A gyerekek alapkészségeit fejleszteni a bevezetni kívánt plusz egy általános iskolai évfolyam, ami az első osztályra készítene fel – mondta az oktatási államtitkár a Magyar Időknek.

Palkovics László elmondta, a tervek szerint az oktatási rendszer első nyolc éve három év óvodából, egy év alaposztályból – voltaképpen ez lenne a kilencedik osztály – és négy év alsó tagozatból állna. Az óvoda és az iskola közötti szakadékot hidalná át az alaposztály, ami nagyban segítené az egymásra épülést, és nem a nagycsoport megismétlése lenne.

Az első osztályra készítene fel az általános iskolai plusz egy év

Az alaposztályban még nem írni, olvasni tanítják a gyerekeket, de mindent megtesznek azért, hogy az írás és olvasás elsajátításához minél felkészültebbek legyenek.

Nem szeretnék, hogy a jobb képességű gyerekek átugorhassák az alaposztályt: Palkovics László szerint a cél az, hogy az osztály együtt haladjon, az osztályon belüli különbségeket pedig a tanítók feladata kezelni. Az összes modern iskolarendszerben – például finnben is – az osztályon belül kezelik a különbségeket. A tanítókat továbbképzéssel készítik fel az új feladatra.

Az új nemzeti alaptantervvel kapcsolatos egyeztetéseket április közepére szeretnék lezárni, a tényleges kidolgozás, az új nemzeti alaptanterv megírása szeptemberig tart. Ezt követi a társadalmi egyeztetés, és a javaslatot az év végéig a kormány elé szeretnék vinni.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.