Országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteken.

A szaktárca pénteken a kormány honlapján közzétett határozat szerint az általános tilalmat azonnali hatállyal átmeneti időre rendelték el az ország teljes területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli területekre.Ezeken a területeken mostantól – a kijelölt tűzrakó helyeken is – valamint a közút- és vasút menti fásításokban tilos a tűzgyújtás beleértve a parlag- és gazégetést is.

Tilos tüzet gyújtani az országban

Külön felhívják a figyelmet az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területen dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigarettát és dohányterméket ne dobjanak el.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján az elmúlt időszakban megnövekedett a szabadtéri tűzesetek száma.

Az erősödő nappali felmelegedés, a szeles és csapadékmentes napok után kiszáradt a növényzet és az erdei avar több helyen kiszáradt, "gyúlékony állapota került", különösen a parlag- és legelőterületekkel határos erdőkben. A változékony időjárás miatt az ország további területein várható még fokozott tűzveszély kialakulása.

A rendkívül gyúlékony száraz növényzet és erdei avar az erdőkben, fásításokban vagy mezőgazdasági területeken közvetlen életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető tűzeseteket okozhat – emelte ki az FM.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéséket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. A tilalom feloldásáról a tűzveszély elmúltával intézkednek – olvasható a határozatban.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
Basszus 100 méterre van a kiserdő a házamtól! Akkor meg fogok fagyni, ha hideg lesz?
Equus
kiderült, h füstjelekkel is lehet infót közölni, de eddig senki nem fizette az ÁFÁ-t és jövedéki adót utána... mostantól másként lesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.