Az év eddigi legrosszabb ötletével rukkolt elő a Pilisi Parkerdő Zrt: eltüntetnék a kukákat az erdőből, mivel szerintük a látogatók haza is tudják vinni a szemetet. 

Az erdészet szerint napi problémát és jelentős anyagi ráfordítást jelent a szemétgyűjtők ürítése és fenntartása, ezt a pénzt pedig másra is fel lehetne használni – írják a II. kerületi önkormányzat honlapján.

Borzasztó ötlet: eltüntetik a kukákat az erdőkből, mindenki vigye haza a szemetét

Fokozatosan számolnák fel a hulladékgyűjtőket, először a ritkábban látogatott, majd a népszerűbb pihenőhelyeken. Az elképzelés ráadásul nemcsak a pilisi régiót érinti, más erdészetek is tervezik a környezetbarát (?!) program elindítását.

Reméljük, más erdészetek máshogy gondolkodnak – vagy legalábbis észbekapnak, mielőtt szemétlerakóvá válnak a magyar erdők.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szép új világ
Nyilvános WC van a területen? Ha igen, akkor csak bízni tudunk benne, hogy nem ugyan ahhoz a személyhez tartozik!
nemjoezigy
De miért is gond, hogy haza kell vinni a szemete? Gondolom az előtte az étel ital csomagoló anyaga volt, tehát mennyiségileg és súlyilag is kevesebb mint amit kivitt az erdőbe. Tessék haza vinni, nem volt kötelező magukkal vinni. Lehet más közelítéssel és példával is szemléltetni ezt a folyamatot!! Az így felszabaduló pénzt lehet padokra, madárodúkra, egyéb a környezetet és pihenést szolgáló eszközökre fordítani!
justhpeter
@nemjoezigy: Nyilván nem erről van szó, csak a rendszeresített helyekre lerakott szemét elszállításától akarnak megszabadulni. Gondolom a társadalmi kultúra mai fokán ez még nem járható.
nevemnick
Van olyan ország, ahol ez működik.
De... ha az erdészetek által ,,felbérelt" fanyűvő brigádok úgy hagyják el a gyérítés, vagy véghasználat helyszínét, hogy a terület tele van olajos, üdítős és kajamaradékos alufóliával, műanyag zacskóval, addig ne álmodjanak az európai szintű szemét-hulladékmentes erdőkről.
cs.n.
@szép új világ: Erdőben nyilvános klozet? Ott van csak igazán. :) Több négyzetkilométernyi hely van, hogy kipössentse az ember a sört. Csak a dobozát mosmá haza kell vinni. :)
Sámannus
Ez lehet, hogy sok embernek furcsa, de nem csak a szállítás megszervezése miatt kell hazavinni a szemetet. Elsősorban az állatok védelmére kell gondolnunk, mert azok rászoknak az ilyen hulladékokra ételmaradékokra, és oda szoknak a kirándulóhelyekhez. senkinek sem lehet jó, ha ezek az állatok az emberhez szoknak.
Esetleg a műanyag hulladékkal vegyes ételt fogyasztanak.
Ahol én járok az erdőben, már évek óta nincs szemét gyűjtő, és a kirándulók sem szemetelnek jobban.
Aki veszi a fáradságot, hogy a természetben keresi a kikapcsolódást neki is érdeke a védelme.
szép új világ
@nemjoezigy: Utópisztikus gondolatmenetedet folytatva az összes közterületi szemétgyűjtőt (parkokban, megállókban, stb) is le lehetne szerelni! ( Az így felszabaduló pénz többszörösét a takarításra lehetne költeni!) Nagy ötlet! Pályázhatnál vele!
Sámannus
@nevemnick: Sok látogató nem veszi észre, hogy az erdei munkások nem a természetet károsítják, hanem gondozzák a rájuk bízott területet. Ha senki nem foglalkozna a kiránduló helyek gondozásával , több lenne a baleset, amit a kidőlő fák okoznak. Egy-egy vihar esetén a fák gyökerei is kiszakadnak, ezek elvesztik stabilitásukat és veszélyeztetik az arra járókat.
Az erdészeteknek a kirándulókra is gondolni kell, hogy az utak járhatóak legyenek.
Aki az erdőben dolgozik az régtől figyel ilyen dolgokra, csak a hébe-hóba odalátogatóknak különös a változás, hiszen lakott helyen más a helyzet..
Ahogyan a képen is látható egy gyönyörű fasor, a szakembereknek figyelni kell a háttérben az út fölé hajló fákat, és az elszáradó gallyakat, hogy az arra járónak ne essen bántódása.
nevemnick
@Sámannus: '95-ig tizenöt évig erdész-vadász-vadtenyésztő technikuskén dolgoztam egy állami erdészetnél. Ettől fogva és munkámból kifolyólag hetente két-három alkalommal is is járom a Dél-Zselicet és a Dráva-síkot, kapcsolatban vagyok az erdészekkel, erdészetekkel, erdőművelőkkel.
Ettől függetlenül a kivételesen trehány kirándulókon kívül elég sok probléma van a hozzászólásomban említett erdőművelő magánvállalkozásokkal .
Sámannus
@nevemnick: Valóban mind a két esetben igazad van. Én is aggódom a természeti értékekért. Gondolom akinek ez a munkája jobb a rálátása erre a területre.
Az élelmiszerek és a csomagolásuk miatt kell aggódnunk.

www.youtube.com/watch?v=Ic0a--tpMUM

Gondot jelent még a vegyszerek kikerülése is.
Ha kint vannak a szemetesek, akkor is ki kell menni rendet csinálni., lehetőleg azokkal kell bejárni egy-egy területet, akiket felakarunk világosítani.
nemjoezigy
@nevemnick: "Van olyan ország, ahol ez működik..." Miért ne lehetnénk mi is ilyen ország? csak ezt valahol el kell kezdeni! s nem úgy hozzáállni mint ahogy a @szép új világ véleményezi! Az meg, hogy olyan mocskot hagy maga után a "szakember gárda" az megint nekünk, CIVILEKNEK ad feladatot, hogy értesítsük a gazdáikat/erdészeteiket!
nemjoezigy
@szép új világ: miért kell túltolni a bicikliit? A kettő nem egy és ugyanaz! El lehet olvasnia többi véleményt, ami majdnem lefedi a problémát és megoldást is!
vacsi
Fiatalabb koromban sokat járta kirándulni a családommal, Mindig volt nálunk egy nylonzacskó, amibe a szemetet raktuk, hazahoztuk, és itthon tettük a kukába: A gyerekeim is ezt szokták meg, ma már ők is a gyerekeiknek tanítják!
Aki Én
,,ezt a pénzt pedig másra is fel lehetne használni"

Például szemétszedésre?
Nessy
Még pár év, és ez a gond is megszűnik, ha ilyen tempóban vágnak ki évszázados erdőket, fákat. Az erdőt gondozás helyett kivágják, mert kell a kilátás újgazdagék luxus villáinak! Már a fővárosban is egyre kevesebb fa van.
Peller Anikó
@Aki Én: Nem, példáolla magáncélra építhető belőle stadiom, vásárolható beleölle szavazat, tízciánó orgona, koronázási jelvények, trónterem cicoma, kisvonat, szóval csupa hasznos dolog.
Aki Én
@vacsi: Ez szép, csak sajnos nem általános. Most, hogy elvétve vannak még szemetesek, tele van szeméttel az erdő. Mi lesz ezután?
Két hete ,,felmásztunk" a Dobó István kilátóhoz. Eger felől elég légiós az út, de tele volt csikkekkel. Azt sem értem, ki érez ilyen helyen késztetést a dohányzásra, de hogy el is dobálják tucatjával...Még fent a Nagy Eged-hegyi Kereszt töve is tele van szeméttel.
Szóval mi lesz ebből egy ilyen társadalomnál?
menekült
@nemjoezigy: Teljesen igazad van, ezek a "hozzáértő" nagyokosok a végéről kezdik a probléma megoldását. Pedig a kulturált viselkedésre való neveléssel kellene kezdeni, és amikor már évek óta üresen állnak a mindenfele kihelyezett szemetes kukák, akkor kellene őket leszerelni. Addig meg marad a rendszeres szemétszállítás. De amíg a lakossági szemétszállítással is annyi probléma van, mint mostanában, addig a szemét hazavitele se biztos, hogy megoldja a dolgot.
keresztapa
Az erdőinket az emberek elől le kel zárni, és akkor nem lesz szemetelés nem kell szemetes kukákat az erdőbe kihelyezni. Nagyokosok így egy csapásra megszűnne a szemetelés , és a szemét.
Nessy
@keresztapa: Ez már a főváros környékén megvalósulni látszik! Egyre több a drótkerítés, a "magánterület, belépni tilos" tábla. Ahol egy - két évtizede órákat bóklászhattál zavartalanul, ennek mára vége!
Rockxy
ha a teli zacskót/flakont ki bírta vinni az erdőbe...
keresztapa
@Nessy: Itt tombol a szabadelvűség, azt teszek amit én akarok nem azt amit társadalom , az együttélés írott és íratlan szabályai várnak el az embernek nevezett személytől, ... tisztelet a természetnek, az embernek, egymásnak,idősnek hagyományainknak, nőknek, anyáknak stb.., hogy csak egy pár elvárást említsek, Nos ezeket írja felül az egyén másokkal szembe való egyéni érvényesülési akarata, semmi nem létezik... az én akaratomon felül,,, aminek alá kellene vetni magamat, mivel csak én és csak is én érvényesülhetek, körülöttem kell olyan körülményt teremteni ami csak engem, ...csakis engem szolgálhat... én mindent megtehetek mert ezt akarom. Ez az a reklám ami az egyént a társadalom feletti lénnyé, nem pedig a társadalom részeként értékeli.
Nessy
@keresztapa: "én mindent megtehetek, mert az akarom" "semmi nem létezik az én akaratomon felül" ! Tudod, ez nem az egyszerű kirándulók alapállása per pillanat kis hazánkban. Csak sokan úgy vannak vele, ha "odafönt" lehet,sőt ez a természetes, akkor legalább idelent egy kicsit ők is renitensek.
keresztapa
@Nessy: Az a egyszerű kiránduló még nincs fertőződve a szabadelvűséggel, és azért nem szemetel, mert tudja , hogy a szemetet nem eldobni kell, hanem bele kell dobni a szemetesbe, mert annak ott a kijelölt helye. Aki családban nevelkedett az tudja, hogy mindennek megvan a megfelelő helye, ahová az való. a családnál van rend, fegyelem, szervezettség, mert ez a család éltető érdeke, felelőssége egymásért, a családért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.