Az LMP információi szerint hétfőn az Európai Bizottság kisegíti Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin paksi megállapodását, és az utolsó kötelezettségszegési eljárás megszüntetésével jóváhagyó pecsétet nyom a paksi bővítésre.

„Az atomlobbi átmeneti sikert ért el, de ezzel csupán azt bizonyítja, hogy a paksi gigaberuházást csak a magyar emberek érdekei ellen tudják összehozni. Amikor Magyarország népszavazással veszi kezébe a sorsát, akkor az atomlobbi, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin és a velük összejátszó Európai Bizottság gyengének fog bizonyulni a magyar emberek akaratával szemben”

– fogalmaz közleményben az LMP.

Hozzátették: az Európai Bizottság várhatóan hétfőn nyilvánossá váló döntése szabad utat enged a paksi bővítésnek.

„Brüsszel menlevelet ad a magyar emberek megkérdezése nélkül eldöntött 3000 milliárdos beruházásának, ami a zárt ajtók mögötti politizálás újabb gyalázatos eredménye. Egy az utolsó pillanatban bejelentett repülőút Moszkvába 2014 januárjában, és másnap arra ébred Magyarország, hogy az oroszok építik meg az új paksi atomerőművet egy 3000 milliárdos orosz hitelből. Egy másik repülőút Brüsszelből Budapestre Klaus Mangold magángépén, amit szintén igyekeznek eltitkolni, és ezek után varázslatos módon illannak el Brüsszel aggályai a paksi gigaberuházással kapcsolatban”

– írták.

Az atomfüggőség, az eladósodás és az Orbán–Putyin–Mangold-lobbi ellen a magyar emberek csakis az LMP által kezdeményezett népszavazással vehetik fel a harcot, és Magyarország be is fogja bizonyítani, hogy nem hagyja magát kiszolgáltatni – fogalmaznak a közleményben.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Ha Brüsszel is rábólint, akkor már csak magunkra számíthatunk, ha ezt a rémálmot (PaksII) le akarjuk állíttatni!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Az igazi kérdés, hogy ad-e egy buznyákot is hozzá! =))
Béla333
Ha Brüsszel is rábólint, akkor már csak magunkra számíthatunk, ha ezt a rémálmot (PaksII) le akarjuk állíttatni!
F_Viktor
@RonaGyuri: Mármint az EU?
Az nem fog adni, erről szó sem volt.
coni
Paksot és társait a 2014-es választásokon lehetett volna utoljára elmeszelni (de ezt az LMP is pontosan tudja).
quadrocopter
Talán az első ese lesz, hogy a kajmán nem trágárkodik Brüsszel terhére!
Cefi
Kíváncsi lennék, ha ugyanolyan távolságra lenne az osztrák határtól, mint a mostanitól, lenne-e egyáltalán kérdés róla?
spu00
Az LMP miért nem tud Járosival szakmai vitát lefolytatni, miért csak állandóan politikai szinten mer támadni. De nem látom, hogy a 12 milliárdos szerződéssel kapcsolatos számszaki vitát miért nem kezdeményez, ahol szembe állithatná egy hasonló kapacitású amerikai, vagy francia ajánlattal.Ezen ajánlatok léteznek. Nem beszélve egy hasonló kapacitással rendelkező alternatív áram termelő egységek megvalósítási tervével.Valahogy ilyen irányú ténykedés nagyon távol áll tölük.
Béla333
@spu00: 16.13
Fordítva ülsz a lovon?
Szerinted a kormány/Orbán szakmai és pénzügyi vitára hajlandó, csak az ellenzéki pártok, így az LMP megfutamodik ez elöl a szakmai vita elöl?
Még majd azt is kisütöd, hogy Orbán moszkvai aláírása előtt is akart egyeztetni a szeretett népével, csak a nép nem akart beleszólni a vezér ügyeibe?
Ne hazudozz!
1magyar
Lehet, hogy ez így volt kitervelve, ódzkodott Brüsszel, majd a végén mégis megengedi, hogy kiszolgáltatottá tegye Putyin Mo-ot és aztán majd Putyinnal is megegyezik Brüsszel.
Mi meg le vagyunk rendezve, 30 évre.kussban lehetünk.
F_Viktor
@1magyar: Írod:
"Lehet, hogy ez így volt kitervelve..."

Nem hinném. Lézer lenyomott egy hazugságot a finanszírozásról Brüsszel torkán, ezek után ők kénytelenek rábólintani a bővítésre (egyébként is ha van eszük, akkor úgy vannak vele, aki hülye, haljon (éhen) meg.).
A jövő évi költségvetésbe kicsit átírják a számokat, az ellenzék leleplezi őket, Brüsszel majd kivet pár millió eurós bírságot, oszt jó napot. orbánt nem fogja érdekelni a bírság mértéke, azt majd úgyis a Zemberek fizetik meg.
Neki teljesen mindegy, hogy az országot 30, vagy 35 évig adósítja el, az ő unokái vagy röhögve fogják a rezsijüket kifizetni, vagy saját/lőre család-barát napelemfarmjáról vételezni a villamosáramot.
libellle
@coni: Csupán a problema ott rejlik, hogy ott nem mennek el a polgárok választani, ugyanis nem érdekli a saját sorsuk.
Yoda69
Remelem a Momentum elinditja a nepszavazasi kerelmet Paks bojkottja ugyeben.
lenn
Ha ezt megteszi Brüsszel, be kell perelni korrupció, vagy valamiféle nyakatekert elgondolás miatt, egy másik szuverén ország meggyengítésére tette kísérlet gyanúja miatt!!!
A magyar állam egy csomó szabályt megszegett azzal, hogy titokban, megfelelő hatástanulmányok, és párbeszéd hiányában állapodott meg az oroszokkal.

www.mnnsz.hu/draga-viszont-nem-mukodik/
Béla333
@Yoda69: 10.33
Már elindította, de nem a Momentum, hanem az LMP és nem bojkott ügyben, hanem hogy legyen népszavazás a paksi beruházásról!
A többi stimmel!
Béla333
@lenn: 10.41
Nem Brüsszelt kell perelni! A saját impotenségünk az oka, hogy ez a helyzet kialakult!
Még most sem késő (talán) TENNI valamit! Nem dumálni, TENNI!
spu00
@Béla333: Nagyon könnyen szórja a hazudozni szót. Nekem van egy véleményem, melyet megosztottam ezen az oldalon. Nem muszáj elfogadni, le lehet írni, hogy nem ért egyet velem, vagy bővebben, de akkor szakmai érvekkel álljon elő.Lehet, hogy , mint atomerőművel nem ért egyet, s akkor itt be is kell fejezni, mert Önt minden hidegen hagy, politikai véleménye van, amivel én nem tudok mit kezdeni, de azért próbáljon meg tisztességes ember látszatát kelteni.
Béla333
@spu00: 17.56
Akkor nézzük az állításod:
1./ "Az LMP miért nem tud Járosival szakmai vitát lefolytatni,.."
Azon kívül, hogy fogalmam sincs, ki az a Járosi, tedd már ide, hogy mikor utasította vissza egy nyilvános szakmai, politikai vita lefolytatását az LMP az említett jóemberrel? Mondjuk azok a dátumok az érdekesek, amelyek az aláírás előtti szakmai egyeztetésekről szóltak, nem a már aláírt szerződést követő ál szakmai egyeztetésekről!

2./ "De nem látom, hogy a 12 milliárdos szerződéssel kapcsolatos számszaki vitát miért nem kezdeményez,"
Szerinted ki az aki láthatta az LMP-ből a szerződés pénzügyi részét? Van ilyen?
Pénzügyi vitát ugyanis akkor lehet lefolytatni, ha ott konkrét számokról, adatokról, köbméterekről, kilogramokról lehet vitázni, az pedig egy száz évre titkosított anyag esetén nem könnyű!
Nos?
Desischado
Én is imádkozom, hogy legyen népszavazás, mert már csak az menthet minket.
libellle
@lenn: ti válsztottatok igy. perelni a polgárokat kell akik vagy nem mentek el válsztani vagy pedig a fideszre szavaztak. Brüssel ugy gondolja ezt ti akartátok.
Béla333
@libellle: 10.29
Sőt tovább megyek!
Tegnap Lézer Jani a Parlamentben azt mondta Széll Bernadettnek a Paksi népszavazási kérdésekkel kapcsolatban, hogy mit akar az LMP? A 2014-es választások előtt az LMP-nek markáns atomerőmű ellenes véleménye volt és erre csak 5% támogatta őket, ergo ennyi az atomerőmű ellenesek aránya az országban.
Mondjuk minimális igazsága van, hiszen a 2014-es választásokon nem az volt a szavazócédulára írva, hogy akarja-e a Paksi bővítést, de ezt most hagyjuk!
Valóban elég szomorú, hogy inkább a lopkodósokra szavaztak az emberek, nem gondolkodtak előtte!
De talán majd 2018-ban!
spu00
@Béla333: Tudja, ha valaki az energiai iparban nem ismeri a Járosi nevet, akkor ott nincs miről beszélni
2. Mint országgyűlési képviselő hozzá juthat ezen adatokhoz, de mutasson egy LMP-st, aki egy szakmai,atomerőmű felépítésének költségvetési anyagában bármilyen kérdést fel tudna tenni?
Ami egy LMP-nek is értelmi szintjét / atomerőmű esetében/ nem haladja meg, az a korábban bekért francia és amerikai ajánlatok össze hasonlítása a z orosz ajánlattal, legalább is számszaki, de technológiailag már nem.
De ott van Aszódi Atilla kormánybiztos az új erőmű felelőse, több ízben szerepelt a parlamentben, nem hallottam, hogy egy ízben is megkeresték volna.
De nem látom azon számítások sorozatát sem amivel bizonyítanák állításaikat.
Pl. A jelenleg erőmű éves termelése 15 milliárd KWh, 1 KWh előállítási költsége Br. 11Ft.
mely 34 Ft-t kerül a felhasználóhoz. Ez 10 év alatt a differencia 10.350 milliárd Ft. Gondolja, hogy ebből valahogy kijön az a 12 milliárd Euró-s hitel? Lehetne ragozni a témát tovább is , de nem hiszem, hogy lenne értelme.Ja, a Paksi erőmű a világ egyik legbiztonságosabb erőműje,nem én mondom, a szakma.
Béla333
@spu00: 11.08
A Paksi erőmű mint ahogy írod, a világ legbiztonságosabb erőműve?
Te jó ég! Milyen lehet akkor a többi??!!:

"Drága, viszont nem működik
A beindítás után két héttel hivatalos indoklás nélkül leállt, és az orosz sajtó friss hírei szerint azóta sem üzemel a novovoronyezsi Roszatom-atomerőmű 6-os számú reaktorblokkja, amelyet a tervezett paksi bővítés referenciaerőművének szántak. Egyre valószínűbb, hogy a magyar kormány a 2014-es Putyin-Orbán paktum nyomán olyan kísérleti reaktort hozna Magyarországra, amelynek nem csak a biztonsági színvonala, hanem a működőképessége is kétséges.
A Szentpétervár melletti Leningrád 2. atomerőmű építése során egy orosz nukleáris mérnök kiszivárogtatásai révén sorozatos biztonsági és műszaki hiányosságokat tett közzé a Green World orosz környezetvédelmi szervezet: többek között az építési naplók és a bizonyítványok meghamisításáról, a technológiai előírások megszegéséről, az előírtnál rosszabb minőségű anyagok és technológiák használatáról beszéltek. 2016 őszén hozta nyilvánosságra a Bellona antinukleáris mozgalom, hogy a fehéroroszországi Osztrovec atomerőmű építése során beemelés közben 2-4 méter magasról leejtették a létesítmény legfontosabb berendezését, a reaktortartályt. A 330 tonnás, 13 méter magas és 4,5 méter átmérőjű szerkezetet a Roszatom egyik leányvállalata gyártotta, és arról szóltak az akkori hírek, hogy – miután a megrendelő belorusz állam nem tartott igényt a megrongálódott fődarabra - a Roszatom szeretné egy másik atomerőműbe beépíteni."
nepszava.hu/cikk/1122380-draga-viszont-nem-mukodik
Béla333
@spu00: 11.08
A Paksi iratok megismerhetőségéről: (Nem nekem, de egy országgyűlési képviselőnek!):

2017. február 7., kedd 12:26
"Célt ért Szél Bernadett évek óta tartó küzdelme
Széll Bernadett a Miniszterelnökségen tekinthette meg a dokumentumokat. Előtte a Hír TV-nek azt nyilatkozta: évek óta küzd azért, hogy hozzáférhessen a szerződésekhez, de a tárca nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva eddig mindig elutasította.
Nemcsak az ellenzéki politikus, hanem az egyik szakmai szervezet, az Energiaklub is szerette volna megismerni az előzetes számításokat arról, hogy a beruházás megtérül-e vagy sem. Az Energiaklub adatigénylési pert indított, amelyben a bíróság 2014-ben kimondta, hogy a kért tanulmányok akkor még nem léteztek."
hirtv.hu/ahirtvhirei/celt-ert-szel-bernadett-evek-ota-tarto-kuzdelme-1384790

Miért neked higgyek, hogy a dokumentumok megismerhetőségével minden rendben van, miért ne a híreknek, hogy pont ellenkezőleg van?
karma1
@RonaGyuri: Nem kertek volna hozza egy fillert se, mert akkor orbannak fel kellett volna tarnia az egesz tervet az Unio elott.
Hat nem fogja...
karma1
@spu00: 17.56-ra: A problema ott kezdodik, hogy orban meg a sajat parttagsagat is eladta, lealazta, mert meg ok sem tudtak a szegyenteljes szerzodesrol: Magyarorszagon mindenkit becsapott orban. Akkor is, jelenleg is.
Nagyon szepen felvazoltad , mit kellett volna csinalni. Ja, ezt tudja mindenki otthon is,.csakhogy pont nem ez tortent.
Elkepzelni se tudom, hogy honnan vetted a 12 milliardot, amikor eppen egy 3000 milliardos beruhazasrol beszelunk, amirol a Roszatom mar azt is megemlitette, hogy akar az egesz osszeget hajlando meghitelezeni, ha Ma.o.-nak nincs meg az onresze ehhez a hitelhez. (Az erdekes csak az ebben a dologban, hogy putyin tavaly osszel MINDEN, kulfoldre kihelyezendo hitelre NEM-et mondott, mert pocsekul all a gazdasaguk.
Csak osszehasonlitaskeppen: a 39 milliardra tervezett osszes koltseg az augusztusi vizi vilagbajnoksagra mar 100 milliard felett jar, es ez csak a Dagaly uszoda megepitese...
Asszem, te nem otthon elsz, inkabb Alice vagy Meseorszagban...
Béla333
"Még soha nem költöttünk semmire ennyi pénzt
A Bizottság viszont hétfői döntésével kimondta, hogy a projekt nem tudja kitermelni a befektetők által elvárható éves hozamot.
A kormány egyébként abban bízik, hogy a 2020-as évektől úgy megdrágul majd az áram, hogy amellett a 17 forint/kWh áron termelő Paks 2 kimondottan olcsónak számít majd.
...ha az Európai Bizottság áramár-előrejelzését vesszük alapul, alacsonyabb kihasználtsággal és valamivel magasabb költségekkel számolunk, akkor az első tíz évben évente 140-190 milliárdot, a második tíz évben évente 50-117 milliárdot kell majd az adófizetők pénzéből beletolni az új erőműbe."
index.hu/gazdasag/2017/03/07/paks_dontes_beruhazas_brusszel_europai_bizottsag/

A jó édes nénikéteket toljátok be, ne az adóforintjainkat!
Mocskos szemét banda!
spu00
@Béla333: Ha jól olvasta volna , én az egyik legbiztonságosabbat írtam, s mióta működik?
Ha jól tudom ez már 2010 előtt is téma és megbeszélés tárgya volt, de akkor még elvtársi szinten, s az minden formájában elfogadott Önök részére.
Lehet, hogy a jelenlegi kormány emberei már nem értenek hozzá, de az eddig lezajlott EU-s vizsgálatokon , mely technikai és gazdasági szinten került évek során ellenőrzésre, majd jóváhagyásra, valószínű, hogy az ottani szakemberek tudás szintje meg sem közeliti egy LMP-s társelnökök, s főleg az Önök tudás szintjét, így ezen témával nem kívánok foglalkozni tovább.
spu00
@Béla333: A megismerhetőség adott, csak a publikálása volt tilos.
spu00
@karma1: A 12 milliárd euróra vonatkozott, elnézést.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.