Uniós támogatással indult kutatási program Szegeden, amelyben az idegrendszeri, gyulladásos és izomszövet károsodással járó betegségeket fogják vizsgálni – olvasható az Inforádió cikkében.

A négyéves programban elsősorban a kinureninek szerepét fogják vizsgálni az ideg-, immun-  és izomrendszer működésében.

"A kinureninek az emberi szervezetben is megtalálható vegyületek, amelyek az egyik esszenciális aminosav, a triptofán lebontása során keletkeznek, részt vesznek az immunrendszer működésében, és fontos szerepet játszanak az idegrendszeri kórképek kialakulásában" – mondta el Vécsei László akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) neurológiai klinikáját vezető professzor.

A közelmúlt kutatásai során bebizonyosodott, a kinurenin-szint változott a migrénes eseteknél, de például a Huntington-kór kialakulásában, és a szklerózis multiplex betegségében is szerepe lehet ennek a vegyületnek.

"A programban dolgozó szakemberek egy részének együttműködése több mint egy évtizedes múltra tekint vissza, amely eredményeként több szabadalom is született, a többi közt a migrén, a Huntington-kór és a gyulladásos kórképek kezelésére – mondta Vécsei László.

Az 1,46 milliárd forintos uniós támogatást elnyerő projektben az SZTE három karáról 16, míg MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjából három kutatócsoport vesz részt. Az akadémikus hangsúlyozta, a szabadalmakhoz vezető kutatási eredmények, a szakmai publikációk megjelentetése mellett a program kiemelt célja a tudományos utánpótlás nevelése. A kezdeményezés segíti a tehetsége fiatalok Magyarországon tartását azzal, hogy értékes munkát végezhetnek és tudományos fokozatot szerezhetnek" - olvasható a cikkben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.