A 131 ezer forintos magyarországi férfiátlagnyugdíj felét sem éri el a Kossuth-díjas Demjén Ferenc juttatásának összege – írja a Blikk.

Havonta 48 500 forint nyugdíjat kapok. Hát, mit mondjak? Nagyon beosztom

- mondta az énekes-dalszerző, aki pontosan 20 ezer forinttal kap többet az öregségi minimumnál.

Demjén Ferenc: Havonta 48 500 forint nyugdíjat kapok

Én ma is dolgozom, anyagi háttérrel is rendelkezem, de mindig, amikor az utalást a számlámon meglátom, azokra a korombeliekre gondolok, akik hasonlóan jártak, és most szociális juttatásokra szorulnak, hogy ebből a pénzből valahogy, nagyon szegényesen megéljenek.

Nagyon bánt, hogy azok, akik egykor az életüket tették fel arra, hogy másoknak a muzsikálással örömet szerezzenek, ma nyomorognak

– fűzte hozzá Demjén, aki több mint 40 éven át fizette a járulékokat.

Az államszocializmus korszakában központilag szabályozták a fellépti díjakat, és tisztán emlékszem, hogy az ORI minden fellépésem után levonta a nyugdíjjárulékot.

Meggyőződésem, hogy ezek a kimutatások nem véletlenül tűntek el. Az egykori illetékesek egész egyszerűen nem fizették be a levont járulékokat, magyarul lenyúlták a zenésznyugdíjakat.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

r2d2
Elpiálta a sok haknit! Mit vár? Akkor kellett volna befektetni!
Józan zenésznek saját stúdiója, hangszerboltja, stb. van...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szép új világ
Nem az első és nem is az utolsó művészünk, aki az alacsony nyugdíja miatt sír. Annak idején be kellett volna fizetni arányosan a gázsiból rá eső közterheket - akkor most nem lenne ilyen gond.
Eladott Ország
"Az egykori illetékesek egész egyszerűen nem fizették be a levont járulékokat, magyarul lenyúlták a zenésznyugdíjakat." A jogutód fidesz is ezt csinálja, ő is lenyúlja a közpénzeket, Uniós támogatásokat. Miután a 3000 milliárdos magánnyugdíj vagyont ellopták, és miközben az Európai Unió adja a magyar GDP 6%-¬át, de nekik 2%-¬os gazdasági növekedésre sem futja. Pályáztatás nélkül ontják a haveroknak a közpénzeket, és egy teljes államapparátust rendeltek alá az intézményesített állami lopásnak és korrupciónak.Hét év megfeszített munkájával az Orbán ­kormány szétverte az oktatást, kinyírta az egészségügyet, szétszaggatta a szociális hálót. Rokkantak maradtak ellátás nélkül, egyedül élő idős emberek maradtak segítség nélkül, közel egymillió ember menekült el az országból, óriási a dolgozói szegénység, a nyugdíjasok helyzete folyamatosan romlik, a rendszerváltás után még élmezőnybe tartozó ország sereghajtóvá vált, a demokratikus, többpárti berendezkedés helyét egy féldiktatórikus rablógazdálkodás vette át, a társadalom végletesen megosztott lett, a szegényebb családokba született gyermekeknek esélyük sincs az oktatás révén kitörni a nyomorból. A Fidesz ­kormány hazugságokra épülő politikai és gazdasági modellje remekül működik, de ez az állami szintre emelt intézményesített korrupció még a Kádár rendszernél is rosszabb.
papa.49
Ne sírjál Rózsi, ill. ott van a neked ,,kedves hazugovicsod,, kérjél te is rendkívüli emelést...
r2d2
Elpiálta a sok haknit! Mit vár? Akkor kellett volna befektetni!
Józan zenésznek saját stúdiója, hangszerboltja, stb. van...
Dr plágium
@r2d2: Azért egy birtokot sikerült neki össze kaparni.
sokanvagyunk
Rengeteg, ma is forgalomban lévő termék után - amiben munkám keményen benne van - én meg nem kapok jogdíjat.
eugen4402
Szerettem a számaidat Rózsi. Voltak nyáresti szabadtéri koncertek, amikor a szúnyogok elől menekülni akartam, és már indultam volna haza, de te berobbantál a reflektorfénybe, és már nem érdekeltek a szúnyogok...
Kár, hogy most azt érzem, kicsit TÚL vagy fizetve..! Sorry..
almalibre
Emlékeim szerint az egyszeri kifizetéseknek volt adó levonása, de nyugdíj járuka nem. Valószínű, hogy a művész úr minimális járulékot fizetett, így a nyugdíja is minimális, viszont az a költség ami védőitalként lefolyt a torkán, bárki elfogadná mint nyugdíj…
staro2
@Le.bizony Valószínűleg egy kisebb hajó eljárna azon a folyadékon amit Rózsi karrierje során magába döntött. (Duna-Majna-Rajna csatorna)
egyvandor
Ha már letetted a garast a hatalom mellet, lelépve ezzel művészeket megillető megbecsülés porondjáról, tudhatnád az irányt is merre kell panaszkodni. (Ez a véleményem bármely "művészről" dörgölőzzön bármelyik Hatalomhoz, különösen ha az illiberális azaz tekintélyuralmi.)
nezelodo
Nagyobb arányban kap nyugdíjat, mint amennyit fizetett járulékként, amikor aktív haknis volt. Hát ne sírjon, járjon Trabanttal továbbra is és lakjon hajléktalan szállón. Kérdezzen csak meg egy egyszemélyes kisvállalkozót, mennyi járulékot kellett befizetni a minimálbér után, aztán harapja csak meg a nyelvét.
Tekla
Mi sem kapunk többet, de a béreink is csak minimálisak voltak, amiből meg élni is nehéz volt , nem ám félre tenni. Akkor kellet volna gondolkodni még ment a szekér :)
JAJMÁR
A Demjén megél. Nincsenek anyagi gondjai.
A mai zenészek vajon hogy fizetnek járulékot?
JAJMÁR
@bakcsubakka: Igazad van. Nem kell őket sajnálni, főleg, ha itt az élő példa, és mégsem vallják be a jövedelmüket, csakhogy ne kelljen járulékot fizetni, ők okai a sorsuknak.
quadrocopter
Sírógörecsöt kaptam Rózsi! Hát hova lettek a tuti hatalmas koncertbevételek, mikor körbehakniztad az országot?
RonaGyuri
Mint azt a másik cikkhez írtam, Rozsi hazudik! Ez így nem történhetett!!! =))
emerencia
@Mirabilis: Dolgoztam a médiában normál munkaszerződéses munkavállalóként full adó és járadékfizetőként. (Zsebbe semmi.) A többségnek igenis volt normális főállása, melyből nyugdíjat fognak kapni. (Színészek, újságírók, tanárok, stb.) Azt viszont soha nem értettem, hogy hogy egyes kollégáim miből élnek.
Gondolom a hozzátartozók eltartották őket amihez volt néha alkalmi bevételük számlára. A tulaj munkatörvénykönyves munkavállalóként felmondott nekem de gyorsan hozzátette, hogy megbízással, kisvállalkozóival továbbra is szívesen alkalmaz. Erre nem voltam hajlandó mert utánanéztem a lehetséges következményeknek. Inkább elmentem munkanélkülinek és megpróbáltam ismét munkatörvénykönyves munkavállalóként elhelyezkedni teljes bejelentéssel. Anno mindenki engem nézett hülyének mert nagyon szerettem ezt a munkát. Sokan lenéztek amiatt, hogy "csak" sima dolgozóként tengetem az életem...
emerencia
@szép új világ: Most is van ilyen. Három gyerek, semmi adó és járulékfizetés. Apa küldi az eurót rendesen, a rokonok, nagyszülők segítenek, anyucinak pedig telik mindenre. A gyermektelen kollégája viszont kuporgat, minden filléres kiadáson agyalnia kell és előbb-utóbb el fog menni olyan országba, ahol megél a fizetéséből. A háromgyermekes hölgy pedig arra nem gondol, hogy majdan jön egy újabb diktátor és idős korában a képébe vágja: nem jár neked nyugdíj, hiszen nem fizettél. Tartsanak el a gyerekeid.
Cicamama55
Egy fellépésével többszörösét kereste az én és hozzám hasonló keményen dolgozó kisember havi fizetésemnek, csak abban különböztünk, hogy nekem az utolsó fillérig mindent levontak abból a picsányi pénzből! Neki és társainak bőven miből tartalékolniuk!
Ludmilla
demjén úr,álljon ki az utcára ,és kéregessen...Tegye ki a kalapot az Örs vezér téren,és csurran valami,azután vallja be az adományt,mint a tojásárus nénik a piacon,és adózzon belőle...
r2d2
@Ludmilla: "Nekem elég egy szál gitár..."
Eladott Ország
@r2d2:www.youtube.com/watch?v=pOf_TnMh-z0
Demjén birtokán 2005
blikkruzs.blikk.hu/otthon/nezd-meg-hogy-el-birtokan-demjen-rozsi/s9pxyxp
Nézd meg, hogy él birtokán Demjén Rózsi!
"Rózsi" tízhektáros kúriája önálló birodalom, s ahogy haladunk befelé, álmélkodni se jut időnk, Rebecca asszony, Demjén dán felmenőkkel rendelkező, New Yorkból érkezett felesége húz el mellettünk egy metálszürke sport Mercivel.A kanyargós út mentén öreg gesztenyefák bólogatnak, szépen nyírt pázsit húzódik, és tájba illő, modern, lapos családi ház fogad, egy kisebb úszómedencével. No meg Lilla, a virgonc puli és testőrei, két hatalmas komondor: Brumi és Cindy. Rózsi nappalijában semmi nem utal arra, hogy az ország egyik legnevesebb rockénekeséhez érkeztünk, a több mint 100 négyzetméteres nappalit antik bútorok teszik lakájossá, a XXI. századot pedig a 3 méteres fesztávú tévé jelzi, valamint Billy Joel, Santana, Elton John és Paul Young CD-k. A kandalló körül pedig mindenütt lovasszobrok.
kikötőben ringatózik a motoros hajóm, s a nyár jó részét a tengeren töltjük - összegez a popsztár. Lovakkal összefutunk kint a parkban is, Rózsi a karámnál tenyeréből eteti Szundit, a 25 éves kedvencet, de a "ménesgazda" közeledtére odaballag még hat paripa, majd négy csacsit is beterelnek a komondorok az idilli képbe. Odébb a gondos gazda büszkeségével jókora vendégházat mutat meg Rózsi, és a halastóhoz is levezet. Itt jó időben kajakozni, kenuzni szoktak, s alapítványi gyerekek, környékbeli iskolások is gyakran lubickolnak a vízben. No meg a pesti haverok is lejárnak pecázni, mert a kéthektáros állóvíz igazi halparadicsom, a hazai fajták többségét betelepítették, s dúskál méretes kárászokban és pontyokban.
Azért nem mind piálta el sok haknit
simmering73
Ki mennyit tett a közös kasszába, annyit érdemel.
picike1
kemény gázsit kaptak és kanak a szivem mindgyárt szakad meg mért nem tettél félre akkor most nem kéne nyomorogni .mi se gazdagodtunk általad ,mert a közösből lenyultátok asok sok pénzt !
Cicamama55
Az meg hogy Kossuth-díjas, hát egyszerűen RÖHEJ!
verőce21
Hát nem egy köztársasági elnöki nyugdíj. :)
Equus
@verőce21: többet is ér egy plagizáló álamfőtől(sic)...
advocat
Nem ő az egyetlen! Mert azért az ORI idején is meg lehetett volna kérdezni, hogy mire is vonták le a pénzüket? A járulékot önként lehetett volna befizetni. (Maszekok! Már aki akkor fizetett, az kap nyugdíjat.) És igaz. Erre 1975 óta még törvény is van. Hogy nem éltek vele? Nem biztos, hogy csak az ő hibájuk.
nemjoezigy
Csak annyit kérdeznék tőle, hogy mennyi nyugdíjjárulékot fizetett?
kukac50
Zsiga Marcell azt mondta 47 ezerből meglehet élni! Még marad 1500 forint tartaléknak.
Nagyon sokan élnek 30 ezer forint körüli nyugdíjból,dolgoztak csak vidéken sokkal kevesebbért mint Budapesten. Egyenlő munkáért egyenlő bér kellene az ország összes területén!
volvós
Rözserózsi !! Kevesebb jut az alkoholra...
a Kossuth dijad meg elfogyott a sarki kocsmában ?
Borsodi
Azért sokan szeretjük Rózsit szívesen hallgatom még most is. Inkább Őt ,mint Orbán év értékelő kamu beszédét.
www.youtube.com/watch?v=9QrcBRcJO18&index=4&list=RDxzFrX36Hbm4

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.