Hódmezővásárhelyre még nem jutott sem a kanyaró elleni oltóanyagból, sem a védőfelszerelésből, pedig a makói kórház zárlata miatt a makói betegeket a vásárhelyi kórház látja el. Egy fiatal orvos levelet írt az OEK-nek, meglepő választ kapott.

Sem védőfelszerelést, sem oltást nem kaptak még a vásárhelyi kórház dolgozói, noha a kanyaró miatt lezárt makói kórház helyett hozzájuk irányították át a helyi betegeket kezelésre – olvasható a delmagyar.hu cikkében.

Sipka Balázs, az intézmény rezidens sebésze (nem mellesleg a Rezidensek és Szakorvosok Szövetségének alelnöke) erre hívta fel az OEK (Országos Epidemiológiai Központ) vezetőjének, Oroszi Beatrixnak a figyelmét egy neki címzett levélben. Sipka szerint a fertőzés elkerülésére igazoltan nem alkalmas orr-szájmaszkon, valamint a látogatási tilalmon és az alapvető higiénés szabályok betartásán kívül semmi nem védi őket a fertőzéstől, noha egészségügyi dolgozóként járna nekik az MMR-oltás.

Az országos tiszti főorvos ugyanis korábban azt nyilatkozta, azok az egészségügyi dolgozók veszélyeztetettek, akik Romániából érkező, potenciálisan kanyarós betegeket látnak el.

"Közülük azokat, akik 1969 és 1989 között születtek, és akik oltási dokumentációval nem tudják igazolni a két MMR oltás meglétét, a jelenlegi járványügyi helyzetben, a Romániával határos megyékben MMR oltásban szükséges részesíteni" – olvasható a cikkben. 

Sipka szerint ezidáig azonban semmi nem történt a hangzatos elképzelésből, a vásárhelyi kórházban például még fel sem mérték, az egészségügyi dolgozók közül kinek van csak egy oltása. Valamint a védőfelszerelést sem osztották ki, pedig ezt kellene. 

Oroszi Beatrix a fiatal orvos levelére azt válaszolta, hogy nincs területi járvány, kanyarós megbetegedéseket eddig Makóról és Szegedről jelentettek csak, a többi nem megerősített. 

"Jelen helyzetben az elsődleges dolgunk a járvány helyben történő elfojtása, a kanyarós betegek környezetének védelme, tehát az azonnali, közvetlen veszélynek kitettek védelme, a területi járvány kialakulásának megelőzése. A következő lépés a fontossági sorrendben az önhöz hasonló helyzetben lévő egészségügyi dolgozók védelmének megerősítése.

Már készülnek a tervek az önök védettségének megerősítésére, erről reményeim szerint rövid időn belül hivatalos tájékoztatást fognak kapni

- olvasható a delmagyar.hu cikkében az OEK vezetőjének válasza.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Meddig készülnek a tervek a védettség megerősítésére? Azok az egészségügyi dolgozók veszélyeztetettek, akik a Romániából érkező, potenciálisan kanyarós betegeket látnak el ? Érdekes ez a nagy önzetlenség, hogy mi fékezzük meg a kanyarójárványt Romániában, illetve mi látjuk el az ide érkező betegeket. Az oltóanyag úgy látszik lassabban érkezik meg mint a TAO támogatás a sportegyesületekhez.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nevemnick
Ennek a varangy kormánynak nem számít a nép.
Hulljon.
Most.
De majd jövőre...
Eladott Ország
"Mi a feladata ennek az Országos Epidemiológiai Központnak azon kívül, hogy Oroszi Beatrix
onnan veszi fel a fizetését? Nem azért van ilyen nevű intézmény, hogy felkészült legyen
bármilyen típusú járvány esetén? Hogy pofázás, elméleti prioritási sorrendek felállítása és
közleményben ígérgetések helyett magától értetődő védettséget biztosítson azoknak, akik
próbálják megállítani a kór terjedését? És persze most sem az van, hogy az intézmény igazgatója kiborul és az asztalra csap, hanem a rezidens orvos kér segítséget. Mi az, hogy ha picsanéninek a budapesti irodában lövése nincs arról, hogy mi folyik Csongrádban, akkor az nem prioritás? Meddig megy ez, hogy dilettáns senkik látnak el a legkisebb hozzáértés nélkül olyan feladatokat, amelyekhez maximális felelősségre van szükség? Emberi életekről van szó, mi folyik ebben a tetves országban?"
kisrigó
@Eladott Ország: Teljesen egyetértek, arról nem beszélve, hogy az egészségügyi dolgozó "haza is viheti" a fertőzést, az környezetében levő veszélyeztetett kisgyereknek! Mi az, hogy készülnek a tervek a megelőzésre!!?? Netán a ránézésre és szakszerű megszólalására tekintettel a nagy tapasztalattal bíró "picsanéni" most keresi az interneten a teendőit? Nem hiszem, hogy az országban nála alkalmasabb infektológust nem találtak erre a tisztségre! B+ esetleg nem kórházi látogatási tilalom kellene, hanem a Romániából érkező betegek fogadását zárolni! Az nemgond, hogy a kisgyerekes anya vagy nagymama félti a csecsemőt vagy az idős, krónikus beteg hozzátartozót?
Eladott Ország
@kisrigó: "Már készülnek a tervek"? Igazad van miért nem lehetett volna megtiltani a Romániából érkező betegek fogadását. Ahelyett terveket szőnek és átiratokat gyártanak.
A lappangási ideje körülbelül 10 nap. De amíg a járvány le nem cseng addig a beutazást meg kellett volna tiltani, illetve védőoltás nélküli igazolással nem szabad beengedni.
kisrigó
@Eladott Ország: Igen, mert a polgári forgalomban meg van a mozgás, de a kimondottan beteg emberek között nagyobb valószínűséggel vannak a betegség behozói. Végülis hol van az megírva a politikán kívül, hogy a szerencsétlen magyar egészségügy köteles bevállalni a járulékot máshol fizető határontúliak ellátását !? Hallott már valaki arról, hogy a kölcsönösség elve alapján bárki is kapott ingyen ellátást valamelyik szomszédos országban? A magyar járványügy töketlenségéről meg inkább ne is beszéljünk! Amúgy nem sikerült Orosz igazgatónő szakmai útjáról sokat megtudni, csak annyit, hogy valami elemző tevékenységet végző osztályon dolgozott, tehát a gyakorlati szakmához finoman szólva "alulképzett!" Ezt a helyzet kezelése is alátámasztja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.