Nincs több türelem! A korábbi 50 helyett már a 20 főt alkalmazó munkaadókat is érinti a munkavédelemről szóló törvény változása. A 20 főt foglalkoztató munkáltatóknál is kötelező munkavédelmi képviselő választása. Véget ért a fél év felkészülési idő, a január 8-i határidőn túl vagyunk. Ha egy munkavédelmi hiányosságot a munkavédelmi képviselő vesz észre, jelzi azt és kiküszöbölik a problémát, az sokkal olcsóbb, mintha a munkavédelmi hatóság sújtja pénzbírsággal a munkáltatót, de ennél is fontosabb a munkabalesetek bekövetkezésének megelőzése.

Forrás: berportal.hu
Feltöltő: Ügyvitel Portál
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eszegfu
Világos, ez a törvény: 20 fő alkalmazott foglalkoztatása felett is már kell munkavédelmi képviselőt választaniuk a cégeknek. Én inkább nem az alkalmazotti létszámhoz, hanem a veszélyességük alapján soroltam volna be. Pl. egy biztonsági őröket foglalkoztató cégnél sokkal kisebb a baleset lehetősége, ill. nem káros az egészségre... hacsak nem az, hogy egész nap áll tüző napban és hóesésben. Ezzel szemben egy 10 főt foglalkoztató vegyiüzemben sokkal nagyobb az esély mind a balesetekre, mind pedig az egészségkárosodást nézve. A másik aggályom, hogy igazából a munkavédelem is egy szakma, tehát ennek ismeretének hiányával megválasztani valakit az alkalmazottak közül (na meg elvállalni!)?! Mint, amikor szakszervezeti vezetőt választottunk... csak a 2 kategória mégsem u.az! Nem érzem azt, hogy ezzel jogosan remélik a munkahelyi balesetek csökkenését, vagyis a munkavállalók védelmét.
Nessy
@eszegfu: Tökéletesen igazad van! Egy három fővel dolgozó festő-mázolónál hamarabb történhet baleset, mint egy 25 fős kormányhivatalban.
eszegfu
@Nessy: Most néztem meg: valóban a törvény hatálya kiterjed minden szervezetre, függetlenül a szervezet formájától, vagy a tulajdonformától. Én naivan azt gondoltam, hogy pl. a kormányhivatalokra nem terjed ki, hiszen nem is logikus. Amikor kötelező lett a foglalkozás e.ü. keretében a vállalkozásoknál orvost "foglalkoztatni", akkor ennek dijazását táblázatban határozták meg a különböző veszélyességi besorolás szerint és ezt szorozták meg az átlagos létszámmal. Ez mondjuk lehetett volna egy kiinduló pont ennél a törvény megalkotásánál is. Nem tudom egyszerüen elképzelni, hogy kik azok, akik ilyen törvényt előkészitenek egyáltalán?! Abban szinte biztos vagyok, hogy súlyos büntetések után a vállalkozások megválasztják a képviselőt, meg csinálnak ilyen "szabályzatot" is, de hogy ettől nem lesz kevesebb a baleset, meg az egészségkárosodás az is biztos!
eszegfu
Most olvasom, hogy annyira megszaporodtak a stadionok, hogy pályakarbantartó képzéseket inditanak, hogy a "megfelelő gyepet biztositsák"! Ez megint fontosabb, ami kb. 130 ezer igazolt focista érdeke, mint a 4 millión felüli aktiv munkavállaló átgondolt, korrekt védelme! Csakugy "hasit" mindenben M.o.!!
Nessy
@eszegfu: valamikor a grundon focizó srácok tehetségesebbek voltak, mint a mai agyon kényeztetett "focistáink".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.