van a papírokkal együtt
- Neve?
- egy általános iskola osztálytársam nevét mondtam be.
- anyja neve?
-Hronyecz Mária (műveltség nuku... utána lehet nézni ki is volt a művésznő)
- mondtam neki cz - vel kell írni. Kicsit kínlódott szegény...
-címe?
-nem baj, hogy vidéki vagyok ? Kérdem.
- Nem
3530 Miskolc Kisavas valahány szám ( a Nonstop rádió címe volt)
Átadta a csekket és tovább ment. Bevallom jó volt szórakozni vele. Ennyi a történet. Egy megjegyzés a végére... Nem vagyok köteles odaadni neki a hivatalos okmányaimat, mert nem hivatalos szerv.
cs.n.
Ellenőrnek lenni egy közlekedési társaságnál, ez igen előkelő helyen szerepel az inkábbdöglenékéhenminthogyeztcsináljam-listámon.
Desischado
A legalja, akik ezt a lepra munkát elvállalják. cs.n igazad van.
wpym
Ha rendort hiv a gyoker miatt (sokszor a helyszinen is van segitsege - lol), akkor meg van oldva az azonositas.
Soha nem ertettem, hogy egy tomegkozlekedesi szolgaltatast miert vesz egenybe valaki, akinek ez nem kotelessege vagy ha az adott szolgaltatassal nem elegedett? A kreten, szellemi fogyatekos ingyenelok kedveert: ha nincs penze, ha nem jo, amit kap a penzeert, akkor takarodjon gyalog. xd
Dr plágium
@Desischado: @cs.n.: Nem értek egyet veletek. Nekik ez a munkájuk nyilván van családjuk akikről gondoskodniuk kell, mint sok más embernek. Egyébként ha igénybe veszünk egy szolgáltatást azért bizony fizetni kell, ha tetszik ha nem.
Equus
@Dr plágium: a hóhér munkáját is elvégzi vki, de ugye nem kötelező szeretni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.