Az Országgyűlés a Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így idén április 14-től 4 napos munkaszüneti ünneppé válik a húsvét.

A parlament 163 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett támogatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter erről szóló egyéni képviselői indítványát. Két független képviselő, Fodor Gábor (Liberálisok) és Szabó Szabolcs (Együtt) tartózkodott.

Munkaszüneti nap lett a nagypéntek

A Ház a munka törvénykönyve mellett további négy jogszabályban rögzítette az új munkaszüneti napot, amivel Magyarországon 11 olyan munkaszüneti nap lett, ami hétköznapra esik/eshet.

A nagypéntek a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek, amin a keresztények Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről emlékeznek meg – emlékeztetnek az előterjesztők indítványukban, ami szerint a munkaszüneti nap nagypéntek méltó megünneplését segíti elő.

Ennek a napnak az üzenete, hogy áldozat nélkül nincs ünnep, halál nélkül nincs föltámadás, nagypéntek nélkül nincs húsvét

– fogalmazott Balog Zoltán a javaslat általános vitájában. Szerinte az Országgyűlés ezzel a lépéssel a rendszerváltoztatás elmúlt 25 évének egyik fontos adósságát törleszti.

Elmondta, a nagypéntek 14 európai országban ünnep, és a munkaszüneti napok száma nem feltétlenül befolyásolja egy ország gazdasági teljesítményét.

(MTI)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
Nem vitatom nagypéntek jelentőségét, de személy szerint én jobban örültem volna, ha december 24-t nyilvánították volna m.szüneti nappá, szerintem Karácsony előtti napon (Szent-estén) sok ezer ember méltón tudna előkészülni az ünnepre, nem pedig munkával tölteni a nap legalább felét, ami főleg a nőknek lenne nagy könnyítés, nem hulla fáradtan állnának a Karácsonyfa előtt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@Eladott Ország: A mai helyzet a ma nyugdíjasának köszönhető leginkább. Azok akik erejük és elméjük teljében na meg persze a meggondolatlanságuknak köszönhetően minden kutyaszarra szavaztak mert pillanatnyilag az volt nekik hangzatos na azok baszták össze a rendszert a bizalmat és mindent.
...és ma is csak azt látják, hogy le kell váltani de hogy mire arról fogalmuk sincs...
...és ami leginkább meghökkentő, magatartásukkal erre nevelik a fiatalságot is...
...szóval senki butaságáért, senki csakazértis magatartásáért , senki mai esztelen hőbörgéséért nem Orbán a hibás...inkább neki kéne köszönd hogy nem az imefé nagyorrú szürkedámája mondja meg mit szabad tenned...
Eladott Ország
@Csizmás Kond: kolozsvaros.com/2016/11/23/draga-barataim-a-nemzeti-egyuttrothadas-rendszereben/
Mi fizetjük a világrekorder áfát és a mi fizetésünk felét veszi el a kormány
azért, hogy semmit ne adjon érte cserébe. Mi fizetjük a sárga csekk ­adót és mi fizetjük az útdíjat. Mi várunk addig egy hályogműtétre, ameddig meg nem vakulunk, mi kapunk fertőzést a kórházban, a mi műtétünket halasztják el, mert nincs altatóorvos. A mi gyerekünk fog 16 éves korban kimaradni az iskolából, mert nem tudjuk nélkülözni azt a kis pénzt, amit közmunkával kereshet és mert amúgy sem tudjuk fizetni még a gimnáziumi tanulmányait sem, nemhogy az egyetemit. Mi fogunk nagyon alacsony, vagy nulla forint nyugdíjból döglődni és mi nem fogunk segítséget kapni, ha véletlenül megérjük az idős kort, de már nem tudunk gondoskodni magunkról. Van azért, akiknek minden jól alakult. Milliárdos vagyonok nőttek ki a földből, szőlőbirtokok, külföldi és belföldi ingatlanok találtak gazdára. Főúri kastélyok, kaszinók, fánkozók és offshore cégek termelik a pénzt a tulajdonosoknak. Külföldi egyetemek és titkos svájci bankszámlák biztosítják a gondtalan jövőt. Egész apparátusok szolgálják a személyes biztonságot, a fizikai és jogi védettséget. Csupa móka és kacagás az élet. Vagy inkább röhögés. Harsány röhögés. A szabad, gazdag és boldog néhány százalék üvöltve szórakozik a földönfutó rabszolgává züllesztett több millió birka nyomorán. Hajrá, Magyarország! Hajrá, birkák!
Csizmás Kond
@Eladott Ország: " Ne légy szeles.
Bár a munkádon más keres -
dolgozni csak pontosan, szépen,
ahogy a csillag megy az égen,
ugy érdemes."
..." ,,Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!”
ha ezek szerint élsz kimarad a sírás.
Eladott Ország
FAVÁGÓ - József Attila

Vágom a fát hűvös halomba,
fényesül a görcse sikongva,
zúzmara hull szárnyas hajamra,
csiklándani benyúl nyakamba -
bársonyon futnak perceim.
Fönn, fönn a fagy baltája villog,
szikrádzik föld, ég, szem, a homlok,
hajnal suhint, forgács-fény röppen -
amott is vág egy s dörmög közben:
tövit töröm s a gallya jut.

- Ejh, döntsd a tőkét, ne siránkozz,
ne szisszenj minden kis szilánkhoz!
Ha odasujtsz körül a sorshoz,
az úri pusztaság rikoltoz -
a széles fejsze mosolyog.
Eladott Ország
@Csizmás Kond: FAVÁGÓ - József Attila

Vágom a fát hűvös halomba,
fényesül a görcse sikongva,
zúzmara hull szárnyas hajamra,
csiklándani benyúl nyakamba -
bársonyon futnak perceim.
Fönn, fönn a fagy baltája villog,
szikrádzik föld, ég, szem, a homlok,
hajnal suhint, forgács-fény röppen -
amott is vág egy s dörmög közben:
tövit töröm s a gallya jut.

- Ejh, döntsd a tőkét, ne siránkozz,
ne szisszenj minden kis szilánkhoz!
Ha odasujtsz körül a sorshoz,
az úri pusztaság rikoltoz -
a széles fejsze mosolyog.
darvinkettő
Egy kis nyalás a plebsznek,el ne felejtsék a választásokig,hogy ki simogatja a buksijukat,a katolikusoknak,(annak az ötnek,aki nagypénteken misén ül).Pofon a munkaadóknak-fizess még egy napot a semmiért,a kereskedelemnek,-egy napi bevétel kiesés + az ünnepekre berendelt rengeteg romlandó árú.
Nagyszámú ismerőseim között EGY! család ünnepli még a húsvétot (Jobbikos,hagyományőrző család).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.